Γενικές ειδήσεις
Αναρτήθηκαν στην ηλ. διαβούλευση οι θέσεις και προτεινόμενες βελτιώσεις από τον Π.Φ.Σ. στο σχέδιο νόμου του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 29 Νοέμβριος 2023 07:04

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα 27.11.2023

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αναρτήθηκαν στην Ηλεκτρονική Διαβούλευση οι θέσεις και οι προτεινόμενες βελτιώσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Δείτε τις θέσεις και τις προτεινόμενες βελτιώσεις από τον ΠΦΣ εδώ.

Εκ του ΠΦΣ

 
 
 
 
Πραγματοποιήθηκαν 2 ακόμη σεμινάρια παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων που διοργανώνει ο ΠΦΣ με το ΙΔΕΕΑΦ για τους Φαρμακοποιούς της Αττικής PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 29 Νοέμβριος 2023 06:54

Αθήνα,  28 Νοεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκαν 2 ακόμη   σεμινάρια παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων που διοργανώνει ο ΠΦΣ με το ΙΔΕΕΑΦ για τους Φαρμακοποιούς της Αττικής

Στο πλαίσιο του μεγάλου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του ΙΔΕΕΑΦ, υπό την ευθύνη και εποπτεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εργαστήριο Φαρμακείου, και συγκεκριμένα σεμινάρια με θέμα: «Υποδειγματική  Παρασκευή Γαληνικών ΣκευασμάτωνΔιασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία», υπό την αιγίδα των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πατρών και ΑΠΘ.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν ακόμη 2  σεμινάρια, που έχουν προγραμματισθεί, στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευά Δάλλα. Τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και Αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ.  κ. Σεραφείμ Ζήκας  που τόνισε την μεγάλη σημασία της διοργάνωσης αυτών των σεμιναρίων και μάλιστα στον συγκεκριμένο χώρο του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζήκας «Διευρύνουμε μέσα από μελέτες που εκπονούνται από ειδικές ομάδες καθηγητών και φαρμακοποιών, με πρωτοβουλία του ΠΦΣ και του ΙΔΕΕΑΦ, τον ρόλο του φαρμακοποιού και στο πεδίο των υπηρεσιών στο φαρμακείο. Το ΙΔΕΕΑΦ θα συνεχίσει και θα εμπλουτίσει τα προγράμματα εκπαίδευσης  και πιστοποίησης των φαρμακοποιών ,  προκειμένου να επιβεβαιώσει τον σημαντικό ρόλος του μέσα σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον , στο χώρο της Π.Φ.Υ.»

alt

Κάθε σεμινάριο είχε  διάρκεια 8 ωρών (2 ώρες θεωρία και 6 ώρες πρακτική). Πιο συγκεκριμένα:

Στο θεωρητικό μέρος δόθηκε έμφαση στην έννοια της «Διασφάλισης ποιότητας γαληνικών σκευασμάτων» που προτείνει το ψήφισμα των υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης CM/ResAP(2011)1 και CM/ResAP(2016)1 και επιβάλει η Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία (Ph. Eur.) από το 2014.

Στο πρακτικό μέρος οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη και  χωρίσθηκαν  σε ομάδες των δύο ατόμων και η κάθε ομάδα παρασκεύασε βάσει ετοίμων γραπτών τυποποιημένων διαδικασιών, γαληνικά σκευάσματα.

 

Χορηγοί όλων των σεμιναρίων είναι οι εταιρείες ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ και  FAGRON.

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν 14 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ. (Πληροφορίες και πρόγραμμα www.ideeaf.gr/ergastirio).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 
Δελτίο Τύπου για το κατατεθέν στη διαβούλευση φορολογικό Νομοσχέδιο PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2023 06:51

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου  2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, για την ισότιμη κατανομή των βαρών και τη δίκαιη αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής στη χώρα μας.

Επομένως όλες οι στρεβλώσεις ετών πρέπει να διορθωθούν και να απονεμηθεί στην πράξη φορολογική δικαιοσύνη, η οποία θα επιτρέψει και την μελλοντική φορολογική ελάφρυνση, σε αυτούς που αποκλειστικά και κατά τρόπο άνισο και σκανδαλώδη σηκώνουν τα περισσότερα βάρη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φαρμακεία της χώρας! Παράλληλα, η εξυγίανση των φορολογικών ατελειών και αστοχιών ετών, θα πρέπει να έχει καθαρή στόχευση προκειμένου να ανακουφίσει τελικά όλο τον υγιή επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, δίδοντας τις προϋποθέσεις και τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη!

Εκεί που υπάρχουν εξαιρέσεις θα πρέπει να αναδειχθούν, εκεί που υπάρχουν αδικίες να εξαλειφθούν, εκεί όμως που υπάρχουν φαινόμενα ασυδοσίας και φοροδιαφυγής θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, με τη λήψη μέτρων για την επιβολή φορολογικής συνέπειας και αυτό αντανακλά σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι αφουγκράζονται και διεκδικούν ένα καλύτερο πλαίσιο φορολόγησης μέσω της συμμετοχής όλων ανεξαιρέτως, στο βαθμό που τους αναλογεί.

Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν δραματικά τα εισοδήματα των φαρμακείων καθόσον το φάρμακο βρίσκεται σε κλειστό προϋπολογισμό και απαιτείται νέα ύλη για τα φαρμακεία μας προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν προς όφελος του Έλληνα πολίτη.

Η φορολόγηση των φαρμακείων θα πρέπει να προσδιορίζεται με ένα προκαθορισμένο ποσοστό κέρδους βάσει πραγματικών δεδομένων, χωρίς να υπεισέρχονται υποκειμενικοί παράγοντες.

Γιατί είμαστε ένας κλάδος που αποδεδειγμένα δεν φοροδιαφεύγει και που είναι υποχρεωμένος να επιβαρύνεται με ένα απαράδεκτο, μνημονιακό rebate το οποίο απομειώνει δραματικά οποιαδήποτε κερδοφορία και η κατάργησή του είναι επιτακτική ανάγκη.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αλληλέγγυοι στους κλάδους εκείνους που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα που πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα.

 

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

 
Συνάντηση Υγειονομικών Συλλόγων με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2023 08:36

16/11/2023

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αδωνι Γεωργιάδη και με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι των Υγειονομικών Συλλόγων της χώρας με βασικό θέμα την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των υπόλοιπων επιστημόνων.

Κοινός τόπος ήταν πως η σύνταξη των υγειονομικών σήμερα υπολείπεται σημαντικά αυτής των λοιπών επιστημόνων καθώς ο νομοθέτης του ν. 4387/2016 αγνόησε την αναληφθείσα υποχρέωση της Πολιτείας για την αναπλήρωση των κοινωνικών πόρων του τ. ΤΣΑΥ – ενός εύρωστου και υγιούς Ταμείου που ποτέ δεν ενισχύθηκε ούτε επιδοτήθηκε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η εμπιστοσύνη στη πολιτεία είναι ακρογωνιαίος λίθος της ασφαλιστικής πίστης. Προσδοκούμε ανάταξη της διαταραχής που προήλθε με την κατάργηση του κοινωνικού πόρου για τους υγειονομικούς από το 1998 έως το 2016 και οδηγεί σε συντάξεις πενίας. Είναι γνωστό ότι η αξιοπιστία δύσκολα εμπεδώνεται και εύκολα χάνεται. Και μπροστά στην εύκολη ολίσθηση βρισκόμαστε σε ότι αφορά τα επαγγελματικά ταμεία για τα οποία οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξασφαλίσουν το άδοξο τέλος τους .

Παράλληλα ο κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε τα εξής:

Πιστεύω ό,τι ο Υπουργός κατανόησε το δίκαιο του αιτήματός μας που αφορά στο ελάχιστο την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των λοιπών επιστημόνων. Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν πρόκειται να εφησυχαστούμε. Δεν το επιτρέπει η συνείδησή μας και ο σεβασμός απέναντι στους συνταξιούχους συναδέρφους μας που δημιούργησαν ένα εύρωστο ασφαλιστικό ταμείο με τις δικές του αποκλειστικά εισφορές. Αποκατάσταση της αδικίας εδώ και τώρα. Ως ΕΟΟ έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε με πίστη, όπως το κάναμε με την προς ψήφιση αύξηση του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες.

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, κα Αθηνά Τραχήλη, τόνισε τα εξής:

Οι συντάξεις των υγειονομικών είναι ιδιαίτερα χαμηλές και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί κτηνίατροι που υποβάλουν τώρα τις αιτήσεις συνταξιοδότησης επιλέγουν να λαμβάνουν μέρος της σύνταξης και ταυτόχρονα, να συνεχίζουν να εργάζονται ακριβώς επειδή γνωρίζουν καλά ότι η σύνταξη που πρόκειται να πάρουν δεν αρκεί για να ζήσουν.

Επιπλέον, η αιφνιδιαστική κατάργηση του κλάδου των μονοσυνταξιούχων, οδήγησε στη ζημία ανθρώπων που πλήρωναν ακόμα υψηλότερες εισφορές. Η προσπάθεια είναι κοινή για το σύνολο του κλάδου των υγειονομικών. Είναι απαραίτητη η πολιτική λύση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν επιδέχεται αναβολής γιατί επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων υγειονομικών που συνταξιοδοτούνται οι οποίοι έχουν μοχθήσει για την υγεία των συνάνθρωπων μας. Ο νόμος Κατρούγκαλου ισοπέδωσε τις συντάξεις των υγειονομικών και μάλιστα δυσανάλογα με αυτά που συνεισέφεραν από δημιουργίας του ΕΦΚΑ κατακρημνίζοντας τις συντάξεις στα 800 ευρώ, και καταργώντας τη μονοσύνταξη ως ποσοστό από τη σύνταξη σε ποσοστό 40-45% (χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης). Θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των υγειονομικών καθόσον η συνταξιοδοτική αδικία που έχει δημιουργηθεί πρέπει να αποκατασταθεί.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος  

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία       

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος   

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

 

 
 
 
 
Συνέντευξη Τύπου ΠΦΣ: Περισσότεροι από 1.350.000 εμβολιασμοί έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής στα φαρμακεία PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2023 08:35

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

15.11.2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με κεντρικό μήνυμα «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές» ξεκινά και εφέτος η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού από τον ΠΦΣ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με θέμα «Η Προαγωγή του Αντιγριπικού Εμβολιασμού - Ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού», παρουσιάστηκαν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων. Ταυτόχρονα, αναλύθηκε η πορεία διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού και αυτή τη χρονιά.

Ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε: «Για εμάς τους φαρμακοποιούς η πρόληψη αποτελεί κεντρικό ζήτημα κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας. Ο καλύτερος τρόπος να διαφυλαχτεί η υγεία των συμπολιτών μας είναι μέσω της πρόληψης και σε αυτή την κατεύθυνση – όπως και όλα τα χρόνια – οι φαρμακοποιοί θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες προκειμένου να συνδράμουμε. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.500.000 εμβολιασμοί και από αυτούς στα φαρμακεία μας έχουν διενεργηθεί 1.350.000. Γενικώς στα φαρμακεία από 2 έως 13 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή 307.000. Για το μήνα Οκτώβριο οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000. Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η τεράστια εμπιστοσύνη του Έλληνα Πολίτη στο Ελληνικό φαρμακείο και στον Έλληνα Φαρμακοποιό. Ο χώρος του φαρμακείου μετεξελίσσεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης. Στον τομέα της πρόληψης υπάρχουν προτάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία να συνεργαστούμε σε προγράμματα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας. Τέλος, ήθελα να προσθέσω ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που χρόνια τώρα λέμε και φάνηκε και εν μέσω πανδημίας, ότι τα φαρμακεία στη χώρα μας αποτελούν το φυσικό χώρο του εμβολιασμού ενηλίκων και αναγνωρίζονται ως τέτοια από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και εφέτος θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε, για μία ακόμη χρονιά, υψηλότατα επίπεδα εμβολιασμού. Καλούμε και φέτος τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατευτούν από τη γρίπη»

Στη συνέχεια ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας, επισήμανε ότι:

«Τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και η επαγγελματική εμπειρία των φαρμακοποιών επιτρέπουν, και πολλές φορές επιβάλλουν, τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στην διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν ενεργό και σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν σε καμπάνιες εμβολιασμού. 

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων. Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι). Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε.  έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση. Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3 με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Πρόσφατα δόθηκε στη χώρα μας στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες.»

Τέλος ο  Δρ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας κ Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, πρόσθεσε ότι:

«Τα εμβόλια είναι σπουδαία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες και συμβάλουν στην δημόσια υγεία. Τα εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει εκ των σπουδών του σε βάθος την τεχνολογία τόσο των φαρμάκων όσο και των εμβολίων και ο ρόλος του είναι σημαντικός στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού.»

Η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο μέσω της ταυτοποίησης με τον αριθμό ΑΜΚΑ, προσφέρει την ευχερή δυνατότητα για την προστασία έναντι της γρίπης σε όποιον πολίτη το επιθυμεί κατά τρόπο απρόσκοπτο και ασφαλή, όποτε αυτός το θελήσει. Αυτό αποδεικνύει και ο μεγάλος ρυθμός αύξησης στις διενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού οι οποίες καταγράφονται στο εμβολιαστικό μητρώο, από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο ΠΦΣ θεωρεί την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική για τη Δημόσια υγεία στη Χώρα μας, που δείχνει να παρακολουθεί και να εναρμονίζεται με τις πολιτικές υγείας, που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την αξιοποίηση των φαρμακείων και τον αναβαθμισμένο ρόλο του φαρμακοποιού.

Εκ του ΠΦΣ

 
Οδηγίες για τη διαδικασία καταχώρισης των διενεργειών αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 03 Νοέμβριος 2023 08:52

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 4571

Προς : Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΦΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,


Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε διαδικασίες στις οποίες είχαμε αναφερθεί λεπτομερώς πέρυσι, όταν ξεκίνησε η διαδικασία διενέργειας και καταχώρισης χωρίς ιατρική συνταγή μέσω της πλατφόρμας του εμβολιαστικού μητρώου:

-Μετά την επιτυχή διενέργεια και καταχώρηση του αντιγριπικού εμβολιασμού ενηλίκου στο εμβολιαστικό μητρώο, θα πρέπει να εκτυπώσουμε το «Έντυπο Διενέργειας» που ακολουθεί την καταχώρηση.

-Στο κάτω μέρος του εντύπου που εκτυπώνεται υπάρχει το πλαίσιο επικόλληση της ακυρωμένης ταινίας γνησιότητας του αντιγριπικού εμβολίου και στο τέλος η θέση στην οποία τίθεται η υπογραφή παραλήπτη και η θέση στην οποία υπογράφεται και σφραγίζεται από το φαρμακοποιό.

-Από την 1η Νοεμβρίου 2023 και μετά τα «Έντυπα Διενέργειας Εμβολιασμού» τα οποία εκτυπώνουμε θα υποβάλλονται κάθε μήνα μαζί με τις υπόλοιπες συνταγές και θα μπαίνουν στο ίδιο πακέτο με τις λοιπές συνταγές Εμβολίων ΕΠΕ, ΕΦΟΣΟΝ πρόκειται για ταμεία που ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Δικαιούχοι του Ν.4368/’16 κλπ.). Τα προγράμματα φαρμακείου αναγνωρίζουν και έχουν αυτοματοποιήσει την καταχώρηση των “Εντύπων διενέργειας” στην υποβολή των εμβολίων ΕΠΕ, για όλα τα παραπάνω ταμεία που περιλαμβάνονται στον ΕΟΠΥΥ

-Τα “Έντυπα διενέργειας” που ανήκουν στο ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ-ΕΛΛ.ΑΚΤ, συνυποβάλλονται με τις συνταγές του Λιμενικού στην ενιαία υποβολή των υπολοίπων συνταγών του ταμείου

-Η διαδικασία διενέργειας και καταχώρησης αφορά και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ π.χ. Τράπεζας της Ελλάδος, ΤΥΠΕΤ, ΕΔΟΕΑΠ, κλπ. με επιμέρους διαδικασία κατάθεσης ανά ταμείο

-Το σύστημα έχει εξελιχθεί ώστε να ενημερώνει άμεσα με μήνυμα το χρήστη φαρμακοποιό, αν το ΑΜΚΑ που πληκτρολογεί αφορά πολίτη κάτω των 18 ετών, για τον οποίο δεν δύναται να προχωρήσει η διαδικασία καταχώρησης, αφού η διενέργεια εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία αφορά μόνο σε ενήλικα άτομα

-Ενημερώνει επίσης με μήνυμα το χρήστη φαρμακοποιό αν για το ΑΜΚΑ που πληκτρολογείται, έχει ήδη εκτελεστεί ηλεκτρονική συνταγή με αντιγριπικό εμβόλιο σε προγενέστερο χρόνο και δεν προχωρά στη διαδικασία καταχώρησης χωρίς ιατρική συνταγή

-Ενημερώνει άμεσα με μήνυμα το χρήστη φαρμακοποιό αν για το ΑΜΚΑ που πληκτρολογείται, έχει ήδη διενεργηθεί και καταχωρηθεί στο μητρώο αντιγριπικό εμβόλιο από φαρμακείο και δεν προχωρά στη διαδικασία καταχώρησης

-Μόνο τα συμβατικά τετραδύναμα εμβόλια είναι διαθέσιμα προς καταχώρηση (vaxigripvaxigrip, influvacinfluvac, fluarixfluarix, flucelvaxflucelvax injinj.) Τα δύο νέα εμβόλια (FluadFluad tetratetra injinj., EflueldaEfluelda injinj.) παρότι υπάρχουν ως επιλογή για το φαρμακοποιό, το σύστημα ενημερώνει κατά την προσπάθεια ολοκλήρωσης ότι «δεν επιτρέπεται η διενέργεια του εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή με το συγκεκριμένο εμβόλιο»

-Το σύστημα παρέχει δυνατότητα και ακύρωσης της διενέργειας-καταχώρησης του εμβολιασμού, με αποτέλεσμα οι ακυρωμένες ταινίες γνησιότητας των εμβολίων, να επανέρχονται σε ισχύ

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ηλεκτρονική η επισύναψη της κάρτας Ε.Κ.Α.Α στις συνταγές Ευρωπαίων πολιτών από το νέο έτος PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 03 Νοέμβριος 2023 07:03

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 4562

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Θέμα: «Ηλεκτρονική η επισύναψη της κάρτας Ε.Κ.Α.Α στις συνταγές Ευρωπαίων πολιτών από το νέο έτος»

Σύμφωνα με την αναρτητέα στο διαδίκτυο εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ ΔΒ4Γ/Γ55/07/οικ.24078/19.9.23 που αφορά στην επικαιροποίηση του οδηγού τακτικού ελέγχου συνταγών φαρμάκων, διατηρούνται όλες οι μεταγενέστερες παραδοχές των διευκρινιστικών εγκυκλίων για επιμέρους ζητήματα του διοικητικού ελέγχου για τα οποία παρεμβήκαμε (θεραπεύσιμες ενέργειες  για ελλιπείς ή αχνές σφραγίδες ιατρών, απουσία φύλου έκδοσης, ταινίας γνησιότητας κλπ.) Η μοναδική αλλαγή που επιφέρει είναι η αλλαγή στον τρόπο ελέγχου των συνταγών Ευρωπαίων Πολιτών, προβλέποντας συγκεκριμένα την επισύναψη φωτοτυπίας της κάρτας Ε.Κ.Α.Α σε κάθε συνταγή την οποία θα εκτελούμε.

Περισσότερα...
 
Άνοιξε η πλατφόρμα διασύνδεσης με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού για την απευθείας καταχώρηση του εμβολιασμού που διενεργείται στο φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή για τους δικαιούχους PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 01 Νοέμβριος 2023 12:49

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2023

Αρ. Πρωτ. 4540

Προς: Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως ενημερωθήκαμε μόλις άνοιξε η πλατφόρμα διασύνδεσης με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού για την απευθείας καταχώρηση του εμβολιασμού που διενεργείται στο φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή για τους δικαιούχους.

Τα προγράμματα φαρμακείου μας, πρέπει να έχουν εναρμονιστεί για την υποχρεωτικότητα της απευθείας καταχώρησης του διενεργούμενου εμβολιασμού στο εμβολιαστικό μητρώο χωρίς ιατρική συνταγή για τους δικαιούχους, ο οποίος πραγματοποιείται αποκλειστικά με τα τετραδύναμα συμβατικά εμβόλια.


Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ενημέρωση σχετικά με τα email που απέστειλε η ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τους ΦΗΜ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 31 Οκτώβριος 2023 08:24

Αθήνα,  31 Οκτωβρίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 4504

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με τα email που απέστειλε η ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τους ΦΗΜ»

Σας ενημερώνουμε ότι με προσωποποιημένα  email που απέστειλε η ΑΑΔΕ σε όλες τις επιχειρήσεις, τις ενημερώνει ατομικά σχετικά με την υποχρέωση διασύνδεσης των ήδη λειτουργούντων POS με τους φορολογικούς μηχανισμούς ή τις ταμειακές μηχανές που διατηρούν.

Σε συνεργασία με τους λογιστές σας, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε αν τα ενεργά POS του φαρμακείου σας είναι ορθώς δηλωμένα στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση που τα POS σας έχουν αποσυρθεί, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι είναι ακυρωμένα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, διαφορετικά καλείστε με δήλωσή σας να προβείτε στην ακύρωσή τους.

Ως προς τα ερωτήματα που δεχόμαστε σχετικά με το ποια χαρακτηριστικά και προδιαγραφές πρέπει να έχουν οι φορολογικοί μηχανισμοί (ΦΗΜ) προκειμένου να διασυνδεθούν με τα POS, σας ενημερώνουμε πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την ΑΑΔΕ και για το λόγο αυτό δίδονται συνεχώς παρατάσεις για την αναβάθμιση ή την αντικατάστασή τους.

Αντίθετα για όσους λειτουργούν με ταμειακές μηχανές, υπάρχουν προδιαγραφές αναβάθμισης και διασύνδεσης με τα POS και στην αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού είναι διαθέσιμα αντίστοιχα προγράμματα αναβάθμισης όπως και ταμειακές μηχανές με τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά. Για την παραμετροποίησή τους, απευθυνόμαστε στους κατασκευαστές και τους παρόχους λογισμικών προγραμμάτων.

 Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ενημέρωση των προγραμμάτων φαρμακείου για τις διαδικασίες καταχώρησης του αντιγριπικού εμβολιασμού από 1η Νοεμβρίου 2023 PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2023 06:31

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2023

Αρ. Πρωτ. 4473

Προς : Εταιρείες Κατασκευής Λογισμικού Φαρμακείων

Κοινοποίηση:  Φαρμακευτικοί  Σύλλογοι  της Χώρας

Όπως πληροφορηθήκαμε η ΗΔΙΚΑ σας ενημέρωσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, για την υλοποίηση της διασύνδεσης των προγραμμάτων φαρμακείου, σχετικά με  τη διενέργεια και καταχώρηση στο Εμβολιαστικό Μητρώο του Αντιγριπικού Εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία,  αρχής γενομένης από 1η Νοεμβρίου.

Την Τέταρτη το μεσημέρι σας απέστειλε νεότερη ενημέρωση για την έναρξη της διασύνδεσης των προγραμμάτων μέσω API στο δοκιμαστικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει και το διαχωρισμό των επιλέξιμων αντιγριπικών εμβολίων από αυτά που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Παρακαλούμε όπως  όλα τα προγράμματα φαρμακείου να είναι έτοιμα από 1η Νοεμβρίου και η διασύνδεση μέσω του API να είναι λειτουργική, όπως επίσης να έχουν ενεργοποιήσει την ενημέρωση με μήνυμα στο  φαρμακοποιό για την άμεση καταχώρηση στο Μητρώο όσων εμβολίων διενεργεί  κατόπιν ιατρικής συνταγής.

 Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 201