Νέος Κανονισμός ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ) PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Ιούνιος 2018 06:03

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 01/10/2018

 

20/06/2018

 

Από 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ο νέος κανονισμός που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και παροχές που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τους δικαιούχους αναμένεται σήμερα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές πληροφορίες του Healthview ο νέος κανονισμός θα «ενεργοποιηθεί» σε περίπου 3,5 μήνες και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο προκειμένου να υπάρξει χρόνος προσαρμογής των παρόχων οι οποίοι θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τον Οργανισμό.

 

Μάλιστα θα προηγηθούν διευκρινιστικές εγκύκλιοι αλλά και παραρτήματα που θα ενταχθούν στο νέο ΕΚΠΥ που περιλαμβάνουν κυρίως αιτήματα συλλόγων ασθενών. Άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο νέο ΕΚΠΥ, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν και αφορούσαν κυρίως την ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε ο νέος ΕΚΠΥ.

 

 

 

20/06/2018

Kαρπούς απέδωσαν, όπως όλα δείχνουν, οι πιέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων -Συλλόγων Ατόμων Με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Σε έκτακτη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο Π. Πολάκης αποδέχθηκε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως την προχειρότητα και τα σοβαρά λάθη που περιείχε ο ΕΚΠΥ που προώθησε στο ΔΣ του Οργανισμού και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Πέρα τις αλλαγές που αφορούν τα άτομα με διαβήτη, σημαντική αλλαγή προωθείται στις συνταγές όλων των χρονίως πασχόντων.

Οι αλλαγές θα ενταχθούν σε επικαιροποιημένο ΕΚΠΥ το επόμενο διάστημα, καθώς το κείμενο που ψηφίστηκε βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, αν όχι σήμερα, μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες ο κ. Πολάκης φέρεται να διευκρίνισε πως ο νέος ΕΚΠΥ θα έχει έναρξη ισχύος την 1η Οκτωβρίου, ώστε αν και η άμεση δημοσίευση του ΕΚΠΥ συνιστά προαπαιτούμενο, να υπάρχει χρόνος για διορθώσεις πριν την πλήρη εφαρμογή του.

 

 

 

Διορθώσεις και Αλλαγές

 

Ο νέος ΕΚΠΥ, που ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη Τετάρτη, χωρίς διαβούλευση με τις κοινωνικές ομάδες, όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, περιελάμβανε σοβαρές περικοπές σε αναλώσιμα υλικά, περιορισμούς στην πρόσβαση και συμμετοχή σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και επικίνδυνες, για την υγεία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, παραλείψεις.

 

Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, λοιπόν, στον Κανονισμό εντάσσεται το θεραπευτικό υπόδημα για το Διαβητικό Πόδι, το οποίο αν και διεθνώς αποδεδειγμένο πως συμβάλει σημαντικά στη μείωση των ακρωτηριασμών, έμενε εκτός ΕΚΠΥ. Έτσι, στο Παράρτημα που πρόκειται να ενταχθεί μεταγενέστερα και πριν την έναρξη ισχύος του νέου Κανονισμού Παροχών θα ενταχθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση του κατάλληλου υποδήματος ανά περίπτωση.

 

Παράλληλα, εξασφαλίστηκε, μεταξύ άλλων, η μηδενική συμμετοχή στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, στις οποίες ο νέος Κανονισμός προέβλεπε 10% συμμετοχή, ενώ η ηγεσία Αριστοτέλους και ΕΟΠΥΥ πήραν πίσω την προτεινόμενημείωση των ταινιών μέτρησης σακχάρου στο Διαβήτη τύπου 1. Μάλιστα, εξασφαλίστηκε ότι γενικότερα η συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλες τις κατηγορίες του Διαβήτη είναι μηδενική. Μάλιστα, πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως πλήρη θα είναι η αποζημίωση και του αισθητήρα μέτρησης γλυκόζης που χρησιμοποιείται με αντλία ινσουλίνης, το κόστος του οποίου κάλυπταν τα άτομα με διαβήτη.

 

Η ανατροπή, ωστόσο, έρχεται στο διαφαινόμενο τέλος του “θρίλερ” με το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre, το οποίο θα ενταχθεί στο νέο Κανονισμό, με την ελπίδα ότι η διαδικασία θα είναι σαφής και γρήγορη. Για να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζήτησε, αίτημα που έγινε αποδεκτό, να υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη και την αποζημίωση των νέων τεχνολογιών, που μελλοντικά θα εισαχθούν στη χώρα μας.

 

«Αποδεκτή έγινε επίσης η πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αύξηση της ποσότητας των βελονών από 100 σε 200 μηνιαίως στο Διαβήτη τ. 1 μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αποδεκτό έγινε και το αίτημα περί γνωμοδότησης του ΑΥΣ για αύξηση των μηνιαίων ποσοστήτων αναλώσιμων υλικών σε ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες, όπως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας», σημειώνεται.

 

Πληροφορίες του Virus, μάλιστα, αναφέρουν πως στις τροποποιήσεις θα ενταχθεί και η πρόβλεψη για προληπτικές περιοδοντικές εξετάσεις για τα άτομα με διαβήτη, στα οποία η περιοδοντική νόσος είναι συχνή επιπλοκή. Επιπλέον, όμως, αναμένεται να προβλεφθούν συνταγές 6μηνης διάρκειας για όλους τους χρονίως πάσχοντες!

 

«Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ νιώθει δικαιωμένη και δηλώνει την ικανοποίησή της για την ένταξη των προτάσεών της στο νέο Κανονισμό», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδίας, στην οποία ευχαριστεί για τη συμπαράσταση της την ΕΣΑμεΑ και αναβάλλει την πορεία διαμαρτυρίας και τη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, που είχε προγραμματιστεί για τις 27/6/2018.

 

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον κ. Πολάκη για τον ΕΚΠΥ είχε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στην οποία δόθηκαν διευκρινήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα να τεθεί ο νέος ΕΚΠΥ σε διαβούλευση και επεξεργασία από την ΕΣΑμεΑ και τους φορείς μέλη της και μέχρι τα μέσα Ιουλίου να καταθέσει η Συνομοσπονδία συνολική πρόταση στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και στον κ. Πολάκη με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές, διορθώσεις και βελτιώσεις, οι οποίες και θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση.

 

 

 

18/06/2018

Δείτε τί θα ισχύσει:  Α) Γενικά 

 • Ορίζονται οι όροι:


ιγ) Ως ‘’προκλητή ζήτηση’’ για την χορήγηση φαρμάκων, για Σκευάσματα Ειδικής θεραπευτικής Διατροφής, για την παραπομπή για διαγνωστικές εξετάσεις και διαγνωστικές θεραπευτικές ιατρικές πράξεις και άλλα ιατροτεχνολογικά θεραπευτικά μέσα πρόσθετης περίθαλψης, νοείται η ζήτηση που δεν αντιστοιχεί σε υπαρκτές ανάγκες υγείας του ασθενή. 

ιδ) Ως ‘’κατευθυνόμενη συνταγογράφηση’’ νοείται η συνταγογράφησηφαρμάκων κατά σύστημα, που δεν ακολουθεί τους κανόνες της ισχύουσας νομοθεσίας και όσα προβλέπονται από το ΠΔ 121/2008 και Ν. 4472/2017 ή η συνταγογράφηση Σκευασμάτων Ειδικής
Θεραπευτικής Διατροφής, ή ιατροτεχνολογικών και θεραπευτικών μέσων ή παρακλινικών εξετάσεων ή διαγνωστικών και θεραπευτικών ιατρικών πράξεων, χωρίς ιατρική ένδειξη ή χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση του ασθενή.
ιε) Ως ‘’κατευθυνόμενη εκτέλεση συνταγών ή παραπεμπτικών ή διαγνωστικών εξετάσεων ή ιατρικών πράξεων ή φυσικοθεραπειών’’ νοείται η με κάθε τρόπο υπόδειξη σε δικαιούχους από τον πάροχο υγείας, για εκτέλεση συνταγών ή ιατρικών παραπεμπτικών, σε συγκεκριμένα φαρμακεία ή συμβεβλημένους παρόχους πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και η -χωρίς επαρκή τρόπο εξήγησης όπως η μοναδικότητα στην περιοχή- κατεύθυνση από τον ιατρό, ποσοστού άνω του 50% των συνταγών φαρμάκων ή παραπεμπτικών εξετάσεων ή παραπεμπτικών ή παραπεμπτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων ή παραπεμπτικών φυσικοθεραπείας που έχει εκδόσει, σε συγκεκριμένο πάροχο υγείας. 

 

 • Ανασφάλιστοι: «Παροχές που δημιουργήθηκαν ενόσω ο δικαιούχος είχε ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλονται έστω κι αν στη συνέχεια αυτός απώλεσε για οποιονδήποτε λόγο την ασφαλιστική του ικανότητα. Επίσης οι παροχές καταβάλλονται σε δικαιούχο που απώλεσε την ασφαλιστική του ικανότητα, εάν ο φορέας του χορηγήσει ασφαλιστική ικανότητα εκ των υστέρων, για το χρονικό διάστημα που αυτός την είχε απωλέσει.»

  
Β) Συνταγογράφηση:

 • Η φαρμακευτική αγωγή κατά την έξοδο από τις νοσοκομειακές δομές,συνταγογραφείται υποχρεωτικά από τον θεράποντα ιατρό της κλινικής και μόνο ηλεκτρονικά σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο περί Φαρμακευτικής Περίθαλψης του παρόντος Ε.Κ.Π.Υ.

 

 • Χρήση έντυπων συνταγολογίων γίνεται:


α) σε περιπτώσεις που καθορίζονται με εγκυκλίους του Οργανισμού, 

β) σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι εφικτή, 

γ) σε περίπτωση που η πρόσβαση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δεν είναι εφικτή για λόγους που αφορούν την διαθεσιμότητα του συστήματος, ύστερα από επίσημη ανακοίνωση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

 • Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα καλλυντικά δεν αποζημιώνονται.


 • Τα Γαληνικά σκευάσματα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με τιμές που καθορίζονται με Υ.Α., έπειτα από εισήγηση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και γνώμη του ΚΕΣΥ και με ποσοστό συμμετοχής του ασθενή 10% για όσες παθήσεις έχουν ενταχθεί σε θεραπευτικά πρωτόκολλα. Για όσες παθήσεις είναι εκτός θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η συμμετοχή ορίζεται στο 25%.


 


  
Γ) Αναλώσιμα Διαβήτη:

 

 • Ειδικά για το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, ο καθορισμός της απαιτούμενης ποσότητας δύναται να αφορά χρονικό διάστημα διμήνου και δεν απαιτείται έγκριση.
 • Το υγειονομικό υλικό πρέπει να φέρει ειδική σήμανση ιχνηλάτησης (barcode) με τον αριθμό ΕΑΝ του προϊόντος και την ονομασία του, να έχει καταχωρηθεί στο σύστημα e-dapy του ΕΟΠΥΥ, με βάση τον κωδικό ΕΚΑΠΤΥ/ΕΟΠΥΥ και να φέρει πιστοποίηση για την καταλληλότητά του.
 • Όλες οι συμμετοχές θα είναι 0%  για ποσότητες υλικών ίσες με τις επιτρεπτές ταινιών μέτρησης σακχάρου κάθε κατηγορίας


Ποσότητες:
  
 Ταινίες μέτρησης Διαβήτη:

 • γίνονται 150/μήνα από 200/μήνα για ΣΔ Ι (6 κουτιά, αντί 8 σε δίμηνη)
 • γίνονται 150/μήνα από 200/μήνα για αντλία ινσουλίνης

 Βελόνες:

 • γίνονται 60/μήνα από 50/μήνα για ΣΔ ΙΙ με ινσουλίνη (120 δίμηνο αντί για 1 κουτί των 100)

Σκαρφιστήρες:

 • γίνονται 100/μήνα από 50/μήνα για ΣΔ ΙΙ με ινσουλίνη
 • γίνονται 50/δίμηνο αντί 200/έτος για ΣΔ ΙΙ με δισκία
 • γίνονται 150/μήνα από 200/μήνα για αντλία ινσουλίνης

  

 

Δ) Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής
 
 • Τα σκευάσματα Ειδικής θεραπευτικής διατροφής πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση ιχνηλάτησης (barcode)

 • Δεν θα χρειάζεται πια η συνταγογράφηση να είναι αποκλειστικά από Δ/ντή  Νοσοκομείου: «Για την πιστοποίηση, κατά πρώτη φορά, της νόσου και της αναγκαιότητας χορήγησης ειδικής θεραπευτικής διατροφής, απαιτείται γνωμάτευση ειδικευμένου Ιατρού, ειδικότητας σχετικής με την πάθηση, κάθε βαθμίδας από Νοσοκομείο ΕΣΥ, Πανεπιστημιακό, Ενόπλων δυνάμεων ή συμβεβλημένο Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο»


Ε) Υλικά περιτοναϊκής κάθαρσης 

Απλό υγειονομικό υλικό για τη διενέργεια περιτοναϊκής κάθαρσης χορηγείται μετά από γνωμάτευση νεφρολόγου και η αποζημίωσή του καθορίζεται με απόφαση Δ.Σ. Απαιτείται η προσκόμιση του παραστατικού αγοράς κάθε είδους, εκτός και αν χορηγείται από αποθήκες ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τα χορηγούμενα είδη είναι:

= Αποστειρωμένα γάντια μιας χρήσης,

= χάρτινες μάσκες μιας χρήσης,

= αποστειρωμένες γάζες,

= αυτοκόλλητες γάζες,

= σύριγγες με τις αντίστοιχες βελόνες,

= λευκοπλάστ υποαλλεργικό,

= αντιμικροβιακά διάφανα αυτοκόλλητα επιθέματα συγκράτησης καθετήρων, ταινίες ελέγχου περιτονίτιδας,

= οινόπνευμα, χαρτοβάμβακα σε φύλλα του 1 Kg,

= οξυζενέ και αντισηπτικό διάλυμα εξωτερικής χρήσης ή αντισηπτική αλοιφή εξωτερικής χρήσης με σπάτουλες.