Πρόεδρος ΦΣ Ημαθίας, Σοφία Κατή: Χρειάζεται οργάνωση για να λειτουργήσει όπως πρέπει ο φαρμακοποιός σε δράσεις ενημέρωσης PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 13 Απρίλιος 2022 07:45

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας μιλά στο DailyPharmaNews με αφορμή τη δράση που διεξάγεται στη Βέροια για την πρόληψη του καρκίνου του Ήπατος

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Με σύνθημα «Το συκώτι σου δουλεύει για σένα! Βοήθησε το κι εσύ!» ξεκίνησε από χτες (Δευτέρα 11 Απριλίου) μία ακόμη σημαντική δράση από τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», αυτή τη φορά στη Βέροια, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Ήπατος.

Η συγκεκριμένη δράση που έρχεται να προστεθεί ως ο τέταρτος κρίκος παρόμοιων δράσεων στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Αθήνα και στον Βόλο θα κρατήσει μέχρι και την Παρασκευή 15 Απριλίου.

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος» θα διενεργούνται δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Μερκουρίου Καρακωστή 9 όλη την εβδομάδα από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όποιος επιθυμεί να κλείσει ραντεβού, μπορεί να καλεί στο 211 0122 102

Επιπλέον θα υπάρχει υπαίθριο δρώμενο στην πλατεία Δημαρχείου (από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα) με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων της εκστρατείας σε περαστικούς και γενικότερη ενημέρωση και διενέργεια σύντομων και αυστηρά ανώνυμων ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων αναφορικά με την αξιολόγηση κινδύνου για καρκίνο στο ήπαρ.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews η κ. Ελίνα Αλεξοπούλου, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Συλλόγου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» σημείωσε ότι πρόκειται μία δράση που έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο και αφορά την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τοπικών κοινωνικών για τον καρκίνο του ήπατος.

«Έχουμε πάει ήδη στην Κρήτη, στην Αθήνα, στον Βόλο και τώρα είμαστε στη Βέροια και θα συνεχίσουμε και με άλλες περιοχές το επόμενο διάστημα. Βασικός σκοπός είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για την ανάγκη να προστατέψουν την υγεία  του ζωτικού αυτού οργάνου, προσέχοντας τη διατροφή τους, κάνοντας τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις ώστε να προλάβουν σοβαρές καταστάσεις όπως για παράδειγμα είναι ο καρκίνος του ήπατος».

Στο ερώτημα για το εάν στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας και σε μία λογική ότι οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά ενισχύοντας την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας τόσο για την ίδια τη δράση –ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς πολιτών- όσο και για τα μηνύματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που επιδιώκει να περάσει η εκστρατεία  η κ. Αλεξοπούλου απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι «δεν υπήρξε μία τέτοια σκέψη». Όπως εξηγεί ειδικά για τη Βέροια υπήρξε μία ανατροπή την τελευταία στιγμή με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκδηλώσεων οπότε αυτό δεν βοήθησε.

Ωστόσο συμφωνεί ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η συμβολή των φαρμακοποιών στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γιατί πραγματικά μπαίνει πάρα πολύς κόσμος στα φαρμακεία που μπορεί να ενημερωθεί και να μάθει ότι γίνεται κάποια δράση που αφορά την υγεία του.

Σίγουρα μία τέτοια συνεργασία θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο στην επιτυχία τέτοιων δράσεων που έτσι κι αλλιώς έχουν ως αποτέλεσμα την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και τον εντοπισμό περιπτώσεων ανθρώπων που κυριολεκτικά γλιτώνουν περιπέτειες ή ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Έτσι στο Βόλο, που ήταν ο προηγούμενος σταθμός της εκστρατείας, όπως ανέφερε η κ. Αλεξοπούλου, ήρθαν πάνω από 120 πολίτες και βρέθηκαν πάνω από δέκα άνθρωποι να έχουν πρόβλημα.

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Σοφία Κατή από την πλευρά της αναφερόμενη στην εκδήλωση θεώρησε σημαντικό το γεγονός ότι –έστω και την τελευταία στιγμή- υπήρξε μία προσπάθεια ενημέρωσης και των φαρμακοποιών για τη δράση αυτή ώστε με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους πολίτες και να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση σε αυτήν.

Ο φαρμακοποιός, σημειώνει η κ. Κατή γνωρίζει από κοντά τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας όπως επίσης και τους ανθρώπους εκείνους που ενδιαφέρονται περισσότερο για να ενημερωθούν και που θέλουν να κάνουν πρόληψη σε αυτά τα θέματα.  

Η ίδια από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της Προέδρου του Συλλόγου –αυτή είναι η δεύτερη τριετής θητεία της- προσπάθησε να υπάρχει καταρχήν πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των υγειονομικών Συλλόγων (Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Φαρμακευτικού) μεταξύ τους, πράγμα που επίσης για την ίδια είναι πολύ σημαντικό και πράγματι έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στο να έχουν αποτέλεσμα οι κατά διαστήματα δράσεις, έχοντας στο μυαλό της δράσεις που έχουν γίνει με επιτυχία για τη διακοπή του καπνίσματος ή για τη μη χρήση των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς και τους συλλόγους, όπως λέει «θα πρέπει να γίνει σίγουρα καλύτερη δουλειά για να υπάρχει κι εκεί μία υγειονομική παρέμβαση και από πλευράς φαρμακοποιών».

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συνεργασίας, συνεχίζει η κ. Κατή, «η πανδημία μάς πήγε λίγο πίσω γιατί δεν γίνονταν εκδηλώσεις όλο αυτό το διάστημα, οπότε δύο χρόνια έχουμε πάει πίσω σε αυτή τη συνεργασία και είναι σίγουρα πολύ καλό να συνεχιστεί».

Μίλησε μάλιστα για τη συνεργασία του Φαρμακευτικού Συλλόγου «με τους Συλλόγους των Νεφροπαθών εδώ στην περιοχή, όπου υπάρχουν κάποιες κοινές εκδηλώσεις και μας έχουν ζητήσει και τη βοήθειά μας για πράγματα που πρέπει να διεκδικήσουν ακόμη κι απέναντι στο κράτος».

Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι οι φαρμακοποιοί που παίζουν κεντρικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας και βέβαια στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, αντιμετωπίζουν μία δυσκολία στο να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια και σε αυτόν το ρόλο καθώς πιέζονται από το βάρος όλων εκείνων που καλούνται να κάνουν. «Φορτωνόμαστε και πάρα πολλά, Πολύ δουλειά και διαφορετική δουλειά. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό το διάστημα το φαρμακείο, ο φαρμακοποιός και μέσα από τις ελλείψεις των φαρμάκων πρέπει να ψάχνει το φάρμακο, πρέπει να δίνει τις παραγγελίες του, πρέπει να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον πελάτη. Μέσα σε όλα αυτά πολλές φορές ο ρόλος είναι τόσο διαφορετικός που δεν φτάνει το ένα άτομο για να εξυπηρετήσει όλες αυτές τις ενέργειες».

Κατά την άποψή της θα πρέπει «το φαρμακείο να οργανωθεί καλύτερα για να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις δραστηριότητες. Χρειάζεται μία οργάνωση γύρω από όλα αυτά τα θέματα. Βέβαια το φιλότιμο του φαρμακοποιού είναι τέτοιο που προσπαθεί να εξυπηρετήσει σε όλα, σίγουρα όμως κάποια πράγματα θα πρέπει να γίνονται πιο συστηματικά, πιο οργανωμένα. Και οι δράσεις και οι ενέργειες και κάθε ενέργεια μέσα στο φαρμακείο ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Πάντως η κ. Μαρίνα Ψωμιάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος» σημείωσε ότι υπάρχει μία καλή συνεργασία με τον Ιατρικό, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και γενικότερα, αν και πράγματι λόγω πανδημίας τα πράγματα πήγαν πίσω.

Ειδικά για τους φαρμακοποιούς τόνισε ότι από πλευράς τους βοηθούν πολύ «μέλη μας που τώρα με το ΑΜΚΑ μπορούν να πάρουν κι αυτοί δωρεάν φάρμακα». Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αφού σημείωσε το πόσο σημαντικό είναι να γίνονται αυτού του είδους οι προληπτικές εξετάσεις δωρεάν, ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν τους πόρους, ανέφερε ότι σε επικοινωνία που υπήρξε με την κ. Κατή της επισημάνθηκε από πλευράς της προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν περιπτώσεις ατόμων που θα ήταν χρήσιμο να εξεταστούν και θα υπάρξει ενημέρωσή τους γι’ αυτήν την εκδήλωση μέσα από τα φαρμακεία.