Πορεία Εκκαθάρισης και πληρωμής του 95% μηνός Σεπτεμβρίου & του 5% μηνός Ιουλίου PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2022 08:42

Αθήνα,  1 Νοεμβρίου 2022

Αριθμ. Πρωτ. 4487

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Θέμα : «Πορεία Εκκαθάρισης και πληρωμής του 95% μηνός Σεπτεμβρίου & του 5% μηνός Ιουλίου»

 

Όπως επανειλημμένα σας έχουμε ενημερώσει, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ έχει αποφασίσει ότι η απόδοση της προκαταβολής του 95% και του υπολοίπου 5%, θα είναι ενιαία για όλα τα φαρμακεία της Ελλάδος.

Α) Πορεία πληρωμής του 95% μηνός Σεπτεμβρίου

Όπως ενημερωθήκαμε τη Δευτέρα 31 του μήνα (και ώρα 15:00), 30.152 υποβολές είχαν προχωρήσει σε διαδικασία οριστικοποίησης και έκδοσης εντάλματος, εκτός από αυτές που είχαν πρόβλημα φορολογικής ενημερότητας ή ασφαλιστικής ενημερότητας ή και των δύο, λόγω οφειλών.

Μόνο 180 υποβολές σε σχέση με τις εκατοντάδες του μηνός Ιουνίου, βρίσκονται σε διαδικασίες ελέγχου από την ΚΜΕΣ για διάφορα ζητήματα που παρουσιάζουν και για τα οποία η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει ενημερωθεί.

Όπως ενημερωθήκαμε από την οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ η κατάθεση των χρημάτων για το 95% του μηνός Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο την  Παρασκευή 4/11ου με κατάθεση στους προσωπικούς και Διανεμητικούς Λογαριασμούς.

Β) Πορεία εκκαθάρισης και πληρωμής του 5% μηνός Ιουλίου

Στις 31 Οκτωβρίου είχε ολοκληρωθεί η πράξη εκκαθάρισης και η διαδικασία οριστικοποίησης για το μεγαλύτερο αριθμό των Περιφερειακών Διευθύνσεων της χώρας. Εξαιτίας της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, της ημιαργίας της παραμονής ή της αργίας της ημέρας εορτής του πολιούχου Αγίου για τη  Θεσσαλονίκη, με τις συνακόλουθες απουσίες που αυτό συνεπάγεται, υπήρξαν ορισμένες ΠΕΔΙ ανά τη χώρα με μεγάλο αριθμό φαρμακείων στον τομέα ευθύνης τους, που δεν ολοκλήρωσαν την πράξη εκκαθάρισης και οριστικοποίησης. Επιβεβαιώνεται έτσι η επιμονή μας και η πάγια θέση μας ότι η διαδικασία του διοικητικού ελέγχου πρέπει να διεξάγεται σε κεντρικό επίπεδο, όπως και ο φαρμακευτικός έλεγχος.

Για τους λόγους αυτούς σήμερα ή το αργότερο αύριο, οι ΠΕΔΙ με τις ανωτέρω εκκρεμότητες θα προβούν σε πράξη οριστικοποίησης και η εξόφληση του 5% θα πραγματοποιηθεί όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Οικονομικών του ΕΟΠΥΥ κύριος Ψυχογιός το αργότερο την Παρασκευή 4 του μήνα.

Στη συνάντηση την οποία είχαμε σήμερα με τον Γενικό Διευθυντή ΕΟΠΥΥ κύριο Αγγούρη συζητήθηκε το ζήτημα της εμπρόθεσμης πληρωμής του 5% μηνός Αυγούστου. Εφόσον από την κεντρική υπηρεσία της ΚΜΕΣ βρίσκονται ήδη έτοιμα και έχουν αποσταλεί τα σαρωμένα αρχεία εικόνας για το φαρμακευτικό και το διοικητικό έλεγχο, θεωρούμε επιβεβλημένο η πληρωμή  να είναι εντός των χρονικών πλαισίων που ορίζει η ΚΥΑ, γιατί υπάρχει τώρα διαθέσιμο ένα εύλογο χρονικό διάστημα 20-25 ημερών για να γίνουν όλες οι διαδικασίες για την εξόφληση μας.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ