Γενικές ειδήσεις
Δυνατότητα διεξαγωγής με τηλεδιάσκεψη των Γενικών Συνελεύσεων του Π.Φ.Σ. και των Φαρμακευτικών Συλλόγων PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021 06:10

Αθήνα, 09 Απριλίου 2021

Αριθμ. Πρωτ. 1755

 

Προς:  1.Διοικητικό Συμβούλιο Π.Φ.Σ.

    2.Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

    3.Τακτικοί αντιπρόσωποι της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.

         

Θέμα: «Δυνατότητα διεξαγωγής με τηλεδιάσκεψη των Γενικών Συνελεύσεων του Π.Φ.Σ. και των Φαρμακευτικών Συλλόγων»

Ο Π.Φ.Σ. αρχικώς δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 5058/09.12.2020 και εγγράφου του υπέβαλε ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, αν επιτρέπεται η διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων του Π.Φ.Σ. και των Φαρμακευτικών Συλλόγων να λάβει χώρα με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.

Ο Υπουργός Υγείας δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Δ3(β)/Γ.Π.84066/ 10.02.2020 εγγράφου του, έκανε δεκτό το αίτημα του Π.Φ.Σ. αναφέροντας συγκεκριμένα ότι συμφωνεί με την διεξαγωγή των Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. και των Φαρμακευτικών Συλλόγων με τηλεδιάσκεψη. Η ως άνω έγκριση του Υπουργού Υγείας εστάλη όμως στον Π.Φ.Σ. ταχυδρομικώς με αποτέλεσμα να μας κοινοποιηθεί στις 01.3.2021, ήτοι μετά την καταληκτική παρέλευση της δυνατότητας διεξαγωγής Γ.Σ. με τηλεδιάσκεψη που όριζε (28.02.2021) σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν. 4573/2020 (ΦΕΚ Α΄ 227).

Εν συνεχεία, επανήλθαμε στο ανωτέρω αίτημα δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 1372/16.3.2021 εγγράφου μας.

Εν τέλει, ο Υπουργός Υγείας δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Δ3(β)/ Γ.Π.17102/05.4.2020 εγγράφου του με θέμα «Δυνατότητα διεξαγωγής με τηλεδιάσκεψη των Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. και των Φαρμακευτικών Συλλόγων (αριθμός πρωτοκόλλου Π.Φ.Σ. 1684/05.4.2021) έκανε δεκτό το αίτημα του Π.Φ.Σ. αναφέροντας συγκεκριμένα ότι συμφωνεί με την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων του Π.Φ.Σ. και των Φαρμακευτικών Συλλόγων με τηλεδιάσκεψη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 491 του Ν. 4781/2021 (ΦΕΚ Α΄  31/28.02.2021 και την υπ’ αριθμόν 429/2020 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 850/13.3.2020). Αντίγραφο του ανωτέρω εγγράφου σας κοινοποιείται με το παρόν.

Κατόπιν των ανωτέρω τόσο ο Π.Φ.Σ. όσο και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι που το επιθυμούν, ενεργώντας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3601/1928 και στους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους, δύνανται να διεξάγουν τη Γενική Συνέλευση τους με τηλεδιάσκεψη, με δικαίωμα ψήφου κατά τη λήψη των αποφάσεων των ηλεκτρονικώς παρόντων. Στην περίπτωση αυτή η πρόσκληση προς τα μέλη του Συλλόγου σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες και τεχνικές οδηγίες για τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση. Ο δε Σύλλογος θα είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση των διαδικασιών συμμετοχής όλων των μελών του στην ως άνω συνεδρίαση, τον έλεγχο της ταυτότητας του συμμετέχοντος προσώπου, την προέλευση της ψήφου, την διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς και την ασφάλεια της ηλεκτρονικής ή άλλης σύνδεσης.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με Εκτίμηση,

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

 
ΠΦΣ: Διάθεση δύο Self tests από σήμερα στους μαθητές Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς τους PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021 08:51

Αθήνα 12.04.2021

Από σήμερα Δευτέρα 12.04.2021 η πλατφόρμα των self tests θα χορηγεί δύο tests ανα δικαιούχο ΑΜΚΑ. Οι δικαιούχοι συνεχίζουν να είναι οι μαθητές Λυκείου, ηλικίας 16-18 ετών, και οι εκπαιδευτικοί τους.

Εκ του ΠΦΣ

 
Βήματα εισόδου στην Πλατφόρμα Διαχείρισης Self tests PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 08 Απρίλιος 2021 06:03

Αθήνα, 08/04/2021

Αρ. Πρωτ. 1727

Βήματα εισόδου στην Πλατφόρμα Διαχείρισης Self tests

 

Η Είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται μέσω  της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και του  link:

https://www.e-prescription.gr/selftestcovid19/web/index.html 

Τα βήματα που ακολουθούνται  είναι τα κάτωθι:

 1. Στο μήνυμα που εμφανίζεται για υποχρεωτική δήλωση παραλαβής αποθεμάτων πατάμε «Κλείσιμο»
 • Επιλέγουμε στο άνω κεντρικό μενού «Οι παραλαβές μου»
 • Επιλέγουμε τον προμηθευτή μας κάνοντας κλικ πάνω στο όνομα του, οπότε αλλάζει χρώμα η μπάρα και γίνεται γκρι
 • Καταχωρούμε την ημερομηνία και ώρα
 • Μετά επιλέγουμε «Επιβεβαίωση παραλαβής»
 1. Αφού ολοκληρωθεί η παραλαβή πατάμε επιλογή «Νέα διάθεση self test»
 • Καταχωρούμε το ΑΜΚΑ του δικαιούχου και πατάμε «Αναζήτηση»
 • Επιβεβαιώνουμε τα στοιχεία του δικαιούχου
 • Επιλέγουμε το τετραγωνάκι με το self test και αυτό γίνεται μπλε
 • Επιλέγουμε «Αποθήκευση και νέα διάθεση»
 • Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν δικαιούται τεστ πατώντας την αποθήκευση και νέα διάθεση, βγαίνει το μήνυμα «Ο συγκεκριμένος ΑΜΚΑ δεν πληροί τα κριτήρια παραλαβής self test»
 • Σε περίπτωση που ο πολίτης έχει ήδη πάρει το τεστ που δικαιούται, βγαίνει μήνυμα ότι «Δεν δικαιούται άλλο για αυτή την εβδομάδα»

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ Self Tests

 
Δελτίο Τύπου του ΠΦΣ για την αναστάτωση στα φαρμακεία από τις παραδόσεις των Self tests PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Απρίλιος 2021 09:33

Αθήνα,7.4.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι  παραδόσεις των self tests  . Οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν  ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests.

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:

 • 25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση
 • 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
 • 25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
 • 25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα  για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
 • 25 πλακέτες  διεξαγωγής του self test

Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν  τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα  μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες.  Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών.

Λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν  τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα.

Όπως πληροφορηθήκαμε  το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση  που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα.

Απαιτούμε από την   Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι   τα tests των επομένων διαγωνισμών   να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης  της πανδημίας .Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται  και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων.

 

Εκ του ΠΦΣ

 
Ανάρτηση στο ΣΗΣ της ιατρικής αίτησης/βεβαίωσης για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Απρίλιος 2021 06:53

Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 5/4/2021 έχει αναρτηθεί στο Portal της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στην ενότητα «Βεβαιώσεις Πιστοποιητικά Γνωματεύσεις»  η Ιατρική «Αίτηση/Βεβαίωση για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων».

Σχετικός σύνδεσμος υπάρχει και στον ιστότοπο emvolio.gov.gr.

Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά δεν εμφανίζεται δικαιούχος για εμβολιασμό κατά του Covid19, ο θεράπων ιατρός δύναται να υποβάλει τη συγκεκριμένη Αίτηση/Βεβαίωση για το συγκεκριμένο ασθενή, με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να μπορεί να καταστεί δικαιούχος μετά από σχετική αξιολόγηση από αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Βρείτε εδώ οδηγίες χρήσης για τον ιατρό.

 
Πρότυπα Πινακίδας για την απαγόρευση διενέργειας self & rapid tests στα φαρμακεία PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Απρίλιος 2021 06:51

Αθήνα 06.04.2021

Σας αποστέλλουμε  πρότυπο πινακίδας που προτείνεται να αναρτηθεί στο φαρμακείο και που ενημερώνει για την απαγόρευση διενέργειας self και rapid tests  στα φαρμακεία

Εκ του ΠΦΣ

 

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ. pdf

 
Ενημέρωση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7ος κύκλος PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Απρίλιος 2021 06:49

Αθήνα, 6  Απριλίου 2021

Αριθμ. Πρωτ.  1708            

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Θέμα: «Ενημέρωση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7ος κύκλος»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε τα φαρμακεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ένταξη στον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και τα απαιτούμενα συνοδευτικά στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα «mybusinesssupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 19 Απριλίου 2021. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες  που είχαν πτώση τζίρου άνω του 20%  το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.  Καθώς επίσης και όσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη έως την 1 Φεβρουαρίου του 2021.

Οι αιτήσεις, όπως και στους προηγούμενους κύκλους, θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ :

https://www.aade.gr/mybusinesssupport

Πρέπει να τονιστεί:

 • Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνυποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τον κύκλο εργασιών Φ.Π.Α διακριτά για κάθε μήνα ή τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως και Μάρτιο 2021.
 • Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα είναι επίσης κατά 50% επιδότηση , και θα ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2021 όπως ήδη προαναφέρθηκε.

 

Με Εκτίμηση,

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
Δελτίο Τύπου του ΠΦΣ για τη διάθεση των self tests μετά την συνάντηση Προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 06 Απρίλιος 2021 11:34

Αθήνα, 6/4/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το θέμα της διαδικασίας διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς διάθεσης των στους πολίτες,  συζητήθηκε σε διαδικτυακή διάσκεψη των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας.

Στόχος  της διάσκεψης ήταν  να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η διανομή, η κατανομή και επάρκεια των τεστ, ώστε ο πολίτης να μπορέσει να τα προμηθευτεί ανεμπόδιστα και χωρίς προβλήματα.

Όπως διευκρινίστηκε σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα  ανακοινώσεις των αρμόδιων Υπουργείων, η διάθεση θα αφορά μόνο σε μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς . Όλα τα άλλα ΑΜΚΑ θα είναι «κλειστά» και  επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι  δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθειά των self tests.

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απευθύνει έκκληση προς τους δικαιούχους να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα φαρμακεία για λόγους εύρυθμης λειτουργίας, για λόγους Δημόσιας Υγείας και για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, προγραμματίζοντας την προμήθεια των self tests σε ώρες που θα είναι όλα τα φαρμακεία ανοικτά.

Εκ του ΠΦΣ

 
Παράταση εκτέλεσης και διαδικασίας επανέκδοσης συνταγών , ενημέρωση για τις σφραγίδες από δημόσιες δομές PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 06 Απρίλιος 2021 09:36

Αθήνα, 6/4/2021

Αρ. Πρωτ. 1705

Προς : Φαρμακευτικούς Συλλόγους τη Χώρας

Θέμα: «Παράταση εκτέλεσης και διαδικασίας επανέκδοσης συνταγών , ενημέρωση για τις σφραγίδες από δημόσιες δομές»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά από παρέμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, συνταγές οι οποίες έληξαν ή θα λήξουν εντός του Απριλίου, όπως και οι συνταγές του Μαΐου και του Ιουνίου, πήραν παράταση και εκτελούνται έως τις 30 Ιουνίου 2021, βάσει του Ν.4790/2021 του ΦΕΚ 48/Α/31.03.2021. Ήδη το σύστημα έχει ανοίξει για τις συνταγές του Απριλίου.

Επίσης, βάσει του άρθρου 36 του ιδίου νόμου, “η ισχύς του άρθρου εικοστού τρίτου του ν. 4737/2020 (Α΄ 204), ως προς τη διαδικασία επανέκδοσης συνταγών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έγκρισης φαρμάκων μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30ή.6.2021.”

Ακόμη, μέχρι τις 30.06.2021 “επί σκοπώ διευκόλυνσης των ασθενών και αποφυγής άσκοπης μετακινήσεώς τους και για όσο ισχύουν τα προληπτικά μέτρα, δεν απαιτείται να φέρουν οι συνταγές σφραγίδα του νοσοκομείου (Κρατικού ή Πανεπιστημιακού ή Στρατιωτικού), σφραγίδα της Κλινικής ή των εξωτερικών ιατρείων αυτών, καθώς και σφραγίδα της μονάδας υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. (Κέντρου Υγείας, Περιφερειακού Ιατρείου κλπ.)”.

Με Εκτίμηση,

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 
ΠΦΣ: Αδυναμία αλλαγής εμβολίου στα φαρμακεία PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 05 Απρίλιος 2021 10:51

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 

ΝΠΔΔ

 Αθήνα, 05/04/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί πολίτες να προσέρχονται στα φαρμακεία μετά τον προγραμματισμό τους για εμβολιασμό για να αντικαταστήσουν το εμβόλιο το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID -19  δεν δίνει αυτή την δυνατότητα.

Επομένως για επιδημιολογικούς λόγους και για την αποφυγή  άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού παρακαλούνται  οι πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.

Εκ του ΠΦΣ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 162