Οδηγός Φαρμακείου
Αναζήτηση Εγκεκριμένων Προϊόντων ΕΟΠΥΥ, Ιατρικές Ειδικότητες και Συμβεβλημένοι Πάροχοι PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 24 Μάρτιος 2021 10:25

Αναζήτηση Εγκεκριμένων Προϊόντων ΕΟΠΥΥ, Ιατρικές Ειδικότητες και Συμβεβλημένοι Πάροχοι

https://eservices.eopyy.gov.gr/eSearchAllMaterial/secure/searchEKPYFEK.xhtml

 
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων - Αναζήτηση προϊόντων PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 24 Μάρτιος 2021 10:23

 

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων - Αναζήτηση προϊόντων

https://www.eof.gr/web/guest/search)

 
Οδηγίες Εκτέλεσης Συνταγών PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 24 Μάρτιος 2021 10:10

Οδηγίες Εκτέλεσης Συνταγών

Οδηγίες εγκύκλιοι, νομοθεσία, βασικοί κανόμες και σχετικά άρθρα για τις τις συνταγές ιατρών που γίνονται δεκτές, τις δυνατότητες συνταγογράφησης που έχουν ανάλογα της ειδικότητας τους περιληπτικές οδηγίες εκτέλεσης συνταγών ΕΟΠΥΥ.

Συνταγογράφηση Ιατρών

Από την Τετάρτη 8-2-2017 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόστηκαν περιορισμοί για τους αγροτικούς ιατρούς, τους ιατρούς άνευ ειδικότητας και τους ειδικευόμενους ιατρούς, σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ με αρ.πρωτ. ΔΒ4Γ/Γ23/241/οικ.15583/29-4-2015, σε συνέχεια του ΦΕΚ 3677/Β/31-12-2014 (υπουργική απόφαση Γ3γ/105023/22-12-2014).

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 121/08 το οποίο καθορίζει του κανόνες συνταγογράφησης:

Συνταγογραφούν όλοι οι Ιατροί με ειδικότητα σε ηλεκτρονικές συνταγές μηνιαίας, δίμηνης, τρίμηνης ή ΕΩΣ και εξάμηνης διάρκειας 1 κουτί (εξαιρούνται μονοδοσικές μορφές και φαρμακοτεχνικές εργασίες) και αν είναι ανάγκη μέχρι 2 και μέχρι θεραπεία μηνός.

Οι ειδικευόμενοι ιατροί συνταγογραφούν ως εξής:

 • Μπορούν να καταχωρούν απλές συνταγές με 1 εμβαλλάγιο, δεν έχει τη δυνατότητα έκδοσης συνταγής για Θεραπεία Δίμηνη ή Επαναλαμβανόμενης συνταγής, τρίμηνες, εξάμηνες κλπ. 
 • Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Θεραπεία Μηνός, θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.
 • Στην αντιγραφή συνταγής Ειδικού (να αναφέρουν όνομα/ειδικότητα/ΑΜΚΑ Ειδικού και ημερομηνία γνωμάτευσης), θα πρέπει να επισημαίνουν ηλεκτρονικά “Αντιγραφή Συνταγής” στο πεδίο της ηλεκτρονικής φόρμας ή στα πέδιο "Σχόλια Συνταγής".
 • Η συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και για χρόνια πάσχοντες εξωτερικούς ασθενείς που παρακολουθούνται στη Μονάδα Υγείας του ΕΣΥ.
 • Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.
 • Η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των άλλων Κρατικών Νοσοκομείων, καθώς και των κέντρων Υγείας του ΕΣΥ γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά (έγγραφο ΥΥκΚΑ αρ. πρ. οικ.22267/06-03-12).

Οι αγροτικοί ιατροί συνταγογραφούν ως εξής:

 • Για χρόνια πάσχοντες 1 κουτί για θεραπεία μηνός αλλιώς τρίμηνη με γνωμάτευση (αναφορά πάνω στη συνταγή δηλ.) του ιατρού ειδηκότητας (ισχύος μέχρι και 2 χρόνια).
 • Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Δίμηνη και Επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.
 • Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Διμήνου και Επαναλαμβανόμενες έως και τρίμηνες συνταγές), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.
 • Εάν έχει καθοριστεί ότι η συνταγή περιέχει Μονοδοσικά φάρμακα, τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 120 τεμάχια.
 • Εξαιρετικά και μόνο σε περίπτωση χορήγησης ενέσιμων διαλύμάτων μιας δόσης εκάστου, ο αγροτικός ιατρός δύναται να αναγράφει πέραν της μιας μονάδας ιδιοσκευάσματος, όση ποσότητα απαιτείται για την κάλυψη της θεραπείας.

Οι άνευ ειδικότητας ιατροί συνταγογραφούν ως εξής:

 • Μπορούν να καταχωρούν απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.
 • Προκειμένου να καταχωρήσουν συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Δίμηνη και Επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.
 • Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Διμήνου και Επαναλαμβανόμενες έως και τρίμηνες συνταγές), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.
 • Εάν έχει καθοριστεί ότι η συνταγή περιέχει Μονοδοσικά φάρμακα, τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 120 τεμάχια.

Οι Ειδικοί Ιατροί Εργασίας μπορούν να συνταγογραφούν ανάλογα την ειδικότητά τους.

Οι Ελεγκτές-Δ/ντές ιατροί συνταγογραφούν σε επείγουσες περιπτώσεις σύμφωνα με την ειδικότητά τους. Αν χρειάζονται έλεγχο αυτός γίνεται από άλλον Ελεγκτή.

Οι παρακάτω ειδικότητες μπορούν να συνταγογραφούν αποκλειστικά και ΜΟΝΟ τα απαραίτητα φάρμακα (π.χ. σκιαγραφικά) για την εξέταση που πραγματοποιούν! Δεν μπορούν να παραπέμπουν φυσικά σε εξετάσεις!

 • Μικροβιολόγοι-Ιατροί βιοπαθολόγοι
 • Κυτταρολόγοι
 • Παθολογοανατόμοι
 • Ειδικοί Πυρηνικής ιατρικής
 • Ιατροδικαστές

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω οριζόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία, επαναλαμβανόμενες συνταγές έως και εξάμηνης διάρκειας επιτρέπεται να χορηγούν μόνο οι θεράποντες ιατροί και μόνο για ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις της ειδικότητας τους.

Οι αγροτικοί ιατροί μπορούν να εκδίδουν επαναλαμβανόμενη συνταγή τρίμηνης διάρκειας μόνο βάσει γνωμάτευσης του ιατρού ειδικότητας, ενώ για τους ειδικευόμενους δεν προβλέπεται η έκδοση επαναλαμβανόμενης συνταγής.

Υποχρεώσεις Θεραπόντων Ιατρών

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 121/2008 Η ευθύνη συνταγογράφησης ανήκει στο συνταγογράφο Ιατρό

Οι θεράποντες ιατροί, σύμφωνα με τον κανονισμό περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισμών, κατά τη συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους τους, υποχρεούνται :

Να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με την νόσο και μόνο   για νοσήματα της ειδικότητάς τους. Οι συνταγογράφοι    ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και   σύννομη συνταγογράφηση κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.

Να συμπληρώνουν ευανάγνωστα και με ακρίβεια όλα τα στοιχεία επί του εντύπου της συνταγής και συγκεκριμένα τη διάγνωση, την ονομασία, τη δοσολογία, την περιεκτικότητα και την ποσότητα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, καθώς και να αναγράφουν το ποσοστό συμμετοχής (%) ή τη μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντα γιατρού.

Σε περίπτωση που στη συνταγή δεν αναγράφεται το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στη δαπάνη των φαρμάκων, η συμμετοχή υπολογίζεται αυτοδίκαια στο 25%. Επειδή το ποσοστό συμμετοχής επί της συνταγής από τον συνταγογράφο ιατρό δεσμεύει το φαρμακοποιό κατά την εκτέλεσή της, οποιαδήποτε διαφορά κατά παρέκκλιση της κειμένης νομοθεσίας καταλογίζεται στο συνταγογράφο ιατρό.

Οι ιατροί υποχρεούνται να καταχωρούν στο βιβλιάριο υγείας την συνιστώμενη αγωγή με σφραγίδα και υπογραφή όπως ακριβώς έχει συνταγογραφηθεί στην ηλεκτρονική συνταγή και οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να ελέγχουν την καταχώρηση των φαρμάκων και να σημειώνουν την εκτέλεση των φαρμάκων με σφραγίδα και υπογραφή.

Συνταγές με διορθώσεις πρέπει να φέρουν υποχρεωτικώς επί των διορθώσεων υπογραφή και σφραγίδα του γιατρού, άλλως δεν εκτελούνται.

Η μη τήρηση των υποχρεώσεων ιατρών και φαρμακοποιών, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 4 αντίστοιχα του Π.Δ.121/2008 (όπως τροποποιήθηκε) προβλέπει την επιβολή κυρώσεων.

Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον  ΕΟΠΥΥ

ΙΚΑ - ΟΓΑ - ΟΓΑ Επιζώντων - ΟΠΑΔ - ΤΥΔΚΥ - ΤΕΑΠΑΣΑ ΕΤΥΑΠ - ΟΑΕΕ - Οίκος Ναύτου - ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΕΤΑΑ ΤΣΑΥ - ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ - ΕΤΑΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ - ΕΤΑΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΑΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΤΑΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΕΤΑΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΠΑΡΧΙΩΝ - ΕΤΒΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΤΑΠΑΕ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ - ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Δ’ Διεύθυνση Ασφάλισης, Παροχών - Εφημεριδοπώλες, Γ’ Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών - Εργάτες Τύπου ΤΑΤΤΑ, Β’ Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών - ΤΑΥΣΙΤ), Συνταξιούχοι του ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΤΕ - Ταμείο Υγείας Προσωπικού τ. Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΤΥΠΑΤΕ) - ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ

Το Ταμείο ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ περιλαμβάνει τις Τράπεζες:

• ALPHA BANK (Κατόπιν συγχωνεύσεως των Τραπεζών ΠΙΣΤΕΩΣ-ΙΟΝΙΚΗΣ)
• ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
• AMERIKAN EXPRESS (δε λειτουργεί πλέον στην Ελλάδα)
• E.F.G. EUROBANK ERGASIAS (Κατόπιν συγχωνεύσεως των Τραπεζών EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΚΡΗΤΗΣ-ΑΘΗΝΩΝ ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ- ΙΝΕRΒΑΝΚ-ΕΥΡΩΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ-ΤΕΛΕΣΙΣ)
• ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (κατόπιν συγχωνεύσεως των Τραπεζών ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ-ΧΙΟΣ ΒΑΝΚ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ)
• MARFIN-EGNATIA (Κατόπιν συγχωνεύσεως των Τραπεζών ΛΑΪΚΗ, MARFIN-ΕΓΝΑΤΙΑΣ-ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ)
• ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
• PROBANK
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
• PROTON BANK (Κατόπιν συγχωνεύσεως των Τραπεζών ΩΜΕΓΑ-PROTON BANK)
• ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ
• EΣΤΕ (ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ): ΑΧΑΪΚΗ-ΔΡΑΜΑΣ-ΔΥT. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (πρώην ΚΟΖΑΝΗΣ)-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ-ΕΒΡΟΥ-ΕΥΒΟΙΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ (πρώην ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (πρώην ΤΡΙΚΑΛΩΝ)-ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΛΑΜΙΑΣ-ΛΕΣΒΟΥ & ΛΗΜΝΟΥ-ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ-ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (πρώην ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)-ΠΙΕΡΙΑΣ-ΣΕΡΡΩΝ-ΧΑΝΙΩΝ)

 

Συνοπτικός Οδηγός Κανόνων Εκτέλεσης Συνταγών

 • Η συνταγογράφηση γίνεται υποχρεωτικά με τη δραστική ουσία του φαρμάκου, εκτός από πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Κάθε ιατρός έχει δικαίωμα να συνταγογραφεί με εμπορική ονομασία σε ποσοστό 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησής του ανά έτος.
 • Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να αναγράφεται στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου από τον ιατρό. Ο φαρμακοποιός κατά την εκτέλεση της συνταγής σφραγίζει και υπογράφει το βιβλιάριο. Σχετικές εγκύκλιοι για τα παραπάνω.
 • Κατά την εκτέλεση των συνταγών, ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να διαθέτει και να γνωστοποιεί στον ασφαλισμένο το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή για κάθε δραστική ουσία. Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, υποχρεούται να το δηλώσει υπογράφοντας σε ειδικό χώρο της συνταγής.
 • Η εκτέλεση της συνταγής μπορεί να εκτυπωθεί στο πίσω μέρος της συνταγής του ιατρού.
 • Σε περίπτωση μερικής εκτέλεσης συνταγής, η κάθε εκτέλεση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή συνταγή και καταχωρείται στην ημερομηνία που εκτελείται το κάθε σκέλος της, ακόμα και αν εκτελεστεί αποσπασματικά σε διαφορετικούς μήνες.
 • Σε περίπτωση μερικής εκτέλεσης συνταγής, η κάθε εκτέλεση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή συνταγή και καταχωρείται στην ημερομηνία που εκτελείται το κάθε σκέλος της, ακόμα και αν εκτελεστεί αποσπασματικά σε διαφορετικούς μήνες.
 • Στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της εκτέλεσης συνταγής σε διάστημα 24 ωρών από την εκτέλεσή της.

Χειρόγραφες συνταγές

Χειρόγραφες συνταγές (πράσινες τύπου ΙΚΑ) μπορούν να γραφούν μόνο από πιστοποιημένους ιατρούς ή κέντρα αιμοκάθαρσης στις εξής περιπτώσεις:

 • Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση είναι επισήμως εκτός λειτουργίας και όχι σε παροδικές δυσλειτουργίες.
 • Συνταγογράφηση για Ευρωπαίους ασφαλισμένους ( αν δεν είναι ήδη ενταγμένοι στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση). Από 17.10.2014 εντάχθηκαν στην ΗΔΙΚΑ και από 11.11.2014 στα προγράμματα φαρμακείων.
 • Φάρμακα εξωτερικού.
 • Εμβόλια Απευαισθητοποίησης (ΑΕΑ), μόνο από Αλλεργιολόγους -ΩΡΛ ή και από Πνευμονολόγους μόνο όταν δεν υπάρχει Αλλεργιολόγος στον ίδιο Καλλικρατικό Δήμο.
 • Γαληνικά σκευάσματα, μόνο από Δερματολόγους-Αφροδισιολόγους.
 • Κατ' οίκον συνταγογράφηση.

Οι χειρόγραφες συνταγές απαιτούν θεώρηση από Ελεγκτή Ιατρό, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την αναγραφή τους, μόνο όταν η αξία τους ξεπερνά τα 150€ ή όταν είναι δίμηνες.

Οι χειρόγραφες μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρονικές εύκολα μέσω ΑΡΙ. Η μετατροπή δεν είναι υποχρεωτική.
 
Σύμφωνα με καινούρια οδηγία του ΕΟΠΥΥ, οι χειρόγραφες συνταγές θα πρέπει να εκτυπώνονται βάση ενιαίας φόρμας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι χειρόγραφες συνταγές εφόσον είναι δίμηνες ή πάνω από 150 € χρειάζονται θεώρηση!

Ιατρικές Γνωματεύσεις

Η έκδοση των ιατρικών γνωματεύσεων (Νοσοκομείου ή Ιδιωτικής Κλινικής) πρέπει να γίνεται από τον θεράποντα ιατρό ειδικότητας που έκανε τη διάγνωση στο Νοσοκομείο ή την Ιδιωτική Κλινική και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) χρόνια. Στην περίπτωση, δε, που ο θεράπων ιατρός δεν αναφέρει χρονικό διάστημα θεραπείας, η γνωμάτευση θα καλύπτει τη θεραπεία μηνός.

Συνταγή που περιέχει Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) σημαίνει ότι η συνταγή πρέπει να συνοδεύεται από γνωμάτευση ειδικού Ιατρού, η οποία πιστοποιεί την ανάγκη χορήγησης του φαρμάκου για τη συνέχιση της θεραπείας του ασθενούς στο σπίτι και για αυτό το λόγο η διάθεση του γίνεται από ιδιωτικό φαρμακείο.

Οι ιατρικές γνωματεύσεις (Νοσοκομείου ή Ιδιωτικής Κλινικής) που θα συνοδεύουν τις συνταγές ισχύουν για όσο καιρό αυτές αναγράφουν ότι χρειάζεται το φάρμακο ο ασθενής και μπορεί να είναι πρωτότυπες ή φωτοαντίγραφα αυτών.

Σύμφωνα με το  Ν.4250/2014 δεν χρειάζονται πλέον επικυρωμένα αντίγραφα ιατρικών γνωματεύσεων (αν είναι από κρατικά νοσοκομεία) σε κάθε συνταγή, απλά μια φωτοτυπία και πιστοποίηση της αυθεντικότητας από τον ίδιο το φαρμακοποιό με μια απλή φράση: "ακριβές αντίγραφο", καθώς και σφραγίδα-υπογραφή.

Φάρμακα που χρειάζονται Ιατρική Γνωμάτευση

Απαραίτητη η ιατρική γνωμάτευση από ειδικό Ιατρό δημόσιου νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής για όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα των οποιών ο κατάλογος αλλάζει συνέχεια.

Αν η συσκευασία του φαρμάκου γράφει ότι είναι νοσοκομειακό (και έχει μπλε κουπόνι), θα πρέπει να συνοδεύεται η συνταγή του ιδιώτη ιατρού ή του Ασφαλιστικού ταμείου από γνωμάτευση νοσοκομείου ή κλινικής.

Νοσοκομειακά φάρμακα είναι όσα έχουν μπλε κουπόνι!

Απαιτούμενες σφραγίδες σε συνταγές και γνωματεύσεις

Οι ιατρικές γνωματεύσεις και οι συνταγές που έχουν εκδοθεί από μονάδες του ΕΣΥ, για να είναι έγκυρες, θα πρέπει απαραιτήτως εκτός των άλλων να φέρουν:

 1. Σφραγίδα με τα στοιχεία του θεράποντος γιατρού
 2. Επιπλέον είναι αναγκαία μία από τις παρακάτω σφραγίδες:
 • Στρογγυλή σφραγίδα του Κρατικού, Πανεπιστημιακού, Στρατιωτικού Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας ή
 • Τετράγωνη σφραγίδα της Κλινικής του Κρατικού, Πανεπιστημιακού, Στρατιωτικού Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας ή
 • Σφραγίδα των εξωτερικών ιατρείων του Κρατικού, Πανεπιστημιακού, Στρατιωτικού  Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας, που εξετάστηκε ο ασφαλισμένος

Οι παραπάνω σφραγίδες μπορούν να αντικατασταθούν από μία στην οποία θα αναγράφεται το Δ. Υ. Π. Ε., το Νοσοκομείο, η Κλινική που υπάγεται ο θεράπων ιατρός, καθώς και τα στοιχεία του γιατρού ( ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, τίτλος). 

Σε περίπτωση που η ιατρική γνωμάτευση έχει εκδοθεί από Ιδιωτική Κλινική θα πρέπει απαραίτητα να φέρει το λογότυπο της Κλινικής, σφραγίδα αυτής και σφραγίδα με τα στοιχεία του θεράποντος ιατρού ειδικότητας.

Για τις ιατρικές γνωματεύσεις και πότε χρειάζονται επικύρωση βλέπε περισσότερα στο έγγραφο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αριθ. πρωτ.: ΔΒ4Γ/οικ.2740/28.1.2015 .

Περισσότερα σχετικά με θέματα σφραγίδων επί των γνωματεύσεων και των παραπεμπτικών Παρόχων Δημοσίου Τομέα και Παρόχων του Ιδιωτικού τομέα στο έγγραφο Ε.Ο.Π.Υ.Υ Αρ. Πρωτ.:Φ115/16/ΟΙΚ.33452

 

Φάρμακα ΙΦΕΤ

 • Τα φάρμακα ΙΦΕΤ πλέον θα γράφονται μέσω Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
 • Από 13-10-2014 εκτελούνται επίσης μέσω Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών φαρμάκων

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν.4675/2020 (ΦΕΚ 54 Α/11-03-2020) όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.16 της ΠΝΠ ΦΕΚ A’ 157/10.08.2020 που αφορά στον τρόπο διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων και ισχύς του ξεκινάει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, θέτουμε υπόψην σας τα κάτωθι:

1. Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν, εξαιρουμένων όσων προορίζονται για τοπική χρήση και των ιδιοσκευασμάτων, είναι ηλεκτρονική. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής επιτρέπεται η χειρόγραφη συνταγή.

Οι περιπτώσεις όπου μπορούν να εκδοθούν χειρόγραφες συνταγές είναι στις εξής κατηγορίες ασθενών:

 • Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
 • Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
 • Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ
 • Ασθενείς για τους οποίους εισάγονται εκτάκτως και ατομικά μέσω ΙΦΕΤ φάρμακα εξωτερικού (μικροδέματα).
 • Νοσηλευόμενοι ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση συνταγογράφησης από κτηνίατρο η συνταγή θα είναι χειρόγραφη.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, πλην των προαναφερθέντων, η χειρόγραφη συνταγή θεωρείται άκυρη.

2. Μόνο οι χειρόγραφες συνταγές που περιέχουν αντιβιοτικό, φέρουσες την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσονται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας. Οι ηλεκτρονικές συνταγές φυλάσσονται αυτόματα στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ και δεν απαιτείται για αυτές πλέον εκτύπωση και φύλαξη.

3. «Η αιτιολογημένη συνταγή χορήγησης νεωτέρων κινολονών από του στόματος, για τοπική οφθαλμική χρήση ή για τοπική ωτική χρήση ή δερματολογική χρήση και κεφαλοσπορινών Γ’ γενεάς από του στόματος» είναι ηλεκτρονική και καταργείται πλέον η χειρόγραφη αιτιολογημένη συνταγή .

Προσοχή σας επισημαίνουμε ότι για τα σκευάσματα για τοπική οφθαλμική, ωτική και δερματολογική χρήση που περιέχουν κινολόνη ή κεφαλοσπορίνη Γ΄γενεάς απαιτείται ηλεκτρονική αιτιολογημένη συνταγή.

Συναγογράφηση ICD-10 Πραζόλες

Οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση πραζολών και ειδικά οι κωδικοί ICD-10 για τις 3 ενδείξεις συνταγογράφησης

α) Πεπτικό έλκος με κωδικό ICD -10 --> K25, K26, K27, K28.

β) Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με κωδικό ICD 10 --> K21

γ) Ως γαστροπροστασία σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους με κωδικό ICD-10 --> T88.7

Η διεθνής ταξινόμηση ICD 10 προϋποθέτει την αναγραφή τουλάχιστον τριψήφιου κωδικού (π.χ. Κ21). Η δομή της ταξινόμησης είναι τέτοια ώστε σε κάθε κατηγορία με τριψήφιο κωδικό μπορούν να περιλαμβάνονται έως 10 υποκατηγορίες προσθέτοντας στον τριψήφιο κωδικό τα ψηφία από 0 έως 9. Οι υποκατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν παθήσεις που εμπεριέχονται στην κύρια πάθηση του τριψήφιου κωδικού. Συνεπώς η οδηγία για την δυνατότητα συνταγογράφησης αναστολέων αντλίας πρωτονίων μόνο με τους κωδικούς Κ21, Κ25, Κ26, Κ27, Κ28 εννοείται ότι συμπεριλαμβάνει και όλες τις τυχόν υπάρχουσες υποκατηγορίες με τετραψήφιο κωδικό (π.χ. Κ21.0, Κ25.2 κλπ)

ΠΡΟΣΟΧΗ: επισημαίνεται ότι αν δεν υπάρχουν οι 3 αυτές γνωστές ενδείξεις (πεπτικό έλκος, ΓΟΠ, γαστροπροστασία σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 12δακτυλικού έλκους) η συνταγή δεν θα αποζημιώνεται!!!

 
ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ -ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Μάιος 2019 08:45

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ

Αθήνα, 6/5/2019

Αρ. Πρωτ. 1888

Προς 
Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με στόχο την πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση που αφορά την συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ, σας αποστέλλουμε έναν χρήσιμο Οδηγό ο οποίος περιλαμβάνει τις πιο συχνές Ερωτήσεις μαζί με τις απαντήσεις τους.

Ο τρόπος εκτέλεσης  και υποβολής  των γνωματεύσεων των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετος. Ο Οδηγός που σας αποστέλλουμε θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι με το e-ΔΑΠΥ.

Περισσότερα...
 
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 02 Απρίλιος 2019 07:48

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 

                   ΝΠΔΔ

                                                                                                             Αθήνα, 26 Μαρτίου 2018


 

Αριθμ. Πρωτ. 1225

 

Προς: 1. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

           2. Περιφέρειες της Χώρας

           3. Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ)

 

Κοινοποίηση: Διεύθυνση Φαρμάκου Υπουργείου Υγείας, Τμήμα Β΄

Θέμα: «Σύσταση και τροποποίηση εταιρειών εκμεταλλεύσεως φαρμακείου»

Ως είναι γνωστό, δυνάμει της παρ. 17 της υποπαραγράφου Δ.12 του άρθρου «Καταργούμενες – Τροποποιούμενες Διατάξεις» του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ Α΄ 94/14.8.2015) καταργήθηκε το άρθρο 6 του Ν. 328/1976, το οποίο ρύθμιζε τη σύσταση και τη λειτουργία των εταιρειών εκμεταλλεύσεως φαρμακείου. Επίσης με την παρ. 18 αντικαταστάθηκε το άρθρο 1 του Ν. 1963/1991 (ΦΕΚ Α΄ 183) και προβλεπόταν ότι με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υγείας θα καθορίζονταν οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου. Κατόπιν της υπ’ αριθμόν 1804/2017 αποφάσεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση ακυρώσεως του Π.Φ.Σ. και ακυρώθηκε η υπ’ αριθμόν Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277/ 20.5.2016 απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου», ψηφίστηκε ο Ν. 4509/2017 (ΦΕΚ Α΄ 201/22.12.2017).

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 4