Απόσυρση και μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού στους καταναλωτές από τα φαρμακεία PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Μάιος 2020 09:31

Αθήνα, 26 Μαΐου 2020

Αριθμ. Πρωτ. 1795

Προς: Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Θέμα: «Απόσυρση και μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού στους καταναλωτές από τα φαρμακεία»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σύμφωνα με το άρθρο 19 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 68/20.3.2020) ορίζεται ότι: «Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, ιδίως καλλυντικών, υποχρεούνται στην απόσυρση και τη μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού στους καταναλωτές. Με τον όρο «προϊόντα δειγματισμού» νοούνται τα προϊόντα, τα οποία τηρούνται εντός των επιχειρήσεων με σκοπό τη δειγματοληπτική τους χρήση από τον καταναλωτή εντός της επιχείρησης.».

Το δε άρθρο 22 ορίζει ότι «1. Η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του δέκατου έβδομου, δέκατου όγδοου και δέκατου ένατου άρθρου επισύρει την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανά περίπτωση, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. 2. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζεται αρμόδια για τον έλεγχο συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις που μνημονεύονται στην παρ. 1, τη λήψη καταγγελιών, τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή προστίμων κατ’ εφαρμογή του παρόντος.».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διενεργούνται έλεγχοι κυρίως σε καταστήματα πώλησης καλλυντικών για την τήρηση της ανωτέρω διατάξεως. Για το λόγο αυτό, τα φαρμακεία που διατηρούν τμήμα καλλυντικών θα πρέπει να αποσύρουν άμεσα και να μην διαθέτουν προϊόντα δειγματισμού (testers) προκειμένου να μην τους επιβληθούν οι ανωτέρω κυρώσεις.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                                        ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ   ΚΟΥΒΑΡΗΣ