Γενικές ειδήσεις
25η Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2022 08:45

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού

 

Η 25η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP). Η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού αναδεικνύει την ουσιαστική και αδιαμφισβήτητη προσφορά του φαρμακοποιού στην κοινωνία. Κάθε μέρα οι φαρμακοποιοί όλου του κόσμου στηρίζουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Βρίσκονται πάντα στο πλευρό του ασθενή για κάθε πρόβλημα φαρμακευτικής φροντίδας ή πρώτης υγειονομικής περίθαλψης.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, οι Φαρμακοποιοί του Νομού Ημαθίας σας συμβουλεύουν, ως προς τα κάτωθι:

 

Τηρείστε τη δοσολογία των φαρμάκων, σύμφωνα με τη συνταγογράφηση του ιατρού σας και τις οδηγίες του φαρμακοποιού.

Μη δανείζεστε ή ανταλλάσσετε φάρμακα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού, καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία (αλληλεπιδράσεις, αλλεργίες, παρενέργειες κλπ.)

 

Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά, όταν δεν είναι απαραίτητα, και χωρίς συνταγή ιατρού, διότι τα μικρόβια αποκτούν αντίσταση στα αντιβιοτικά, με συνέπεια να μην δρουν αποτελεσματικά, όταν πραγματικά θα χρειάζονται να χορηγηθούν.

Διατηρείστε τα φάρμακα σε σωστή θερμοκρασία (δροσερό και ξηρό μέρος ή ψύξη, όταν απαιτείται).

 

Προτείνεται να ελέγχονται οι ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων, στο σπίτι, μία φορά το χρόνο. Σύμφωνα με τον FDA, το φάρμακο που έχει λήξει είναι λιγότερο αποτελεσματικό και μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνο, λόγω αλλοιώσεων, που λαμβάνουν χώρα με την πάροδο του χρόνου.

 

Προσοχή στην απόρριψη των φαρμάκων, ώστε να μη ρυπαίνεται το περιβάλλον. Είναι σημαντικό να μην πετάτε τα φάρμακα στα σκουπίδια, καθώς υπάρχουν ειδικοί πράσινοι κάδοι στα φαρμακεία για τα ληγμένα φάρμακα.

Να μη προμηθεύεστε φάρμακα από το διαδίκτυο. Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας, καθώς συχνά διακινούνται πλαστά, νοθευμένα ή ψευδεπίγραφα φάρμακα. Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα πρέπει να έχουν ταινία γνησιότητας από τον Ε.Ο.Φ.

Να μην αμελείτε τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι απαραίτητος, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άνω των 60 ετών, καρδιοπαθείς, εγκυμονούσες, άτομα με άσθμα ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, παιδιά 6 μηνών και άνω, κ.α.). Η καλύτερη περίοδος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ ́ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης.

Οι γονείς, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

Τα φάρμακα να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά.

Αναφορικά με θέματα υγείας και λήψη φαρμάκων, να μην διστάζετε να ενημερώνεστε από το φαρμακοποιό.

  

Η Πρόεδρος                                     Η Γ. Γραμματέας

Κατή Σοφία                                       Οικονομοπούλου Αικατερίνη

 

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού

 

 

 
Φ.Σ. Ημαθίας : Προκήρυξη ημερομηνίας αρχαιρεσιών PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2022 07:35

Βέροια 12/09/2022

                                                                                                Αρ. Πρωτ. : 322

 

Προς Μέλη Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ

 

Στις 08/09/2022 σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, αποφασίστηκε η προκήρυξη για τις 25 Νοεμβρίου αρχαιρεσιών για την ανάδειξη μελών για το Διοικητικό Συμβούλιο, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και Αντιπροσώπους για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο:

 

για το Διοικητικό Συμβούλιο 9 μέλη

 

για το Πειθαρχικό Συμβούλιο 1 τακτικό και 1 αναπληρωματικό

(θα οριστικοποιηθεί μετά την κατάρτιση του καταλόγου μελών καθώς ο αριθμός των μελών του Συλλόγου Ημαθίας είναι οριακά ίσος με του Συλλόγους Πιερίας, Πέλλας ένας εκ των οποίων εκλέγει μέλη για το Πειθαρχικό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας)

 

για Aντιπροσώπους για τον Π.Φ.Σ. 3 τακτικά και 3 αναπληρωματικά.

 

Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται με το σύστημα των συνδυασμών και οι υποψήφιοι σύμβουλοι ή αντιπρόσωποι βάζουν υποψηφιότητα με απλή αίτηση (σφραγίδα - υπογραφή) προς τον φαρμακευτικό Σύλλογο, αλλά και με γραπτή δήλωση τους (σφραγίδα – υπογραφή) ότι μετέχουν του συγκεκριμένου συνδυασμού.

Υποβολή υποψηφιοτήτων μέχρι και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.

Κάθε συνδυασμός θα περιλαμβάνει υποψήφιους μέχρι του αριθμού συμβούλων ή των αντιπροσώπων που αναφέρονται παραπάνω.

 

Η Πρόεδρος                        Η Γ. Γραμματέας

 

                   Κατή Σοφία                        Οικονομοπούλου Αικατερίνη

 

 

 

 
Τηλεδιάσκεψη ΠΦΣ με ΕΟΠΥΥ: Επίλυση σημαντικών ζητημάτων διοικητικού ελέγχου PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2022 06:33
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2022

Αριθμ. Πρωτ. 3897

Προς : Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΟΠΥΥ με θέμα την πορεία του διοικητικού και φαρμακευτικού ελέγχου και την πληρωμή του 5%. Συγκεκριμένα,

• Για την πληρωμή του 95% μηνός Ιουνίου ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν 120 μη εκκαθαρισμένες υποβολές από τις οποίες:

➢ οι 55 υποβολές αφορούν πολλαπλά συστημικά λάθη για τα οποία απαιτούνται οι σχετικές διορθώσεις για την επαναυποβολή τους και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόφλησής τους και βρίσκονται σε επικοινωνία με τη ΚΜΕΣ.

➢ Οι υπόλοιπες 65 υποβολές αφορούν ραντεβού εμβολιασμών, για τις οποίες τα φαρμακεία ενώ εξέδωσαν το σχετικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών δεν το καταχώρησαν στο ΣΣΥ. Για τις υποβολές αυτές απαιτούνται οι σχετικές διορθώσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόφλησής τους.

• Για την πληρωμή του 95 % μηνός Ιουλίου ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν 260 μη εκκαθαρισμένες υποβολές από τις οποίες:

➢ Οι 120 υποβολές αφορούν φαρμακεία που δεν δήλωσαν τα τιμολόγια ραντεβού εμβολιασμού στο ΣΣΥ αλλά τα απέστειλαν ως φυσικό αρχείο.

➢ Οι υπόλοιπες υποβολές αφορούν πολλαπλά συστημικά λάθη για τα οποία απαιτούνται οι σχετικές διορθώσεις για την επαναυποβολή τους και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόφλησής τους και βρίσκονται σε επικοινωνία με τη ΚΜΕΣ.

Σχετικά με το διοικητικό έλεγχο ο οποίος είναι σε εξέλιξη για τις συνταγές Ιουνίου, εντοπίζονται προβλήματα με ορισμένες Περιφερειακές Διευθύνσεις που καθυστερούν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των υποβολών για λόγους όπως:

• Αντιμετώπιση των 4 ημερών για την αποστολή δικαιολογητικών για τις θεραπεύσιμες ενέργειες ως ημερολογιακών και όχι ως εργάσιμων

• Απαίτηση επισύναψης φωτοτυπίας της κάρτας Ευρωπαίου πολίτη κατά την υποβολή των συνταγών Ευρωπαίων Πολιτών

• Απαίτηση για υπεύθυνη δήλωση του ιατρού στην περίπτωση έλλειψης υπογραφής - σφραγίδας ιατρού από το φύλλο έκδοσης της συνταγής.

• Ελλιπείς σφραγίδες ιατρών

• Έλλειψη φύλλου έκδοσης συνταγής

Μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε να αποσταλεί από τον ΕΟΠΥΥ προς τις ΠΕΔΙ έγγραφο που θα διευκρινίζει ότι:

i. Η προθεσμία υποβολής των θεραπεύσιμων ενεργειών είναι οι 4 εργάσιμες και όχι ημερολογιακές ημέρες, όπως ερμηνευόταν από ορισμένες ΠΕΔΙ. Τονίζεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας ανεύρεσης του ιατρού λόγω απουσίας του το σύστημα θα παραμένει ανοιχτό και δεν θα κλειδώνει στις 4 εργάσιμες ημέρες.

ii. Δεν απαιτείται επισύναψη φωτοτυπίας της Κάρτας Ευρωπαίου πολίτη κατά την εκτέλεση και υποβολή των συνταγών τους, όπως απαιτείται στις γνωματεύσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο edapy.

iii. Στην περίπτωση απουσίας υπογραφής - σφραγίδας του συνταγογράφου ιατρού θα γίνεται αποδεκτή ως θεραπεύσιμη ενέργεια η αποστολή από τον φαρμακοποιό του φύλλου έκδοσης της συνταγής με την υπογραφή – σφραγίδα του ιατρού (είτε υπεύθυνη δήλωση του ιατρού μέσω του gov.gr χωρίς να απαιτείται γνήσιο της υπογραφής). Ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και σε περίπτωση ελλιπών στοιχείων στη σφραγίδα του ιατρού.

iv. Όσον αφορά την έλλειψη φύλλου έκδοσης της συνταγής, σύμφωνα με οδηγία που στάλθηκε προς τις ΠΕΔΙ στις 12.09.2022 και σας κοινοποιούμε, εφόσον δεν έχει υλοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ η ειδική σήμανση για τις επαναλαμβανόμενες συνταγές χρονίων πασχόντων που δύνανται να συνταγογραφούνται χωρίς την φυσική παρουσία του ασθενή στο ιατρείο, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του φύλλου έκδοσης της συνταγής αφού δεν αποτελεί σημείο ελέγχου.

Συζητήθηκαν επιπλέον τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την φόρτωση των αρχείων εικόνας από τα φαρμακεία και ο τρόπος υποβολής των θεραπεύσιμων ενεργειών μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ - ΚΜΕΣ. Αναμένεται η αποστολή σχετικών οδηγιών – ενημερώσεων προς τις ΠΕΔΙ για τον τρόπο ανάγνωσης και αντιμετώπισης των αρχείων που αποστέλλονται από τα φαρμακεία, ωστόσο συστήνεται το ανέβασμα σκαναρισμένων αρχείων pdf.

Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε με την Οικονομική Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ το πρόβλημα με ορισμένες ΠΕΔΙ οι οποίες δεν καταχωρούν άμεσα την εκχώρηση μ΄ αποτέλεσμα στις εν λόγω ΠΕΔΙ να καθυστερεί η πληρωμή των συναδέλφων που βρίσκονται σε παρακρατήσεις.

Επίσης, ζητήθηκε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση από την Κεντρική Διοίκηση προς τους αρμόδιους υπαλλήλους των Περιφερειακών Διευθύνσεων προς διευκόλυνση και επιτάχυνση όλων των διαδικασιών.

Παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα τα μέλη σας για θέματα που σχετίζονται με τα παραπάνω προβλήματα και γνωστοποιήστε τα στη Γραμματεία του ΠΦΣ για την ταχύτερη επίλυση τους.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
 
Eπίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από τον διοικητικό έλεγχο από τις ΠΕ.ΔΙ. PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2022 09:20

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2022

Αρ. Πρωτ. 3861

Προς  : Φαρμακευτικούς Συλλόγους

Θέμα : Ενημέρωση σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον διοικητικό έλεγχο από τις ΠΕ.ΔΙ.

Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες ΠΕ.ΔΙ. παρερμηνεύουν εγκυκλίους της διοίκησης ή λειτουργούν κατά το δοκούν ή δεν ενημερώνονται για τις σχετικές εγκυκλίους. Όπως η πρόσφατη που απεστάλη προς τις ΠΕ.ΔΙ. με διευκρινίσεις και επιλύσεις προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διενέργεια του Διοικητικού Ελέγχου.

Υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένες ΠΕ.ΔΙ. ζητούν από τα φαρμακεία Υπεύθυνη Δήλωση για δυσδιάκριτες σφραγίδες των ιατρών επί των ελεγχόμενων συνταγών ενώ υπάρχει σφραγίδα και ως γνωστόν τα στοιχεία του φύλλου έκδοσης καλύπτουν τυχόν απώλειες των στοιχείων της. Πέραν αυτού η μη ευδιάκριτη σφραγίδα είναι αποκλειστική ευθύνη του συνταγογράφου ιατρού όπως είναι η διάγνωση ή η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ειδικότητος κλπ.

Επίσης ορισμένες ΠΕ.ΔΙ. παρερμηνεύουν τη διορία των 4 ημερών, που είναι 4 εργάσιμες ημέρες και όχι ημερολογιακές για τις οποίες θα πρέπει όμως να υπάρχει χρονική ανοχή για περιπτώσεις γιατρών που απουσιάζουν λόγω αδειών ή βρίσκονται σε απομακρυσμένη περιοχή από το φαρμακείο κλπ .

Από την Παρασκευή 16/9ου έχει αποσταλεί επιστολή προς την Διοίκησή του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να δώσουν νέες διευκρινίσεις προς τις ΠΕ.ΔΙ. για να διευθετηθούν τα παραπάνω θέματα.

Οι παραπάνω περιπτώσεις παρερμηνειών από υπαλλήλους ορισμένων ΠΕΔΙ είναι μεμονωμένες και θα πρέπει να ενημερώνονται οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι όπως και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος , προκειμένου να υπάρξει άμεση επίλυση των προβλημάτων καθόσον οι περισσότερες Περιφερειακές Διευθύνσεις βρίσκονται σε άψογη συνεργασία με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Υπενθυμίζουμε ότι με παρεμβάσεις μας κατά τη διάρκεια εφαρμογής του νόμου και της ΚΥΑ εκκαθάρισης εκδόθηκε νέος επικαιροποιημένος οδηγός ελέγχου σφραγίδων σύμφωνα με τον οποίο:

Η απουσία αναγραφής της ΔΥΠΕ δεν αποτελεί λόγο περικοπής, εφόσον υπάρχουν τα στοιχεία Ονοματεπώνυμο, ειδικότητα ή τίτλο, Νοσηλευτικό ίδρυμα ή μονάδα Υγείας
Η συμπλήρωση των ελλείψεων στα αναγραφόμενα στοιχεία αυτής να αναπληρώνεται από τα στοιχεία που αναγράφονται στο φύλλο έκδοσης του Ιατρού (πχ ΑΜΚΑ)
• Οι υποειδικότητες όπως αναγράφονται στα στοιχεία των σφραγίδων των ιατρών όταν δεν συμφωνούν με την αναγραφόμενη στο φύλλο έκδοσης ειδικότητα να μην αποτελεί πρόβλημα
• Απουσία σφραγίδας και υπογραφής φαρμακοποιού και υπογραφής ασφαλισμένου να είναι θεραπεύσιμα.
• Απουσία σφραγίδας και υπογραφής ιατρών να είναι θεραπεύσιμα.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
Ενημέρωση για την πορεία του διοικητικού ελέγχου και την απόδοση του 5% των υποβολών μηνός Ιουνίου PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Σεπτέμβριος 2022 07:43

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2022

Αριθμ. Πρωτ. 3826

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ως προς την πορεία του Διοικητικού ελέγχου του δείγματος 5% των συνταγών φαρμάκων Ιουνίου 2022 τα εξής:

Μέχρι τώρα σε κάποιες περιπτώσεις οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Διευθύνσεων έχουν εντοπίσει συνταγές υποβολών με θεραπεύσιμες ελλείψεις. Αυτές αφορούν:

-απουσία υπογραφής ή σφραγίδας ιατρού ή ύπαρξη μη αποδεκτής σφραγίδας ιατρού,

-απουσία σφραγίδων ή υπογραφών ιδιωτικού φαρμακείου,

-απουσία υπογραφών ασφαλισμένου επί των συνταγών,

-απουσία του φύλλου έκδοσης της συνταγής.

Όπως γνωρίζετε  μέσω των εγγράφων που σας έχουμε αποστείλει και μέσω εγγράφου που απεστάλη προσφάτως (12.09.2022) προς τις ΠΕΔΙ, «οι ανωτέρω επισημάνσεις θα διορθώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ιατρού. Στις περιπτώσεις προσκόμισης Υπεύθυνων Δηλώσεων η συμπλήρωση συστήνεται να γίνεται μέσω του gov.gr, προκειμένου να αποστέλλονται ηλεκτρονικά»

Το κάθε φαρμακείο μέσω της ιστοσελίδας www.eopyykmes.gr μπορεί να έχει αναλυτική ενημέρωση για θεραπεύσιμες ελλείψεις των συνταγών αλλά και για πιθανές περικοπές. Οι θεραπεύσιμες ελλείψεις φαίνονται πάνω και αριστερά στην οθόνη, στην επιλογή  προσωπικών μηνυμάτων. Θα μπορεί επίσης ο φαρμακοποιός να επισυνάψει ηλεκτρονικά νέο έγγραφο, με τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται κατά περίπτωση.

Οι φαρμακοποιοί  θα λαμβάνουν ειδοποίηση με email στην περίπτωση θεραπεύσιμης έλλειψης, προκειμένου να εισέρχονται στην πύλη της ΚΜΕΣ και να ελέγχουν τα μηνύματα.

Επαναλαμβάνουμε ότι, όλες οι ελλείψεις στην περίπτωση του Διοικητικού ελέγχου είναι θεραπεύσιμες και καμία δεν πάει σε ένσταση, περικοπή!

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Σύσταση για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Σεπτέμβριος 2022 07:42

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού*.

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:

• σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

• σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (βλ. Πίνακες 1 και 2) σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού

• σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων

• σε επαγγελματίες υγείας

• σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα (βλ. Πίνακες 1 και 2)

• σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό

Διευκρινίζεται ότι:

-Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

-Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

-Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

*Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Επισυνάπτονται πίνακες

 
 
Nέες εφαρμογές για τον φαρμακοποιό στην πύλη ΕΟΠΥΥ ΚΜΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Σεπτέμβριος 2022 07:41

Αθήνα,  13 Σεπτεμβρίου 2022

Αριθμ. Πρωτ. 3825

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στην πύλη ΕΟΠΥΥ ΚΜΕΣ έχει προστεθεί η επιλογή « Πρόοδος Επεξεργασίας Υποβολών »

alt

Μέσω της επιλογής «Πρόοδος επεξεργασίας υποβολών» ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας των υποβολών του. Ο Φαρμακοποιός κάνοντας αυτήν την επιλογή αυτή έχει πλήρη εικόνα της πορείας της εκκαθάρισης των υποβολών του, ενώ δίνεται και η δυνατότητα αποθήκευσης της πληροφορίας σε αρχείο excel μέσω του εικονιδίου alt

alt

 

 

 

 

 

 

 

Επισημαίνουμε πως η ενημέρωση των φαρμακοποιών κατά τον Φαρμακευτικό και Διοικητικό έλεγχο των υποβολών γίνεται μέσω του site του ΕΟΠΥΥ ΚΜΕΣ (https://www.eopyykmes.gr) και στην ειδική σήμανση που έχει δημιουργεί στο μενού της ιστοσελίδας.

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Η αποστολή των σχετικών δικαιολογητικών ή Υπεύθυνων Δηλώσεων γίνεται ηλεκτρονικά και μόνο μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ ΚΜΕΣ μέσω της επιλογής «Επισυνάψτε νέο έγγραφο». Συστήνεται οι υπεύθυνες δηλώσεις, όποτε ζητούνται, να γίνονται μέσω του gov.gr, ώστε να λαμβάνετε ηλεκτρονικά το αρχείο, έτοιμο για αποθήκευση και αποστολή.

alt

 

 

 

 

 

 

 

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
Ενημέρωση για την πορεία του Τακτικού Ελέγχου PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 09 Σεπτέμβριος 2022 08:52

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2022

Αρ. Πρωτ. 3737

Θέμα: « Ενημέρωση για την πορεία  του Τακτικού Ελέγχου»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε μέχρι τις 5/9ου είχε εξοφληθεί το 98,4% των υποβολών του μηνός Ιουλίου. Από την ημερομηνία αυτή και μετά , εξοφλούνται φαρμακεία των οποίων επιλύονται τα προβλήματα.

Διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο των τιμολογίων στην ΚΜΕΣ σε φαρμακεία τα οποία δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί ως προς την απόδοση της προκαταβολής του 95% του Ιουλίου, ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ της ημερομηνίας και της σειράς έκδοσης του τιμολογίου με αυτά τα οποία δηλώθηκαν στην πύλη της ΚΜΕΣ και αναγράφονται στο ΣΣΥ. Αυτό αφορά τα φαρμακεία τα οποία δεν διαθέτουν πρόγραμμα τιμολόγησης και συμπληρώνουν τη ΣΣΥ πληκτρολογώντας την, όπως και εκείνα που δεν διαθέτουν καθόλου πρόγραμμα εκτέλεσης συνταγών.

      Ζητήθηκε  να  αντιμετωπίζονται άμεσα προβλήματα συναδέλφων που αφορούν λάθη και είναι λογικό να εμφανίζονται επειδή το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και εντοπίζει τις ασυμφωνίες μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στην πύλη της ΚΜΕΣ και των αναγραφόμενων στοιχείων των συνοδευτικών εγγράφων των υποβολών.

Στις περιπτώσεις αυτές ζητήθηκε αμέσως να διορθώνεται το λάθος, χωρίς να απαιτείται επικοινωνία με το φαρμακείο αλλά η πληρωμή πραγματοποιείται σε μεταγενέστερο χρόνο, καθόσον σε πρώτη φάση πληρώνονται τα φαρμακεία εκείνα που δεν εμφάνισαν κανένα πρόβλημα κατά την αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Ζητήσαμε από την ΚΜΕΣ να προχωρήσει στην αποστολή μηνυμάτων που θα δείχνουν την πορεία εκκαθάρισης της υποβολής όπως και τους λόγους στις περιπτώσεις των καθυστερήσεων των πληρωμών και αναμένουμε άμεσα την λειτουργία της εφαρμογής.

Όσον αφορά στις ΠΕΔΙ, η οδηγία η οποία έχει δοθεί από την οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ είναι ότι με την προσκόμιση της φορολογικής ή της ασφαλιστικής ενημερότητας από το φαρμακοποιό – η οποία ζητήθηκε επειδή δεν ήταν δυνατόν να αντληθεί αυτόματα λόγω της ύπαρξης οφειλών – θα την καταχωρούν αυθημερόν στο σύστημα.

    Έχει δοθεί επίσης οδηγία να οριστικοποιούν και να καταχωρούν άμεσα τις παρακρατήσεις και τις εκχωρήσεις  χωρίς  καμία καθυστέρηση. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ταχύτερη πληρωμή των φαρμακείων με παρακράτηση σε σχέση με αυτά που ορίζει η ΚΥΑ,  που ήταν 10 ημέρες μετά την πληρωμή των φαρμακείων που δεν έχουν παρακρατήσεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν γνωστοποιηθεί στις 7/9ου, τα φαρμακεία χωρίς ασφαλιστική και φορολογική  ενημερότητα είναι 59 για τον Ιούνιο και για 265 για τον Ιούλιο.

Όπως γνωρίζετε με την έκδοση των μερικών εκτελέσεων μετά την πρώτη, δεν απαιτείται η επισύναψη του φύλλου έκδοσης του συνταγογράφου ιατρού.  Από λάθος της ΚΜΕΣ απεστάλησαν υποβολές φαρμακείων για έλεγχο με την ένδειξη ότι απαιτείται φύλλο έκδοσης συνταγής σε περιπτώσεις που δεν απαιτείτο. Ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να αποσυρθεί  από την ΚΜΕΣ αυτή η πληροφορία προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις (σας έχει αποσταλεί από 6/9ου  το σχετικό μήνυμα).

Συνάδελφοι,

    Βρισκόμαστε διαρκώς σε πλήρη εγρήγορση για να επιλύουμε προβλήματα σε επιμέρους περιπτώσεις  που αφορούν στον έλεγχο της ΚΜΕΣ καθώς και στο Φαρμακευτικό και στο Διοικητικό έλεγχο.

     Παρακαλούμε τους προέδρους να επαγρυπνούν και να εντοπίζουν πιθανά προβλήματα στις τοπικές Περιφερειακές Διευθύνσεις.

     Στόχος μας είναι να έχουμε άμεση επαφή με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τα διάφορα στάδια των ελέγχων ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε εγκαίρως για την επίλυσή τους. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει επικοινωνία ή άμεση ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία από την ΚΜΕΣ και τις ΠΕΔΙ,  οι φαρμακοποιοί μπορούν να απευθύνονται στο HELPDESK του ΠΦΣ.  

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
Νεότερη ενημέρωση για συνταγογράφηση σκιαγραφικών σκευασμάτων PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2022 07:35
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2022

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι όλες οι συνταγές σκιαγραφικών σκευασμάτων που έχουν εκτελεστεί, ανεξαρτήτως της ειδικότητας του συνταγογράφου ιατρού και του χρόνου έκδοσης τους, αποζημιώνονται, καθώς η ΗΔΙΚΑ επέτρεψε την έκδοσης τους.

Από την 1η Σεπτεμβρίου ζητήσαμε με έγγραφο μας  από τον Υπουργό Υγείας να τροποποιήσει την απόφαση του  και να επανέλθει η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών στην πρότερη διαδικασία.

Σας κοινοποιούμε την σχετική επιστολή. 

 

Εκ του ΠΦΣ

 
Εγγραφή των πολιτών στον Προσωπικό Ιατρό μέσω των Ιδιωτικών Φαρμακείων- Επισημάνσεις για τη διαδικασία εγγραφής PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2022 07:34

Αθήνα,6 Σεπτεμβρίου  2022

Αριθμ. Πρωτ. 3687

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Θέμα: «Επισημάνσεις για τη διαδικασία εγγραφής των πολιτών στον Προσωπικό Ιατρό μέσω των Ιδιωτικών  Φαρμακείων»

 1. Η αυτόματη διασύνδεσή μας θα αρχίσει από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου (όπως ενημερωθήκαμε από την ΗΔΙΚΑ δεν είναι γνωστή η ακριβής ώρα. Για το άνοιγμα της εφαρμογής θα ενημερωθείτε με νέο μήνυμα).

Η αποστολή των οδηγιών διασύνδεσης και επεξήγησης της λειτουργίας της πλατφόρμας εγγραφών στον οικογενειακό ιατρό εστάλησαν μόλις χθες στον ΠΦΣ από την ΗΔΙΚΑ. Έγινε παρουσίαση της εφαρμογής, ζητήθηκαν αλλαγές που έγιναν αποδεκτές  και υλοποιήθηκαν σήμερα. Μετά από επεξεργασία διαφανειών και κειμένων σας  αποστέλλονται.

 1. Έχουμε ζητήσει και έχουμε λάβει τη δέσμευση ότι εντός δεκαπέντε ημερών θα υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης για το φαρμακοποιό, ολόκληρου του καταλόγου των εγγραφών τις οποίες θα έχει πραγματοποιήσει.
 2. Η διασύνδεση πραγματοποιείται από την πύλη της ΗΔΙΚΑ e-prescription όπως και έγινε και στην επιλογή της πλατφόρμας του «Εθνικού μητρώου ασθενών με covid-19». Ο φαρμακοποιός εισέρχεται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ως διαπιστευμένος χρήστης, με τους προσωπικούς του κωδικούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
 3. Τα ταυτοποιητικά στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο του ΑΜΚΑ, με δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αυτών αλλά δίχως να υπάρχει υποχρέωση για αλλαγή και επικαιροποίηση των αναγραφόμενων στοιχείων. Τυχόν αλλαγές στα στοιχεία και όλες τυχόν οι τροποποιήσεις δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα αφού θεωρούνται από το σύστημα προσωρινές και δεν μεταβάλουν τα στοιχεία του μητρώου του ΑΜΚΑ.
 4. Για την αναζήτηση των Ιατρών οι οποίοι είναι διαθέσιμοι προς επιλογή, χρησιμοποιούνται από το σύστημα τα ήδη καταχωρημένα στοιχεία του πολίτη. Ο φαρμακοποιός δύναται να μεταβάλει τα στοιχεία των επιλέξιμων πεδίων (Περιφερειακή Ενότητα, Νομός, Δήμος ή Πόλη) για να ξεκινήσει νέα αναζήτηση με τα ανανεωμένα κριτήρια καθώς και να τροποποιήσει τις επιλογές του σε συγκεκριμένο πεδίο (π.χ. από μία πόλη σε άλλη πόλη ή από Νομό σε Νομό). Είναι εφικτή η δυνατότητα επιλογής Ιατρού από όλη την Ελλάδα με κατάλληλη επιλογή των πεδίων.
 5. Η αλλαγή από οικογενειακό σε προσωπικό ιατρό είναι αυτόματη από το σύστημα αλλά επιδέχεται αλλαγής από τη νέα λίστα διαθεσίμων προσωπικών ιατρών όπως προκύπτει από αναζήτηση. Η αλλαγή αυτή θεωρείται ως μοναδική εγγραφή ανά ΑΜΚΑ, θα προσμετράται και θα αποζημιώνεται.
 6. Για την εγγραφή στον προσωπικό ιατρό δεν αποτελεί προϋπόθεση η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση. Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη θα πάρουν άυλα τους κωδικούς διασύνδεσης με τον φάκελο υγείας στο τέλος της εγγραφής στον προσωπικό ιατρό.
 7. Για τα ΑΜΚΑ των ανασφάλιστων πολιτών θα είναι διαθέσιμοι προς επιλογή μόνο οι γιατροί δημόσιων δομών.
 8. Τα ανήλικα μέλη τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους δεν μπορούν ακόμη να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό.
 9. Η πληρωμή είναι άπαξ ανά ΑΜΚΑ σε όλες τις περιπτώσεις, με αποζημίωση η οποία έχει οριστεί με την ΚΥΑ σε 3 ευρώ προ ΦΠΑ 24%
 10. Η πληρωμή μας θα γίνεται για κάθε μήνα με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών το οποίο θα εκδίδεται στις αρχές κάθε επόμενου μήνα, για αναρτημένες πράξεις οι οποίες θα αντλούνται από την ΗΔΙΚΑ για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα όπως ακριβώς γίνονταν και για τα εμβόλια και τα self-test.
 11. O φαρμακοποιός επιλέγει προσωπικό ιατρό με βάση την επιθυμία του πολίτη, και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν.
 12. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή / και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Όσοι δεν έχουν κινητό θα τα λαμβάνουν αποκλειστικά με εκτυπώσιμη μορφή.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                                      ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

MANUAL ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Ν. 4950/2.07.2022

ΚΥΑ (ΦΕΚ ΦΕΚ Β 4575/30.08.2022)

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 185