ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2012 12:05

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα του φαρμάκου.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι  η φαρμακευτική δαπάνη για το 2012 δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 2.880.000.000 ευρώ και αυτό θα ελέγχεται σε τριμηνιαία βάση. Στο ποσό αυτό, όπως δήλωσαν οι υπουργοί, δεν συμπεριλαμβάνεται μάλλον ο ΦΠΑ. Επίσης, μένει να διευκρινιστεί αν συμπεριλαμβάνονται και τα νοσοκομειακά φάρμακα.
«Ζητήσαμε απ΄ όλους έκπτωση. Πλήρωσαν οι φαρμακοποιοί, οι εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες. Δεν μπορεί οι γιατροί να συνεχίζουν να γράφουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Από την πλευρά του ΠΦΣ, ο πρόεδρος κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι το ποσό αυτό είναι ελάχιστο. «Είκοσι τρία ευρώ τον μήνα ή 274 ευρώ τον χρόνο είναι το ποσό για φάρμακα που αντιστοιχεί σε κάθε έλληνα ασφαλισμένο με βάση τον προϋπολογισμό των 2.880.000.000 ευρώ που είναι η προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη για το 2012», τόνισε ο κ. Αμπατζόγλου, συμπληρώνοντας ότι είναι λάθος όλες οι προσπάθειες περιστολής να επικεντρώνονται στο φάρμακο που αποτελεί μόνο το 18% της συνολικής δαπάνης υγείας.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ δήλωσε ότι είμαστε αντίθετοι στην απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ -ο κ. Λοβέρδος μίλησε για χαλάρωση τιμών- ενώ έτυχε θετικής ανταπόκρισης το ζήτημα του συμψηφισμού των χρεών με το δημόσιο.
Τέλος ζήτησε την επανεξέταση των προτάσεων του ΕΟΦ, του ΕΟΠΥΥ και των αρμοδίων επιτροπών για την Υγεία, προκειμένου η περιστολή των δαπανών να γίνει με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο και όχι σε βάρος των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας.