Γενικές ειδήσεις
Kενές θέσεις φαρμακείων της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, κατά την 31η Μαΐου 2024. PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2024 09:14

Στον παρακάτω σύνδεσμο έχουν αναρτηθεί κενές  θέσεις  φαρμακείων της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, κατά την 31η Μαΐου 2024.

 

https://www.pkm.gov.gr/kenes-theseis-farmakeion-tis-perifereiakis-enotitas-imathias-kata-tin-31i-maiou-2024/

 
Νέο Προεδρείο της PGEU: Εκλογή της Clare Fitzell ως Προέδρου και της Claude Hostert-Pfeiffer ως Αντιπροέδρου για το 2025 PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2024 06:12

Η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) ανακοίνωσε σήμερα, στη Γενική Συνέλευσή της, την εκλογή της Clare Fitzell από την Irish Pharmacy Union (IPU) ως Προέδρου και της Claude Hostert-Pfeiffer από την Union of Luxembourg Pharmacists (SPL) ως Αντιπροέδρου για το 2025. Οι εκλεγμένοι θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου 2025.

altΗ Clare Fitzell, με πλούσια εμπειρία άνω των 24 ετών στην κοινοτική φαρμακευτική πρακτική, επιλέχθηκε για τη θέση της Προέδρου. Η εκπαίδευσή της πραγματοποιήθηκε στο Trinity College Dublin και κατέχει τη θέση της Επικεφαλής Στρατηγικής Πολιτικής στην Irish Pharmacy Union. Έχει υπηρετήσει τόσο ως κοινοτικός φαρμακοποιός όσο και ως διευθυντής κοινοτικού φαρμακείου, ενώ η καριέρα της περιλαμβάνει εκτεταμένη εμπειρία στην παροχή φαρμακευτικών υπηρεσιών, στις ρυθμιστικές υποθέσεις και στη διαχείριση ποιότητας. Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά της στην αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην Ευρώπη, μέσω των προσπαθειών της στο πλαίσιο της PGEU. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, σύμφωνα με τη ίδια, θα δοθεί έμφαση στην εκπροσώπηση των κοινοτικών φαρμακοποιών στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ και στην ενίσχυση του ρόλου των φαρμακοποιών στο ευρωπαϊκό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

altΗ Claude Hostert-Pfeiffer, κοινοτική φαρμακοποιός από το 1994 και ιδιοκτήτρια φαρμακείου από το 2007, επιλέχθηκε για τη θέση της Αντιπροέδρου. Η εμπειρία της περιλαμβάνει τη συμμετοχή στην ίδρυση του συλλόγου pharmacare.lu, καθώς και τη συμβολή της στην ανάπτυξη φαρμακευτικών υπηρεσιών στο Λουξεμβούργο. Το έργο της έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση της φαρμακευτικής πρακτικής και την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων. Η ίδια δήλωσε ότι στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων και της Γραμματείας της PGEU στις Βρυξέλλες για την προώθηση βέλτιστων πρακτικών και την ανάδειξη του ρόλου των κοινοτικών φαρμακοποιών.

Η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην Ευρώπη, προωθώντας πολιτικές και λύσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα. Με τις νέες ηγετικές θέσεις της Clare Fitzell και της Claude Hostert-Pfeiffer, αναμένεται να συνεχιστεί αυτό το σημαντικό έργο, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο των φαρμακοποιών στην ευρωπαϊκή υγειονομική περίθαλψη. Η εκλογή αυτών των δύο επαγγελματιών σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την PGEU, με έμφαση στη βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα και την ενίσχυση των φαρμακευτικών υπηρεσιών.

 
Υλικό ενημέρωσης για τον καύσωνα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 11 Ιούνιος 2024 09:01

Δείτε το Υλικό ενημέρωσης εδώ.

Ενημερώνουμε τους πολίτες για τις οδηγίες προφύλαξης, προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες, ενημερωνόμαστε για την αντιμετώπιση του καύσωνα από :

https://eody.gov.gr/kaysonas/

 
Ενημέρωση για τη νέα ΚΥΑ που αφορά στη δράση πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 06 Ιούνιος 2024 13:26

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2024

Αρ. Πρωτ. 2594

 

Προς: Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Θέμα: «Ενημέρωση για τη νέα ΚΥΑ που αφορά στη δράση πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά και την έκδοση του άρθρου 37 του Νόμου 5111/24.05.24, ακολούθησε η έκδοση της ΚΥΑ Αριθμ. Δ1β/ΓΠ. οικ. 30644 με θέμα «Ειδικότερα θέματα Υλοποίησης της δράσης δημόσιας υγείας, Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» την οποία επισυνάπτουμε. Η δράση όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «αποσκοπεί στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, στη βελτίωση των δεικτών της θνησιμότητας που δύναται να προληφθεί, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών» και προβλέπει τη συμμετοχή των φαρμακείων σε επιμέρους ενέργειες.

Η δράση πρόκειται να υλοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ το προσεχές διάστημα, μετά από σύναψη σύμβασης αμοιβαίων υποχρεώσεων με τον ΠΦΣ και θα είναι ανοικτή για τη συμμετοχή οποιουδήποτε φαρμακοποιού το επιθυμεί καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Mε σκοπό την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των φαρμακείων για τη συμμετοχή τους σε μία ακόμη δράση στον τομέα της Πρόληψης, ο ΠΦΣ θα οργανώσει εκπαιδευτικό webinar/σεμινάριο και θα δημιουργήσει κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό για τους φαρμακοποιούς της χώρας που επιθυμούν να συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενημερώνοντας και καθοδηγώντας τους δικαιούχους της δράσης που εμπίπτουν στα κριτήρια τα οποία έχει θέσει το Υπουργείο – δηλ. ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από πενήντα (50) ετών έως και εξήντα εννέα (69) ετών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ενέργειές του και την εποικοδομητική συνεργασία του, οργανώνει τη διάθεση από τα φαρμακεία αυτοδιαγνωστικών μέσων στους πολίτες για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου τα οποία πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές του Υπουργείου, έχοντας ήδη απευθύνει σχετική επιστολή στον ΕΟΦ προκειμένου να γνωστοποιήσει τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα εκείνα, που πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και να τα ενσωματώσει στη σχετική πλατφόρμα διάθεσης όταν αυτή ετοιμαστεί από την ΗΔΙΚΑ.

Συνοπτικά η διαδικασία για το φαρμακοποιό όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ και θα παρουσιαστεί αναλυτικά με εκπαιδευτικό σεμινάριο από την επιστημονική ομάδα του ΠΦΣ, θα περιλαμβάνει:

 1. Την ταυτοποίηση των δικαιούχων οι οποίοι έχουν λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα Ειδοποίησης στο κινητό/email εφόσον έχουν ήδη εγγραφεί στην Άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή σε αντίθετη περίπτωση την αναζήτηση της Ειδοποίησης για τον δικαιούχο στην πλατφόρμα εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ.
 2. Τη διάθεση από το φαρμακοποιό του αυτοδιαγνωστικού selftest kit στο δικαιούχο της δράσης με την καταχώρηση στη σχετική πλατφόρμα, που συνεπάγεται τη διαδικασία ενημέρωσής του για το περιεχόμενο του test και την καθοδήγηση για τη διενέργειά του στο σπίτι από τον δικαιούχο. Οι δικαιούχοι της δράσης έχουν 4 μήνες χρονικό περιθώριο να διενεργήσουν το test.
 3. Μετά τη διενέργεια ο δικαιούχος της δράσης ενημερώνει το φαρμακοποιό για το αποτέλεσμα και αυτός καταχωρεί και ενημερώνει την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, έχοντας τη δυνατότητα για 3 επιλογές (Θετικό, Αρνητικό, Άκυρο).
 4. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ενημερώνει για την έκδοση από το σύστημα αυτόματα, ειδοποίησης για παραπομπή σε ειδικό ιατρό για την ιατρική αξιολόγηση που ακολουθεί, από την οποία εφόσον ο ιατρός κρίνει, παραπέμπει για κολονοσκόπηση τον δικαιούχο.
 5. Στην περίπτωση έκδοσης παραπεμπτικού για κολονοσκόπηση μετά την ιατρική αξιολόγηση, εκδίδεται από το σύστημα ταυτόχρονα ειδική συνταγή για την προμήθεια από το φαρμακείο καθαρτικού, με περιθώριο προμήθειάς του από τον δικαιούχο εντός 2 μηνών.

Ο φαρμακοποιός καθίσταται λοιπόν ο επιστήμονας εκείνος που είναι επιφορτισμένος να ενημερώσει υπεύθυνα τους δικαιούχους για τη δράση αυτή της πρόληψης, να τους καθοδηγήσει στα επιμέρους στάδια της διαδικασίας, να αναδείξει τη σημασία της έγκαιρης διενέργειας της κολονοσκόπησης στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος του test και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να χορηγήσει στους πολίτες τα φαρμακευτικά σκευάσματα εκείνα που απαιτούνται για την προετοιμασία, εξηγώντας τον τρόπο λήψης τους.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ «αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας δράσης και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, ορίζονται οι ακόλουθες τιμές αποζημίωσης:

α) Για τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test kit), ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει αριθμό κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και να είναι τεχνολογίας iFOB ή FIT, ποσό που ανέρχεται σε οκτώ (8,00) ευρώ πλέον Φ.Π.Α.,

β) Για τη συλλογή και την καταχώριση των αποτελεσμάτων των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self- test kit), ποσό που ανέρχεται σε τρία (3,00) ευρώ πλέον Φ.Π.Α. ανά δικαιούχο,

γ) Για την προμήθεια καθαρτικού για την προετοιμασία του δικαιούχου πριν από τη διενέργεια της διαγνωστικής κολονοσκόπησης, ποσό που ανέρχεται κατά ανώτατο όριο σε δεκατρία ευρώ και πενήντα λεπτά (13,50) πλέον Φ.Π.Α. ανά δικαιούχο»

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. αναλαμβάνει τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την πληρωμή της προκαλούμενης δαπάνης στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, μετά την έκδοση των σχετικών τιμολογίων.

Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο δήλωσης συμμετοχής του φαρμακείου, τις επιμέρους ενέργειες καταχώρησης στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ από το φαρμακοποιό στα πλαίσια της δράσης, αλλά και τον τρόπο έκδοσης και αποστολής των τιμολογίων, όταν η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι ο κλάδος μας αποτελεί βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε και εντάθηκε από την περίοδο της Πανδημίας και στηρίξατε όλοι Εσείς αναλαμβάνοντας δράσεις και εκπληρώνοντας στόχους για τη δημόσια υγεία.

 

Ο Π.Φ.Σ. με συνεχείς παρεμβάσεις και ενέργειες και κυρίως την επίμονη στάση του, έδωσε έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών και κατέδειξε ότι οι φαρμακοποιοί με την επιστημονική κατάρτιση , την άριστη επικοινωνία και την καθημερινή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες , είναι οι πλέον κατάλληλοι για τις εκστρατείες ενημέρωσης που έχουν  στόχο την πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

 

Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε!

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ενημέρωση για φορολογικούς μηχανισμούς και τιμολόγηση μέσω παρόχου PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 31 Μάιος 2024 05:56

Αθήνα,  30 Μαΐου 2024

Αριθμ. Πρωτ. 2478

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά από τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΦΣ στο Υπουργείο Οικονομικών με τον διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού, κ. Καούκη Μπάμπη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, μας ενημέρωσαν ότι η προθεσμία της απόσυρσης  των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ)  η  οποία είχε οριστεί με την Α. 1063/2024 απόφαση της ΑΑΔΕ για την 1η Ιουλίου, δεν πρόκειται να λάβει νέα παράταση με νεότερη απόφαση, οπότε από 2 Ιουλίου παραμένει η υποχρέωση και των φαρμακείων να έχουν προμηθευτεί νέους φορολογικούς μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ).

Επίσης η υποχρέωση των φαρμακείων να έχουν πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τα τιμολόγια που εκδίδουν, μετατίθεται για την 1η/1ου/2025 όπως αναφέρεται σε σχετική απάντηση της Διεύθυνσης Κατάρτισης και Συντονισμού Εφαρμογής Δημοσιονομικών Κανόνων του Υπ. Οικονομικών: «Οι συμβάσεις προμήθειας φαρμακευτικού υλικού από τον ΕΟΠΥΥ από συμβεβλημένους φαρμακοποιούς, επειδή δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.4412/2016, ανήκουν σε περίπτωση 2.δ του άρθρου 1 της αριθμ.52445/2023 ΚΥΑ, οπότε η υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου ξεκινά από 1/1/2025».

Οπότε για όλα τα τιμολόγια τα οποία εκδίδουν τα φαρμακεία προς τρίτους, δεν υπάρχει υποχρέωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου και η διαδικασία με την οποία αυτά ανεβαίνουν στην πλατφόρμα Mydata δεν έχει αλλάξει.

Όσο αφορά τα φαρμακεία που χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ) για την έκδοση αποδείξεων λιανικής, θυμίζουμε ότι υπήρχε η υποχρέωση διασύνδεσής τους με τα POS, έως τα τέλη Απριλίου.

Να επικοινωνείτε πάντα με τους λογιστές σας , παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ηλεκτρονική Υγεία: Ενημέρωση Επαγγελματιών Υγείας για Διασυνοριακές Υπηρεσίες PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 29 Μάιος 2024 06:14

Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι,

 

Στο πλαίσιο της παροχής των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας προς πολίτες που διαβιούν στην Ελλάδα και προς πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ΗΔΙΚΑ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ηλεκτρονική Υγεία (National Contact Point for e-Health - NCPeH) έχει λάβει εξουσιοδότηση για εκκίνηση της άντλησης και προβολής συνοπτικού ιατρικού ιστορικού ασθενή (Patient Summary) καθώς και της άντλησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων (e-Prescription) Ευρωπαίου πολίτη μεταξύ των συνεργαζόμενων κρατών μελών της ΕΕ.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας του τομέα σας επί των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, σύμφωνα με τη διαθέσιμη στη διεύθυνση https://www.ncpehealth.gr πληροφόρηση, η οποία επικαιροποιείται περιοδικά και αφενός αποτελεί σημείο αναφοράς για αναζήτηση σχετικών πληροφοριών, αφετέρου λειτουργεί ως το σημείο εισόδου των ιατρών και φαρμακοποιών που εδρεύουν στην Ελλάδα στη "Διασυνοριακή Πύλη Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας".

 

Ακόμη:

 • Ο τρέχων ισχύοντας πίνακας διαθεσιμότητας υπηρεσιών ανά συνεργαζόμενη με την Ελλάδα χώρα είναι αναρτημένος στη διεύθυνση https://www.ncpehealth.gr/myhealthateu.html#services-availability και εμπλουτίζεται σταδιακά.
 • Τα ταυτοποιητικά έγγραφα που οφείλουν να φέρουν οι μετακινούμενοι πολίτες για την ταυτοποίησή τους από επαγγελματίες υγείας παρουσιάζονται στη διεύθυνση https://www.ncpehealth.gr/myhealthateu.html#patient-identity-traits
 • Οι οδηγίες χρήσης της "Διασυνοριακής Πύλης Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας" για επαγγελματίες υγείας που εδρεύουν στην Ελλάδα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επισκέπτες πολίτες συνεργαζόμενων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναρτημένες στη διεύθυνση https://www.ncpehealth.gr/health-professionals.html
 • Το Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ηλεκτρονική Υγεία προσφέρει υποστήριξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στον αριθμό 11131.

 

Η "Διασυνοριακή Πύλη Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας" είναι διαθέσιμη στο σύνολο των ιατρών και φαρμακοποιών που είναι πιστοποιημένοι στο μητρώο χρηστών της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και είναι απαραίτητη η άμεση ενημέρωσή τους μέσω του περιεχομένου που είναι αναρτημένο στη διεύθυνση https://www.ncpehealth.gr, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες συνεργαζόμενων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτονται την Ελλάδα. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις. 

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Ασπρολούπος

 

Συντονιστής Εθνικού Σημείου Επαφής για την Ηλεκτρονική Υγεία | Η υγεία μου @ ΕΕ

Προϊστάμενος Τμήματος Ανάπτυξης

Δ/νση Οριζόντιων Δράσεων Ηλεκτρονικής Υγείας

Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Υγείας

ΗΔΙΚΑ ΑΕ

 p: 2132168335 | f: 2132168199

e: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
Συμπληρωματικές οδηγίες και τεχνικές προδιαγραφές του ΕΟΠΥΥ προς τα λογισμικά φαρμακείων , σχετικά με την επισύναψη της κάρτας ΕΚΑΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 29 Μάιος 2024 06:12

Αθήνα,   28 Μαΐου  2024

Αριθμ. Πρωτ. 2452

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Κοινοποίηση : Εταιρείες Κατασκευής Προγραμμάτων φαρμακείων

Θέμα : «Συμπληρωματικές οδηγίες και τεχνικές προδιαγραφές του ΕΟΠΥΥ προς τα λογισμικά φαρμακείων , σχετικά με την επισύναψη της κάρτας ΕΚΑΑ»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ενόψει της υποβολής συνταγών μηνός Μαΐου η υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ σε συνεργασία με την εταιρεία μηχανογράφησης του ΕΟΠΥΥ, έχουν ενημερώσει τις εταιρείες προγραμμάτων φαρμακείων για τις απαιτούμενες νέες προδιαγραφές που πρέπει να φέρει το επισυναπτόμενο αρχείο της κάρτας ΕΚΑΑ, δεδομένου ότι είχαν αναφερθεί προβλήματα αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αρχείων των καρτών ΕΚΑΑ.

Συγκεκριμένα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες κατά τον Διοικητικό έλεγχο συνταγών Ευρωπαίων πολιτών, ζητείται εκ νέου η υποβολή αντίγραφου των καρτών ΕΚΑΑ από το φαρμακοποιό.

Βάσει των προδιαγραφών που έχουν αποσταλεί, για κάθε αρχείο PDF που επισυνάπτεται με την κάρτα ΕΚΑΑ:

 • Θα πρέπει να περιέχει την εικόνα της κάρτας ΕΚΑΑ (εμπρόσθια και οπίσθια όψη) και όχι κενές/λευκές σελίδες.
 • Το αρχείο θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα 10ΜΒ.
 • Δεν θα πρέπει να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην επεξεργασία του. («για παράδειγμα, στις ιδιότητες του αρχείου δεν θα πρέπει να έχει τεθεί Password security, ούτε να απαγορεύεται η αντιγραφή του περιεχομένου του, ούτε η εξαγωγή σελίδων από αυτό»)

Αναμένεται η πλήρης προσαρμογή των εταιρειών κατασκευής λογισμικού φαρμακείων  στις ως άνω προδιαγραφές, προκειμένου να μην επαναληφθούν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Περιφερειακές Διευθύνσεις αδυνατούσαν να ανακτήσουν το επισυναπτόμενο αρχείο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο Διοικητικός – Οικονομικός έλεγχος των φαρμακείων.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Οδηγός ενημέρωσης για τη διασυνοριακή συνταγή PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Μάιος 2024 06:18

Αθήνα, 20 Μαΐου  2024

Αριθμ. Πρωτ. 2339

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Με email της η ΗΔΙΚΑ μας ενημερώνει ότι «στο πλαίσιο της παροχής των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας προς πολίτες που διαβιούν στην Ελλάδα και προς πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ, η ΗΔΙΚΑ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ηλεκτρονική Υγεία (National Contact Point for e-Health – NCPeH) έχει εκκινήσει την άντληση και προβολή συνοπτικού ιατρικού ιστορικού ασθενή (Patient Summary) καθώς και την άντληση και εκτέλεση ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων (e-Prescription) Ευρωπαίου πολίτη μεταξύ των συνεργαζόμενων κρατών μελών της ΕΕ.»

 

Η «Διασυνοριακή Πύλη Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας» είναι διαθέσιμη στο σύνολο των φαρμακοποιών που είναι πιστοποιημένοι στο μητρώο χρηστών της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στη διεύθυνση :

https://www.ncpehealth.gr

ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες συνεργαζόμενων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτονται την Ελλάδα μέσω της πύλης, εφόσον στο μεταξύ έχει επιτευχθεί διασύνδεση της Ελλάδος με τη Χώρα αυτή από την ΗΔΙΚΑ.

Στην παραπάνω διεύθυνση οι φαρμακοποιοί «αποκτούν πρόσβαση χρησιμοποιώντας τα ατομικά στοιχεία εισόδου τους στο  Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης , μετά από διαδικασία πιστοποίησής τους στο  Μητρώο Επαγγελματιών Ηλεκτρονικής Υγείας της ΗΔΙΚΑ , με υποστήριξη μηχανισμού πιστοποίησης ταυτότητας δύο παραγόντων (Two Factor Authentication – 2FA).»

 Έπειτα θα μπορούν με τη διαδικασία που λεπτομερώς αναγράφεται στις επισυναπτόμενες οδηγίες:

 NCPeHPortal-PharmacistUserManual-v.1.2.pdf (ncpehealth.gr)

 • να ταυτοποιούν τον Ευρωπαίο Ασθενή με το «Μοναδικό αναγνωριστικό ασθενή»,
 • να αντλούν συστημικά τη συνταγή η οποία έχει συνταγογραφηθεί για αυτόν από ιατρό της Χώρας προέλευσής του,
 • να εκτελούν on-line τη συνταγή φαρμάκων μέσα από το portal , ηλεκτρονικά.
 • Αναλυτικά, η διεύθυνση:

https://www.ncpehealth.gr

αποτελεί το σημείο εισόδου των φαρμακοποιών που εδρεύουν στην Ελλάδα στη “Διασυνοριακή Πύλη Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας” και το σημείο αναφοράς για την αναζήτηση σχετικών πληροφοριών.

αναφέρει τα ταυτοποιητικά έγγραφα που οφείλουν να φέρουν οι μετακινούμενοι πολίτες για την ταυτοποίησή τους από επαγγελματίες υγείας.

περιέχει τον τρέχων ισχύοντα πίνακα διαθεσιμότητας υπηρεσιών ανά συνεργαζόμενη με την Ελλάδα Χώρα. Στην παρούσα χρονική στιγμή είναι διαθέσιμες για άντληση και εκτέλεση, διασυνοριακές συνταγές προερχόμενες μόνο από την Πολωνία και την Εσθονία. (αναμένεται η προσθήκη και των υπολοίπων συνεργαζόμενων των Χωρών της Ε.Ε.)

 • Η διεύθυνση:

https://www.ncpehealth.gr/health-professionals.html

Έχει αναρτημένες τις οδηγίες χρήσης της “Διασυνοριακής Πύλης Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας” για επαγγελματίες υγείας που εδρεύουν στην Ελλάδα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επισκέπτες πολίτες συνεργαζόμενων κρατών μελών της Ε.Ε.

 • Το Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ηλεκτρονική Υγεία προσφέρει υποστήριξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στον αριθμό

Για τις περιπτώσεις όπου η άντληση των διασυνοριακών συνταγών συγκεκριμένων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του portal δεν είναι ακόμα διαθέσιμη (που είναι η συντριπτική πλειονότητα) η εκτέλεση του διασυνοριακών συνταγών, οι οποίες έχουν εκδοθεί από τους ιατρούς των κρατών αυτών, είτε είναι έντυπες είτε έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά μέσω του portal των χωρών αυτών, θα πραγματοποιείται χειρόγραφα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ ΔΑ4/Δ-43/οικ.28983/4.11.21. Επισυνάπτουμε επίσης την «Ενημέρωση για αναγνώριση, έκδοση και αποζημίωση των διασυνοριακών συνταγών 17.8.23.» την οποία σας είχαμε αποστείλει μαζί με την παραπάνω εγκύκλιο.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, αλλά και τα οριζόμενα στη σύμβαση ΕΟΠΥΥ, ο φαρμακοποιός οφείλει να εκτελέσει τη διασυνοριακή συνταγή και να εισπράξει την συνολική αξία των φαρμάκων χωρίς να αποκολλήσει τις ταινίες γνησιότητας, εκδίδοντας αναλυτική ονομαστική απόδειξη. Οποιοδήποτε περιορισμοί αναγνώρισης ατομικών διασυνοριακών συνταγών απαγορεύονται εκτός :

 • αν αυτή περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας και δεν εισάγουν διακρίσεις, ή
 • βασίζονται σε αιτιολογημένες αμφιβολίες περί της γνησιότητας της διασυνοριακής συνταγής ως προς το περιεχόμενο, τη γνησιότητα και τη δυνατότητα κατανόησης της διασυνοριακής συνταγής.

Είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ενημέρωση για τη νέα λίστα απαγόρευσης εξαγωγών του ΕΟΦ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 17 Μάιος 2024 07:45

Αθήνα,  17 Μαΐου 2024

Αριθμ. Πρωτ. 2315

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Θέμα: «Ενημέρωση ΠΦΣ προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους σχετικά με τη νέα λίστα απαγόρευσης εξαγωγών του ΕΟΦ»

 

Ο ΕΟΦ με χθεσινή του απόφαση εντάσσει 124 φαρμακευτικά σκευάσματα στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών την οποία επισυνάπτουμε.

Με διαρκή άσκηση πίεσης από τον ΠΦΣ στην αρμόδια Επιτροπή παρακολούθησης των ελλείψεων του Υπουργείου Υγείας και συνεχείς επιστολές προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ζητούσαμε επίμονα την ένταξη στην απόφαση για «Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων», συγκεκριμένων σκευασμάτων για τα οποία έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένα τεράστια προβλήματα στην διάθεσή τους στον Έλληνα ασθενή, προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια κυκλοφορίας τους.

Με την απόφασή του ο ΕΟΦ ενέκρινε την εισαγωγή 21 σκευασμάτων εξ αυτών που προτείναμε, όπως Prolia inj, Ursofalk caps, Creon caps, Enstilar foam, Boostrix polio inj, Elityran inj, Arvekap 11,25 mg inj, Neupro 8mg TTS, Tegretol cr 400mg, Trileptal 600mg tabs, Keppra syrup, Zypadhera 300mg inj, Spiolto Respimat κ.α.

Παράλληλα, προχώρησε σε αξιολόγηση της προηγούμενης λίστας απαγόρευσης εξαγωγών και αποφάσισε την απένταξη 17 σκευασμάτων από αυτήν.

Δεν συμφωνούμε με το σύνολο των φαρμάκων, για τα οποία λήφθηκε η απόφαση για εξαίρεσή τους από τη λίστα απαγόρευσης, ωστόσο θα επαγρυπνούμε και θα ελέγχουμε συστηματικά την κυκλοφορία των σκευασμάτων αυτών, για να διαπιστώσουμε προβλήματα στη διακίνηση και στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, λόγω εξαγωγών τους.

Επαναλάβαμε την ανάγκη έγκαιρης λειτουργίας της εφαρμογής παρακολούθησης των ελλείψεων, έτσι ώστε να ενσωματωθούν στο σύστημα όλες οι Φαρμακαποθήκες και να αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία που αφορούν όλες τις πράξεις διακίνησης και εξαγωγών, προκειμένου το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ να έχουν σε πραγματικό χρόνο, ποιοτική και πλήρη εικόνα της κατάστασης στην αγορά φαρμάκου.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ενημέρωση για τις συνταγές σκιαγραφικών σκευασμάτων PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Μάιος 2024 08:07

Αθήνα, 10 Μαΐου  2024

Αριθμ. Πρωτ. 2171

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σχετικά με ερωτήματα τα οποία υποβλήθηκαν στο helpdesk του ΠΦΣ, αναφορικά με τις συνταγές με σκιαγραφικά σκευάσματα σας ενημερώνουμε ότι:

Όσες συνταγές συνταγογραφούνται ή έχουν συνταγογραφηθεί με σκιαγραφικά, θα εκτελούνται κανονικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία εφόσον η ΗΔΙΚΑ το επιτρέπει, ανεξάρτητα δηλαδή από το αν ο συνταγογράφων ιατρός είναι ακτινοδιαγνώστης ή ιατρός άλλης ειδικότητας και ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσης της συνταγής.

Τα πεδία συνταγογράφησης των ιατρών στο Σ.Η.Σ. είναι ευθύνη του Υπ. Υγείας να σχεδιάσει και της ΗΔΙΚΑ να εφαρμόσει και δεν απασχολούν το φαρμακοποιό κατά την εκτέλεση της συνταγής, για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες σκευασμάτων.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 206