Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, προτεινόμενη ανατιμολόγηση. Μεγαλύτερες οι μειώσεις σε γενόσημα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Δεκέμβριος 2016 06:57

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανήρτησε χθες το απόγευμα προς διαβούλευση, τις προτάσεις του αρμόδιου τμήματος για τις τιμές των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση της λίστας, περίπου 3750 είναι τα σκευάσματα που υπέστησαν μειώσεις κατά την ανατιμολόγηση, επιφέροντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Την ανάρτηση της πρόταση του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων του ΕΟΦ σηματοδότηση η δημοσίευση σε ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης Ξανθού, με την οποία εισήχθησαν νέοι κανόνες στον υπολογισμό των τιμών κυρίως στα γενόσημα (εδώ).
Ωστόσο, παρά τις «δικλίδες ασφαλείας» που εισήχθησαν για τα γενόσημα, με την αύξηση της τιμής προστασίας στα 6 ευρώ, από 4 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση, και με τον προσδιορισμό της ανώτατης μείωσης στο 10%, από 15% που ίσχυε βάσει της προηγούμενης ΥΑ, δεν γλύτωσαν όλα τα γενόσημα από σημαντικές τιμολογιακές περικοπές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση του ΕΟΦ, προκύπτει μια μεσοσταθμική μείωση 2% για τα οn patent προϊόντα, μία 5,5% μεσοσταθμική μείωση για τα off patent, ενώ για τα γενόσημα η μεσοσταθμική μείωση ανέρχεται στο 10%.

Το ποσοστό αυτό της μεσοσταθμικής μείωσης για τα γενόσημα φέρεται να προκύπτει τόσο από το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα κινήθηκαν σε μειώσεις τέτοιου ύψους, όσο και από την αλλαγή που εισήγαγε η νέα ΥΑ στη σχέση γενοσήμων – off patent. Συγκεκριμένα, πλέον αν η τιμή του γενοσήμου, μετά τον υπολογισμό των μειώσεων, προκύψει μεγαλύτερη από το προϊόν αναφοράς εκτός προστασίας (off patent), τότε το «μαξιλαράκι» του 10% δεν εφαρμόζεται και η τιμή του γενοσήμου καθορίζεται στο 65% της τιμής του οff patent. Με την προηγούμενη ΥΑ η τιμή του off patent εξισωνόταν με την τιμή του γενοσήμου

 Μερικές εκατοντάδες φέρονται να είναι τα γενόσημα που τιμολογήθηκαν στο 65% της τιμής του off patent, χωρίς να προστατευθούν από το «μαξιλάρι» του 10%. Αντίθετα, περίπου 1200 υπολογίζονται όσα επωφελήθηκαν από την εν λόγω προστασία.

Στα λοιπά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ, ελήφθη υπόψη η συναλλαγματική ισοτιμία της 3ης Οκτωβρίου 2016, ενώ από την παρούσα ανακοστολόγηση τα προϊόντα αίματος, τα εμβόλια, τα προϊόντα του Αρνητικού Καταλόγου και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Η τιμή των τελευταίων, άλλωστε, απελευθερώνεται από 1η Ιανουαρίου 2017.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες καλούνται να υποβάλλουν τις σχετικές παρατηρήσεις τους μόνο μέσο της on–line εφαρμογής, η οποία θα παραμείνει ενεργή μέχρι και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία δια ζώσης διαβούλευσης, οι εταιρίες που επιθυμούν να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους ή να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία, θα έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στο Τμήμα Τιμολόγησης, αφού θα έχουν υποβάλλει τις παρατηρήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ανακοινωθεί σήμερα.

Για να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή pdf πατήστε εδώ (τελευταία ενημέρωση 6/12/2016 14:45 μμ)

Για να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή EXCEL πατήστε εδώ (τελευταία ενημέρωση 6/12/2016 14:45 μμ)