Γενικές ειδήσεις
Ολοκλήρωση της εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών από τα προγράμματα διαχείρισης PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 16 Σεπτέμβριος 2021 10:51

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα, 16/9/2021

Αρ. Πρωτ. 4017

Προς : Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας

Θέμα: «Ενημέρωση για την ολοκλήρωση από τα προγράμματα διαχείρισης της εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συνέχεια των ενημερώσεων  τις οποίες σας αποστείλαμε ήδη στις 30.6.21, στις 13.7.21 και στις 27.8.21 σας πληροφορούμε ότι όλες οι εταιρείες που αναπτύσσουν τα προγράμματα διαχείρισης φαρμακείου τα οποία είναι διασυνδεδεμένα με την ΗΔΙΚΑ μέσω API, έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία της εφαρμογής του «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών» όπως είναι υποχρεωτικό να τηρείται αναδρομικά από 1.7.2021 βάσει του άρθρου 78 του ν. 4812/2021.

Το «Ηλεκτρονικό Βιβλίο Ναρκωτικών» ενημερώνεται αυτόματα κατά την εκτέλεση των συνταγών ναρκωτικών των πινάκων Β και Γ με τα πλήρη στοιχεία που απαιτούνται σύμφωνα με την μορφή και την αντιστοιχία του χειρόγραφου Βιβλίου Ναρκωτικών το οποίο τηρούσαμε και στο οποίο αναγράφονταν οι συνταγές των δύο προαναφερθέντων πινάκων που εκτελέσαμε έως τις 30.6.2021

Με την επίτευξη του πάγιου αυτού αιτήματος του ΠΦΣ δίδεται:

 • Η δυνατότητα αυτόματης φύλαξης των συνταγών με ηλεκτρονικό τρόπο αφού οι συνταγές είναι διαθέσιμες από την   ΗΔΙΚΑ μέσω των μηχανογραφικών μας προγραμμάτων, χωρίς να φωτοτυπούνται ή να επανεκτυπώνονται
 • Περιορίζονται τα έξοδα λόγω φωτοτύπησης ή επανεκτύπωσης και αρχειοθέτησης η οποία απαιτούνταν μέχρι τώρα
 • Περιορίζεται η γραφειοκρατική διαδικασία σε ενέργειες οι οποίες καθυστερούν την εύρυθμη λειτουργία του φαρμακείου,  εφόσον εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας.
 • Δίδεται η δυνατότητα να εστιάσουμε και να επικεντρωθούμε σε παραγωγικές διαδικασίες και σε ανάπτυξη δράσεων και  υπηρεσιών προς όφελος του φαρμακείου
 • Μηδενίζονται τα λάθη στην τήρηση του βιβλίου ναρκωτικών από τις λανθασμένες καταχωρήσεις, τις παραλήψεις και τις διορθώσεις που συνόδευαν τη χειρόγραφη διαδικασία
 • Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι πάντα συμπληρωμένο και διαθέσιμο για έλεγχο από οποιοδήποτε μηχανισμό ελέγχου, διατηρώντας αυξημένη αξιοπιστία και διαφάνεια
 • Συμπεριλήφθηκε η πρόβλεψη για τήρηση διαμορφωμένου αρχείου σε μορφή excel για την καταχώρηση των συνταγών Ναρκωτικών, μόνο για όσα φαρμακεία εκτελούν μέσω ΗΔΙΚΑ (δεν  διαθέτουν μηχανογραφικό πρόγραμμα)

Με την αυτόματη φύλαξη σε ηλεκτρονικό αρχείο των συνταγών ναρκωτικών και την κατάργηση του χειρόγραφου βιβλίου ναρκωτικών (με το Ν.4812/21, ΦΕΚ Α΄110) αλλά και πριν ένα χρόνο με την αυτόματη φύλαξη των ηλεκτρονικών συνταγών αντιβιοτικών, την κατάργηση των συνοδευτικών εγγράφων των κινολονών και κεφαλοσπορινών γ΄ γενιάς και την φύλαξη του αντιβιογράμματος από τον ίδιο τον Ιατρό (με το άρ.16 ΠΝΠ 1/8/21, ΦΕΚ Α’157) ο φαρμακοποιός απαλλάσσεται από περιττές διαδικασίες και επικεντρώνεται στο λειτούργημα του.  

Συνάδελφοι,

Η επίτευξη όλων των ανωτέρω απαιτούσε νέο νόμο, πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, των Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, συντονισμό αρκετών προγραμμάτων διαχείρισης και επιμονή στην παρακολούθηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας, για να ξεπερασθούν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
Ενημέρωση για τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 15 Σεπτέμβριος 2021 11:19

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα, 15/09/2021

Αριθμ. Πρωτ. 4009

Προς: Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας

Θέμα: « Ενημέρωση για τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων»


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ξεκίνησε η σταδιακή διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες Vianex και Mylan. Όπως πληροφορηθήκαμε, η Mylan θα διαθέσει σταδιακά 570.000 εμβόλια που ήδη υπάρχουν στις αποθήκες της και η Vianex αρχικά 1.000.000 εμβόλια που επίσης υπάρχουν στις αποθήκες της.

Στόχος είναι οι ποσότητες αυτές, να έχουν παραδοθεί από τις αποθήκες στα φαρμακεία έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Επίσης αποφασίσθηκε η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων να είναι «κλειδωμένη» και να ανοίξει την 1η Οκτωβρίου.

Όπως και την περασμένη χρονιά, η διάθεση θα γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή εκτός των παρακάτω περιπτώσεων:

Α) Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Β) Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)

Γ) Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)

Τέλος ζητήθηκε να δοθεί η δυνατότητα εκτέλεσης των συνταγών αντιγριπικών εμβολίων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Με εκτίμηση,

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                          ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
Έκδοση βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19 από το gov.gr από τους πολίτες PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 15 Σεπτέμβριος 2021 11:19

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα, 14/09/2021

Αριθμ. Πρωτ. 4001

Προς: Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας


Έκδοση βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19 από το gov.gr από τους πολίτες


Στο site του gov.gr αναγράφονται οδηγίες προς του πολίτες:

«Μπορείτε να λάβετε βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε διαγνωστικό έλεγχο κορωνοϊού COVID-19. Σε περίπτωση που έχετε κάνει περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, η βεβαίωση εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου. Η βεβαίωση που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Θα χρειαστείτε:

-τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
-τον ΑΜΚΑ σας

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση είναι η καταχώρηση του αποτελέσματος σας στο Μητρώο ασθενών COVID-19 της ΗΔΙΚΑ ΑΕ από ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία.


ΒΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ gov.gr > ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ: Βεβαίωση Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού-Είσοδος στην υπηρεσία > Απαιτείται ταυτοποίηση-Σύνδεση > Αυθεντικοποίηση χρήστη με κωδικούς Taxisnet (όνομα Χρήστη & Κωδικός) > Επισκόπηση των στοιχείων σας-Συνέχεια > Επιλέξετε για ποιον θέλετε να εκδώσετε τη βεβαίωση-Συνέχεια > Στοιχεία για την έκδοση της βεβαίωσης ΑΜΚΑ-Συνέχεια > Προεπισκόπηση > Έκδοση


Με εκτίμηση,

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                          ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
ΚΥΑ για ορισμό επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων βάσει τ.μ. λόγω COVID-19 PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 15 Σεπτέμβριος 2021 11:17

Mε βάση την τελευταία υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.55400/10.9.2021 ΚΥΑ με ισχύ από 13/9-20/9/2021, επιτρέπεται ένα (1) άτομο ανά 9 τ.μ. στον κύριο χώρο του φαρμακείου, εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων, αποθηκών, γραφείων, χώρων στάθμευσης. Στον ανωτέρω αριθμό δεν προσμετράται το προσωπικό του φαρμακείου και ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή.

Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση ανάρτησης, με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο, του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του φαρμακείου.

 
ΑΑΔΕ: Χωρίς ΦΠΑ rapid test και pcr PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 14 Σεπτέμβριος 2021 06:05

Με νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αποσαφηνίζεται ότι έως και τις 31.12.2022 ο μοριακός έλεγχος (PCR) καθώς επίσης και η μέτρηση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιώτες γιατρούς έχουν μηδενικό ΦΠΑ.

Η ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ:

«Κατόπιν της έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.55570/12.9.2021 (4207, Β'), η οποία ισχύει από 13.9.2021, και σε συνέχεια της εγκυκλίου Ε.2002/30.12.2020 του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, διευκρινίζεται ότι:

 

- οι υπηρεσίες που αφορούν τον διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID 19 με την μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη μέτρηση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) και πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια όπως ορίζονται στο Π.Δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες γιατρούς υπάγονται στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1Α του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000).

- τα ανωτέρω ισχύουν μέχρι και τις 31.12.2022.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ»

 
Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των διατάξεων νόμου περί της υποχρέωσης εμβολιασμού κατά του COVID-19 των φαρμακοποιών και των υπαλλήλων φαρμακείων PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Σεπτέμβριος 2021 07:37

Ν. 4829/2021

ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΣΗΜΑΤΑ

 

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2021

Αριθμ. Πρωτ. 3948

 

Προς : 1. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 1. Τακτικοί αντιπρόσωποι της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.

 

Θέμα: «Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των διατάξεων νόμου περί της υποχρέωσης εμβολιασμού κατά του Κορωνοϊού COVID-19 των φαρμακοποιών και των υπαλλήλων φαρμακείων»

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 4829/2021 «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας θεσμικούς φορείς Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» (ΦΕΚ Α΄ 166/10.9.2021), στο άρθρο 36 του οποίου «Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού – Τροποποίηση των παρ. 2, 3, 6 και 7 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021» προβλέπεται η υποχρέωση και των φαρμακοποιών και του προσωπικού των ιδιωτικών φαρμακείων σε εμβολιασμό κατά του Κορωνοϊού COVID-19. Το ως άνω άρθρο κοινοποιείται με το παρόν προς ενημέρωσή σας, καθώς και το άρθρο 206 του Ν. 4820/2021 ως αρχικώς έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Γενομένων των ανωτέρω τροποποιήσεων, τα κυριότερα σημεία του άρθρου 206 του Ν. 4820/2021 είναι τα εξής:

«2. Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

 1. Ως προσωπικό των δομών των παρ. 1 και 2 νοείται κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει προς τον φορέα λειτουργίας τους υπηρεσίες ή εκτελεί έργο με επαχθή αιτία ή εθελοντικά με φυσική παρουσία εντός των δομών αυτών, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών».
 2. Δεν υπέχουν την υποχρέωση των παρ. 1 και 2 όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι (6) μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Οι λόγοι υγείας του πρώτου εδαφίου, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς».

(Σημείωση: Ως σας έχουμε αναφέρει στο υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 3944/10.9.2021 έγγραφό μας, αιτηθήκαμε από το Υπουργείο Υγείας όπως χορηγηθεί προθεσμία ευλόγου χρονικού διαστήματος για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους των φαρμακοποιών και του προσωπικού των ιδιωτικών φαρμακείων).

«6. Ο εκάστοτε εργοδότης ή υπεύθυνος μονάδας οφείλει να ενημερώνει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το παρόν άρθρο… Στην περίπτωση της παρ. 2, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021 με εξαίρεση τους φοιτητές και σπουδαστές που πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 30ή Σεπτεμβρίου, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Επομένως σύμφωνα με το νόμο όσοι συνάδελφοι ή υπάλληλοι φαρμακείων είναι ανεμβολίαστοι ή δεν είναι νομίμως απαλλαγμένοι, δεν δύνανται να εργαστούν στο φαρμακείο.

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες:

β) Σε κάθε άλλη περίπτωση πλην της περ. (α) και μέχρι την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης, όπως επίσης σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:

βα) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και,

ββ) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Υπόχρεο εργοδότη, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, συνιστά κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δανειζόμενο σε αυτόν ή το απασχολούμενο σε αυτόν μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό. Κατ’ εξαίρεση, υπόχρεοι εργοδότες είναι οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν σε δομές ή και φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών.

γ) Για τους ιδιώτες υπόχρεους, που εργάζονται στις δομές που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος ως ελεύθεροι επαγγελματίες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:

α) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και,

β) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:

γα) καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,

γβ) αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189),

και γγ) αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010.

Οι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) οφείλουν να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί σε συμμόρφωση με το παρόν. Η παράλειψη της τήρησης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.

Ισχύει ήδη και παρακαλούμε να αποστείλετε στα φαρμακεία το αρχείο της ειδικής υποχρεωτικής σήμανσης που σας επισυνάπτουμε, το οποίο υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας για να επικολληθεί επί της βιτρίνας του φαρμακείου.

Οι κυρώσεις της παρούσας περίπτωσης ισχύουν για παραβάσεις που τελούνται από τη δημοσίευση του παρόντος(Σημείωση: Προφανώς, αν και δεν είναι απολύτως σαφές,  αφορά τις κυρώσεις για τη μη επικόλληση του εγγράφου περί εμβολιασμού στην θύρα των φαρμακείων).

Σημείωση: Δεν προκύπτει νεότερη καταληκτική ημερομηνία από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 για την λήψη του εμβολίου. Συνεπώς, με την δημοσίευση του ως άνω Νόμου, οι προβλέψεις των ανωτέρω διατάξεων εφαρμόζονται άμεσα καθώς και οι σχετικές κυρώσεις.

Περισσότερα...
 
Ψήφιση διατάξεων νόμου περί της υποχρέωσης εμβολιασμού κατά του Κορωνοϊού COVID-19 των φαρμακοποιών και των υπαλλήλων φαρμακείων PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Σεπτέμβριος 2021 06:11

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Αριθμ. Πρωτ. 3944

 

Προς : 1. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 1. Τακτικοί αντιπρόσωποι της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.

 

Θέμα: «Ψήφιση διατάξεων νόμου περί της υποχρέωσης εμβολιασμού κατά του Κορωνοϊού COVID-19 των φαρμακοποιών και των υπαλλήλων φαρμακείων»

Στις 07.9.2021 ψηφίστηκε στην Βουλή ο Νόμος «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας θεσμικούς φορείς Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», ο οποίος συμπεριλαμβάνει την τροπολογία – προσθήκη με την οποία τροποποιούνται οι παρ. 2, 3, 6 και 7 του άρθρου 206 του Ν. 4820/2021, δυνάμει των οποίων τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και το προσωπικό των ιδιωτικών φαρμακείων υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατά του Κορωνοϊού COVID-19. Ο ανωτέρω Νόμος μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εξαιτίας των προβληματισμών που είχαν προκύψει από τη διατύπωση των διατάξεων του Νόμου ο Π.Φ.Σ. την επομένη της ψηφίσεως του, απέστειλε έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας για περαιτέρω διευκρινίσεις, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί.

Αλλά ως προκύπτει και από τα σήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που πρέπει να αναρτούν τα Φαρμακεία, τα οποία έχουν αναρτηθεί ήδη στην επίσημη  ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας (https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/9260-kanones-emboliasmoy), είναι σαφές ότι η θέση του Υπουργείου είναι ότι τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και το προσωπικό των ιδιωτικών φαρμακείων υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατά του Κορωνοϊού COVID-19 και εφαρμόζονται εν προκειμένω οι διατάξεις του άρθρου 206 του Ν. 4820/2021 ως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το έγγραφο που αποστείλαμε στο Υπουργείο Υγείας αιτηθήκαμε μεταξύ των άλλων, όπως χορηγηθεί προθεσμία ευλόγου χρονικού διαστήματος για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους των φαρμακοποιών και του προσωπικού των ιδιωτικών φαρμακείων, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμόν στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50933 απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β΄ 3794/13.8.2021), γιατί είναι αδιανόητο να μην δοθεί η δυνατότητα αυτή σε όλους αυτούς τους συναδέλφους και τους εργαζομένους των φαρμακείων.

Ευθύς μόλις δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ανωτέρω Νόμος θα αποσταλεί σχετική ενημέρωση.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
Π.Φ.Σ.: Καθορισμός αποζημίωσης για την διενέργεια rapid test από τα φαρμακεία PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Σεπτέμβριος 2021 10:20

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Αριθμ. Πρωτ.3941

 

Προς:  1. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 1. Τακτικοί αντιπρόσωποι της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.

          

Θέμα: «Καθορισμός αποζημίωσης για την διενέργεια rapid test από τα φαρμακεία»

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπ’ αριθμόν 98491/09.2021 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΦΕΚ B΄ 4181/09.9.2021) με την οποία καθορίζονται ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και υπηρεσιών που συνέχονται με την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19, μη συνυπολογιζομένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) τα ακόλουθα:

Συγκεκριμένα με την παρ. 2 του άρθρου 1 της άνω Υ.Α., όσον αφορά στο τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test), ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης (φαρμακεία) ορίζεται το ποσό των δέκα (10,00) Ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις παρ. 4, 5 και 6 του άρθρου 1 προβλέπεται ότι:

«4. Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

5) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περ. 1 και 2, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €).

6) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περ. 4, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ (1.000 €)».

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την Δευτέρα 13.09.2021.

Σας κοινοποιούμε τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με Εκτίμηση,

                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

          ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                                ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
Εξόφληση εισφορών για την έκδοση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Σεπτέμβριος 2021 07:22

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2021

Αριθμ. Πρωτ. 3930

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην έκδοση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (ΑΑΕ) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  απέστειλε επιστολή (υπ αριθμ. 3674/20.08.2021) και πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας του ΠΦΣ με τον αντιπρόεδρο του ΕΦΚΑ κ. Κρητικό, τον Διευθυντή Εισφορών Μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ ,κ. Ζαφειρόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ. Κατόπιν των ενεργειών του ΠΦΣ ο ΕΦΚΑ μας απάντησε στα  ερωτήματα τα οποία θέσαμε με την επιστολή μας.

Για τα θέματα αυτά σας αποστέλλουμε την παρακάτω ενημέρωση, και παρακαλούμε όπως την κοινοποιήσετε στα μέλη σας για να την προωθήσουν στους λογιστές τους.

 1. Τρέχουσες εισφορές μηνών για το έτος 2021

Οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε μηνός καταβάλλονται με καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε επόμενου μήνα. Οι καταβολές πραγματοποιούνται με τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής RF…………………….03. Οι καταβολές για την εξόφληση των εν λόγω εισφορών, λαμβάνονται υπόψη από το σύστημα για την έκδοση ΑΑΕ, μετά από τη λήψη των στοιχείων πληρωμής από το Διατραπεζικό Σύστημα (μεσολαβούν 2 έως 3 εργάσιμες ημέρες από την καταβολή).

Στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής τρεχουσών εισφορών μηνών για το 2021 η ΑΑΕ εκδίδεται κανονικά μετά από την ενημέρωση του συστήματος για την καταβολή από το Διατραπεζικό Σύστημα (μεσολαβούν 2 έως 3 εργάσιμες ημέρες από την καταβολή) αλλά δημιουργείται προσαύξηση η οποία εμφανίζεται σε εισφορά επόμενων μηνών και πληρώνεται μαζί με την τρέχουσα εισφορά του μηνός στον οποίο ενσωματώνεται, με ενιαίο ειδοποιητήριο.

 1. Δόσεις που προκύπτουν από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019

Οι καταβολές για δόσεις εκκαθάρισης 2019 πραγματοποιούνται με τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής RF…………………….01.

Οι εμπρόθεσμες καταβολές συστήνουμε να μη γίνονται την τελευταία ή προτελευταία ημέρα του μήνα γιατί το μηχανογραφικό σύστημα, ενημερώνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ μετά από 3 ή 4 ή 5 ημέρες, οπότε και μπορεί να εκδοθεί η ΑΑΕ.

Περισσότερα...
 
ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ: Τα σήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που πρέπει να αναρτούν τα Φαρμακεία και τα Ιατρεία PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Σεπτέμβριος 2021 07:12
badges_pharmacy_doctors.pdf Μέγεθος: 607.3 KB
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 169