Γενικές ειδήσεις
Ενημέρωση για την πληρωμή του 95% και του 5% και για τις διαδικασίες του τακτικού ελέγχου PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 25 Νοέμβριος 2022 16:56

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου  2022

Αριθμ. Πρωτ. 5004

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Θέμα: «Ενημέρωση για τον τακτικό έλεγχο»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στην εβδομαδιαία συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την ΚΜΕΣ,  συζητήθηκαν τα  τρέχοντα ζητήματα  της διαδικασίας του Τακτικού ελέγχου.

Για τους 222 συναδέλφους για τους οποίους παρουσιάστηκαν διαφορές μεταξύ των ποσών των τιμολογίων που αιτήθηκαν, σε σχέση με τα ποσά που υπολογίστηκαν βάσει της άντλησης των συνταγών που απέστειλαν τα προγράμματά τους στην ΚΜΕΣ (υπολογισμοί βάσει στοιχείων ΗΔΙΚΑ), ενημερωθήκαμε και διαπιστώσαμε τα εξής:

 1. Ο μεγάλος αριθμός αφορούσε συναδέλφους με συγκεκριμένο πρόγραμμα μηχανογράφησης, που παρόλες τις επανειλημμένες συναντήσεις και τις ενημερώσεις πριν και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του τακτικού ελέγχου, αν το φαρμακείο εκτελούσε τις μερικές εκτελέσεις σε δύο διαφορετικούς μήνες, τότε το πρόγραμμα τις καταχωρούσε με τον ίδιο αριθμό συνταγής.

Όταν οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου προγράμματος ενημερώθηκαν για το πρόβλημα , δεσμεύτηκαν ότι θα το διορθώσουν και ότι θα ενημερώσουν τους συναδέλφους χρήστες του προγράμματος!

 1. Συνάδελφοι διαπίστωσαν κατόπιν επικοινωνίας από την ΚΜΕΣ, ότι εξακολουθούσαν να καταθέτουν συνταγές του προηγούμενου μήνα – συνήθως των τελευταίων ημερών – στον επόμενο μήνα ή κατέθεταν συνταγές άλλων ταμείων ως ΕΟΠΥΥ, αποστέλλοντας τελικά εσφαλμένες τις ΣΣΥ με αιτούμενα ποσά που δεν έχουν σχέση με την πραγματική αξία των συνταγών . Σε αυτές τις περιπτώσεις αποδέχτηκαν το λάθος , καταθέτοντας δηλώσεις αποδοχής του για να προχωρήσει η πληρωμή του 95% .
 • Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις συναδέλφων που για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν έχει βρεθεί το αίτιο της προκύπτουσας διαφοράς των αιτούμενων των τιμολογίων και της ΚΜΕΣ. Σήμερα για τους συγκεκριμένους συναδέλφους θα γίνουν οι τελικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και τα μηχανογραφικά προγράμματα για να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει λάθος στο αιτούμενο ποσό ώστε να πληρωθούν απρόσκοπτα το 95% μηνός Οκτωβρίου.

Για να μην προκύπτουν σε μηνιαία βάση τέτοια προβλήματα, ζητήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας που έχουμε συζητήσει εδώ και 2 μήνες με την ΚΜΕΣ και να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει για το eDAPY. Δηλαδή, πρώτα η ΚΜΕΣ να υπολογίζει το αιτούμενο ποσό αυτόματα μέσω της ΗΔΙΚΑ – βάσει των μοναδικών αριθμών συνταγών που αποστέλλουμε – και μετά να εκδίδουμε το τιμολόγιο.

 

Ενστάσεις

 1. Επιλύθηκαν τα προβλήματα για τα φαρμακεία που αδίκως και εκ παραδρομής επιβλήθηκαν περικοπές από τον φαρμακευτικό έλεγχο για χάπια, σιρόπια, αναπνευστικά σκευάσματα υπό μορφή αμπούλας, καθόσον έγινε εφικτό το σύστημα να διαγράψει αυτόματα τις περικοπές που αφορούσαν περίπου 15 περιπτώσεις συναδέλφων (έπρεπε να δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή αναίρεσης για το συγκεκριμένο θέμα).
 2. Ήδη από την ΗΔΙΚΑ λειτουργούν οι κόφτες σε πόσιμα φιαλίδια και φακελίσκους με αναβράζοντα κοκκία για τα σκευάσματα σιδήρου και μαγνησίου όπως και για όλες τις αντιπηκτικές ενέσεις,  και αναμένουμε την επίσημη επικύρωση από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να υπάρξει οδηγία προς τους διενεργούντες το φαρμακευτικό έλεγχο των συνταγών να μην ελέγχουν στις περιπτώσεις αυτές, τις χορηγούμενες ποσότητες εμβαλαγίων σε σχέση με την αναγραφόμενη δοσολογία του ιατρού. Για τις  μορφές των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν υπάρχουν  κόφτες (ποσοστό 23% του συνόλου των σκευασμάτων) ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για την επέκταση της  εφαρμογής αυτοματοποιημένων ελέγχων και για αυτές τις περιπτώσεις.
 3. Ζητήθηκε για την επιτάχυνση της εκδίκασης των ενστάσεων, οι ενστάσεις για θεραπεύσιμες ενέργειες (προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης, συνταγής ιατρού, κλπ) να εξετάζονται απευθείας στις ΠΕΔΙ και όχι από την Επιτροπή Ενστάσεων που εδρεύει στην κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ .

Επισημαίνουμε ότι η υπεύθυνη ενημέρωση για θέματα του τακτικού ελέγχου γίνεται αποκλειστικά από τον ΠΦΣ & τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους. Οι αναφορές από δήθεν «ειδήμονες» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς δεν έχουν καμία πρόσβαση σε δεδομένα και επίσημα στοιχεία και επομένως οι αναφορές τους γίνονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και σκόπιμης παραπληροφόρησης.

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία

 • Οι περιπτώσεις με φαινόμενα περικοπών που αφορούν τον φαρμακευτικό έλεγχο μειώνονται συνεχώς. Αναλυτικά αφορούσαν:
 • για το μήνα Ιούνιο 350 συνταγές,
 • για το μήνα Ιούλιο 307,
 • για το μήνα Αύγουστο 275,

σε σύνολο περίπου 7.000.000 συνταγών για κάθε μήνα. Ελπίζουμε με τη δική σας συνδρομή και προσαρμοστικότητα να τις μειώσουμε, μέχρι και να τις εξαλείψουμε.

 • Για την προκαταβολή του 95%, περίπου 160-220 υποβολές σε σύνολο περίπου 30.000 κάθε μήνα, έχουν προβλήματα και δεν εξοφλούνται με την πρώτη πληρωμή, εξαιτίας σφαλμάτων αναφορικά με τα τιμολόγια (αντίγραφα τιμολογίων αντί για τα πρωτότυπα, έκδοση πιστωτικών τιμολόγιων αντί χρεωστικών, ασυμφωνία ΣΣΥ με τα τιμολόγια κλπ.). Από τις περιπτώσεις αυτές περίπου το 60% αφορά τους ίδιους συνάδελφους κάθε μήνα, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την δέουσα προσοχή πριν την οριστικοποίηση της υποβολής τους στην πύλη της ΚΜΕΣ.

Τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν υποβολές που δεν μπορούν εξοφληθούν  λόγω αδυναμίας έκδοσης  ασφαλιστικής  ή φορολογικής ενημερότητας ή και των δύο , λόγω οφειλών . Οι περιπτώσεις αυτές εξοφλούνται σε επόμενες πληρωμές ανάλογα με το χρόνο προσκόμισης ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητάς στην αρμόδια ΠΕ.ΔΙ.  Γι’ αυτές τις περιπτώσεις ζητήσαμε με την προσκόμιση της ασφαλιστικής ή/και φορολογικής ενημερότητας να καταχωρείται αμέσως στο σύστημα και η πληρωμή να γίνεται από το λογιστήριο του ΕΟΠΥΥ εντός 2 ή 3 ημερών.

Πληρωμή του 5% του μηνός Αυγούστου

Κατατέθηκαν στους ατομικούς και διανεμητικούς λογαριασμούς τα χρήματα για την εξόφληση του 5% μηνός Αυγούστου, το απόγευμα της Πέμπτης 24/11/22.

Ξεπερνώντας τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τον πρώτο μήνα εκκαθάρισης, ομαλοποιήσαμε τη διαδικασία πληρωμής και του 95% και του 5% για κάθε μήνα και θα βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση για τη διασφάλιση της πληρωμής μας, εντός των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

 

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
ΗΔΙΚΑ: Προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης την Παρασκευή 25/11/2022 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2022 07:37

Η ΗΔΙΚΑ ενημερώνει ότι "την Παρασκευή 25-11-2022 από 21:30 έως 23:00 όλες οι εφαρμογές του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δεν θα είναι διαθέσιμες λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης του συστήματος".

 
Ενημέρωση για την αυτόματη άντληση ασφαλιστικών ενημεροτήτων PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2022 07:35
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2022

Αρ. Πρωτ. 4935

Προς : Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας

Θέμα «Ενημέρωση για την αυτόματη άντληση ασφαλιστικών ενημεροτήτων»

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο e-ΕΦΚΑ έχει  βεβαιώσει  τις εργοδοτικές οφειλές για τις κατασκηνώσεις για το τρέχον έτος για όσους εργοδότες δεν το έχουν πράξει έως τώρα.

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση αφορά μόνο εργοδότες που απασχολούσαν στην επιχείρηση εργαζόμενους κατά το μήνα Αύγουστο. Εφόσον  δεν απασχολούν υπαλλήλους, δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές.

Οι συνάδελφοι θα πρέπει να ειδοποιήσουν τους λογιστές τους και να εξοφλήσουν ΑΜΕΣΑ τις οφειλές,  διότι η  αυτόματη άντληση των ασφαλιστικών ενημεροτήτων από τον e-ΕΦΚΑ πρέπει να τους βρει ενήμερους.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Δελτίου Τύπου του Υπ. Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2022 07:02

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2022

Αρ. Πρωτ. 4905

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,     

Σας αποστέλλουμε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με νέα μέτρα που λαμβάνονται για τις ελλείψεις φαρμάκων,  μετά  από την ανάδειξη  και την δημοσιοποίηση του  θέματος από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο .

Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση  μετά την δημοσιοποίηση  της επικαιροποιημένη λίστας απαγόρευσης εξαγωγών καθώς και Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Έναρξη εκτέλεσης γνωματεύσεων ΣΕΔ με χρήση ειδικού κωδικού μίας χρήσης για την επιβεβαίωση εκτέλεσης (OTP) PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 21 Νοέμβριος 2022 07:25

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2022

Αριθμ. Πρωτ. 4862

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Θέμα: «Ενημέρωση για την έναρξη γνωματεύσεων ΣΕΔ με χρήση ειδικού κωδικού μίας χρήσης για την επιβεβαίωση εκτέλεσης (OTP) »

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Έχει ξεκινήσει από τις 24 Οκτωβρίου η σταδιακή εφαρμογή ειδικού κωδικού μιας χρήσης για την επιβεβαίωση εκτέλεσης (OTP) κατά την εκτέλεση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ) αρχής γενομένης από  τις γνωματεύσεις που εκδίδονται για Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής (ΣΕΔ). Σας αποστέλλουμε τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Επισημαίνουμε πως ο ειδικός κωδικός OTP δεν έχει χρονικό περιορισμό χρήσης και εκδίδεται κατά την συνταγογράφηση της γνωμάτευσης από τον ιατρό και αποστέλλεται στο κινητό που έχει δηλωθεί είτε στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας του ασφαλισμένου, είτε στο Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών των υπηρεσιών του www.gov.gr., είτε δηλώνεται από τον ιατρό κατά την καταχώρηση της γνωμάτευσης στο σύστημα.

Ο κωδικός OTP είναι μοναδικός για κάθε γνωμάτευση, οπότε στις περιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων γνωματεύσεων αποστέλλονται τόσοι κωδικοί μιας χρήσης, όσες και οι γνωματεύσεις που καταχωρούνται και εκδίδονται.

 Σε περίπτωση απώλειας του κωδικού από τον ασφαλισμένο, η ανάκτηση του γίνεται μέσω του Φάκελου Ασφάλισης Υγείας του ασφαλισμένου, επιλέγοντας διαδοχικά: Φάκελος à Γνωματεύσεις à Κωδικός Επιβεβαίωσης Εκτέλεσης (για ανανέωση).

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ενημέρωση ΠΦΣ για τις δηλώσεις του υπ. Υγείας για επικείμενη κατάργηση συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2022 08:10
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2022

Αριθμ. Πρωτ. 4846

Προς : Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας κοινοποιούμε σημερινό ρεπορτάζ των μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας να καταργηθεί η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου εφόσον διασφαλισθεί η επάρκεια τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα της καθυστέρησης εφέτος στη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχει θέσει το θέμα στις συναντήσεις του με τον Υπουργό Υγείας και την ΓΓ. του Υπουργείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων ώστε οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, να προχωρήσουν απρόσκοπτα στον εμβολιασμό κατά της γρίπης, η έξαρση της οποίας είναι προ των πυλών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού κ. Θεοδωρίδου.

Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Πλεύρη είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε άμεσα την υλoπoίησή τους.

Τα σημερινά ρεπορτάζ των ΜΜΕ αναφέρουν τα έξης :

«Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δεν θα απαιτείται πλέον η συνταγογράφηση από γιατρό για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης".

Τέλος στη συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης αναμένεται να βάλει στο επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Υγείας, όπως προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός διευκρίνισε πως εφόσον πλέον έχει διασφαλιστεί η επάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια, δεν θα απαιτείται πλέον η συνταγογράφηση από γιατρό. «Ενδεχομένως κι από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη που τρέχει το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές χρονικό διάστημα για το άνοιγμα των εμβολιασμών κατά της γρίπης χωρίς συνταγογράφηση. «Θα ανοίξουμε το σύστημα για να μην χρειάζεται ραντεβού ή συνταγογράφηση, ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία για τον πολίτη», ανέφερε.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Επέκταση εφαρμογής αυτοματοποιημένων ελέγχων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης σε σκευάσματα αντιπηκτικών ενέσεων και σε όλα τα σκευάσματα μαγνησίου και σίδηρου που κυκλοφορούν σε μορφές πόσιμων φιαλιδίων ή συσκευασίες φακελίσκων PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2022 07:31
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα,  11 Νοεμβρίου 2022

Αριθμ. Πρωτ. 4766

Προς: Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας

Θέμα: «Επέκταση της εφαρμογής των αυτοματοποιημένων ελέγχων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης σε σκευάσματα αντιπηκτικών  ενέσεων και σε όλα τα σκευάσματα μαγνησίου και σίδηρου που κυκλοφορούν σε μορφές πόσιμων φιαλιδίων ή σε συσκευασίες φακελίσκων με αναβράζοντα κοκκία»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη με την Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, την ΚΜΕΣ,την ΗΔΙΚΑ και εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με σκοπό την επέκταση της εφαρμογής αυτοματοποιημένων ελέγχων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και σε άλλες φαρμακευτικές μορφές εκτός των χαπιών, σιροπιών και αναπνευστικών φαρμάκων υπό μορφή αμπούλας που ήδη λειτουργούν οι κόφτες.

Όπως ενημερωθήκαμε μετά από πολύμηνη επεξεργασία δεδομένων και στοιχείων και κατόπιν και της συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με την ΗΔΙΚΑ,  η ΗΔΙΚΑ πρόκειται να εφαρμόσει στις αρχές της άλλης εβδομάδας αυτοματοποιημένους κόφτες για όλα τα σκευάσματα αντιπηκτικών ενέσεων και για όλα τα σκευάσματα μαγνησίου και σίδηρου που κυκλοφορούν σε μορφές πόσιμων φιαλιδίων ή σε συσκευασίες φακελίσκων με αναβράζοντα κοκκία (σε χάπια και σιρόπια ήδη ισχύουν οι κόφτες).

Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την ημερομηνία βάσει της  οποίας τα φαρμακεία δεν θα έχουν καμία ευθύνη για τα χορηγούμενα εμβαλάγια σε σχέση με τις δοσολογίες των ανωτέρω σκευασμάτων.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μορφές σκευασμάτων με μετρήσιμες δοσολογίες (ενέσιμες αμπούλες, κολπικές κρέμες με εφαρμοστές μιας χρήσης, υπόθετα, φακελίσκοι σκευασμάτων εκτός σιδήρου & μαγνησίου, συσκευές εισπνοών υπό μορφή ξηράς σκόνης κλπ) θα υπάρξει νέα σύσκεψη με σκοπό την επέκταση της εφαρμογής κοφτών μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός ή αρχές του επόμενου μήνα.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ελλείψεις Φαρμάκων- Ανάδειξη του μεγαλύτερου προβλήματος Δημόσιας Υγείας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με τηλεοπτικά spot PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Νοέμβριος 2022 07:48

Ανάδειξη του μεγάλου προβλήματος
για τη Δημόσια Υγεία από τον
Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
με τηλεοπτικά spot

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε το πρόβλημα των ελλείψεων αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα της Δημόσιας Υγείας και το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας που απασχολεί τα φαρμακεία μας.

Για το λόγο αυτό πέραν των παρεμβάσεων, των ενεργειών και των πιέσεων που ασκούμε προς τους αρμόδιους φορείς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε και δημιούργησε τρία τηλεοπτικά spot (τα δύο σας τα παρουσιάζουμε τώρα, το τρίτο βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας), που αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων.

Τα τηλεοπτικά spot θα ξεκινήσουν να προβάλλονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

 

Τηλεοπτικό Spot 1

https://www.youtube.com/watch?v=HH8qbXoatvQ

 

Τηλεοπτικό Spot 2

 
Ενημέρωση για τις παρεμβάσεις του ΠΦΣ επί των περικοπών & της διαδικασίας των ενστάσεων PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2022 08:42

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2022

Αριθμ. Πρωτ. 4511

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Θέμα: «Ενημέρωση για τις παρεμβάσεις του ΠΦΣ επί των περικοπών & της διαδικασίας των ενστάσεων»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεώργιο Αγγούρη,  με τη Διευθύντρια της Φαρμακευτικής Υπηρεσίας, κα Γιώτα Λίτσα, με το Διευθυντή Οικονομικής Υπηρεσίας , κ. Κων/νο Ψυχογιό,  και με την Διευθύντρια Ελέγχου & Εκκαθάρισης, κα Αντωνία Σιαβελή, αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

 1. Δίνεται παράταση υποβολής των ενστάσεων επιπλέον 6 εργάσιμων ημέρων για τις ενστάσεις που πρέπει να υποβληθούν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις. Το σχετικό έγγραφο θα αποσταλεί στις ΠΕ.ΔΙ.
 2. Δικαίωμα ένστασης έχουν οι συνάδελφοι για κάθε περικοπή στην υποβολή τους αμφισβητώντας την ορθότητα του λόγου της περικοπής.

Στην δε περίπτωση που η περικοπή υπερβαίνει, μετά την αναγωγή, το 2.5% του συνόλου της υποβολής (αιτούμενου ποσού) τους παρέχεται η δυνατότητα να αιτηθούν επανεξέταση του συνόλου της υποβολής προκειμένου οι υπηρεσίες να ελέγξουν το σύνολο των συνταγών της και να καταλογιστούν τα τυχόντα, πραγματικά λάθη χωρίς αναγωγή.

 1. Όλες οι περικοπές που αφορούσαν χάπια, σιρόπια και αναπνευστικές συσκευές με τη μορφή αμπούλας του φαρμακευτικού ελέγχου , είναι περιπτώσεις για τις οποίες αυτοδικαίως θα ακυρωθεί η περικοπή και θα εκδοθεί νέα πράξη εκκαθάρισης έτσι ώστε να προχωρήσει η οριστικοποίηση και η πληρωμή.
 2. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που κατέθεσαν εκπρόθεσμα τα δικαιολογητικά για τις θεραπεύσιμες ενέργειες και τους επιβλήθηκε περικοπή. Για τις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν τον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο ή το helpdesk του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το αργότερο εντός 5 εργάσιμων ημερών (δηλαδή  μέχρι τη Δευτέρα 7.11.2022) προκειμένου να αποσταλούν οι επωνυμίες των φαρμακείων και τα ΑΦΜ στον  EOΠΥΥ για να ακυρωθεί η επιβολή της περικοπής, διαφορετικά θα πρέπει να καταθέσουν ένσταση.
 3. Θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την εφαρμογή αυτοματοποιημένων ελέγχων (κοφτών) του δοσολογικού σχήματος σε σχέση με τη συνταγογραφούμενη ποσότητα από τον ιατρό, για τα σκευάσματα των αντιπηκτικών ενέσεων, για τα σκευάσματα των πόσιμων φιαλιδίων σιδήρου, για όλα τα ενέσιμα διαλύματα με τη μορφή αμπούλας και για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής κοφτών.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Για το μήνα Ιούλιο οι περικοπές του φαρμακευτικού ελέγχου επί συνόλου 7 εκατομμυρίων συνταγών  είναι 205,  από τις οποίες το 50%  οφείλονται στην έλλειψη κουπονιών και το άλλο 50% σε υπέρβαση δοσολογίας. Αλλά στο 70% περίπου εξ αυτών , λόγω της υπέρβασης του 2.5%, θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν επανέλεγχο όλων συνταγών ώστε η επιβολή του προστίμου να είναι επί των πραγματικών λαθών και όχι μετά από αναγωγή του ποσού της περικοπής.

Η διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποδεικνύει στην πράξη με βάση τα στατιστικά στοιχεία τα οποία σας αναφέραμε παραπάνω , ότι με όλες τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλάβαμε εδώ και ένα χρόνο αλλά και με τις νομοθετικές μας παρεμβάσεις , καταφέραμε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του υποχρεωτικού πλέον τακτικού ελέγχου τις οποίες καταστήσαμε απολύτως ελεγχόμενες  στην εφαρμογή των ελέγχων σε όλα τα στάδια.

Είχαμε να κάνουμε με μια διαδικασία ελέγχου βασισμένη σε πρότυπα δημόσιας λογιστικής με περικοπές και αναγωγές, η οποία ήταν και παραμένει υποχρέωση για όλους τους παρόχους και ισχύει από τον Ιανουάριο του 2017, όπως εφαρμόζεται από τότε για τη σύμβαση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων με αναγωγές και περικοπές.

Εμείς ουσιαστικά στόχο έχουμε με την ελαχιστοποίηση των περικοπών των συναδέλφων μας να καταργήσουμε στην πράξη τον απεχθέστατο νόμο της αναγωγής.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Πορεία Εκκαθάρισης και πληρωμής του 95% μηνός Σεπτεμβρίου & του 5% μηνός Ιουλίου PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2022 08:42

Αθήνα,  1 Νοεμβρίου 2022

Αριθμ. Πρωτ. 4487

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Θέμα : «Πορεία Εκκαθάρισης και πληρωμής του 95% μηνός Σεπτεμβρίου & του 5% μηνός Ιουλίου»

 

Όπως επανειλημμένα σας έχουμε ενημερώσει, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ έχει αποφασίσει ότι η απόδοση της προκαταβολής του 95% και του υπολοίπου 5%, θα είναι ενιαία για όλα τα φαρμακεία της Ελλάδος.

Α) Πορεία πληρωμής του 95% μηνός Σεπτεμβρίου

Όπως ενημερωθήκαμε τη Δευτέρα 31 του μήνα (και ώρα 15:00), 30.152 υποβολές είχαν προχωρήσει σε διαδικασία οριστικοποίησης και έκδοσης εντάλματος, εκτός από αυτές που είχαν πρόβλημα φορολογικής ενημερότητας ή ασφαλιστικής ενημερότητας ή και των δύο, λόγω οφειλών.

Μόνο 180 υποβολές σε σχέση με τις εκατοντάδες του μηνός Ιουνίου, βρίσκονται σε διαδικασίες ελέγχου από την ΚΜΕΣ για διάφορα ζητήματα που παρουσιάζουν και για τα οποία η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει ενημερωθεί.

Όπως ενημερωθήκαμε από την οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ η κατάθεση των χρημάτων για το 95% του μηνός Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο την  Παρασκευή 4/11ου με κατάθεση στους προσωπικούς και Διανεμητικούς Λογαριασμούς.

Β) Πορεία εκκαθάρισης και πληρωμής του 5% μηνός Ιουλίου

Στις 31 Οκτωβρίου είχε ολοκληρωθεί η πράξη εκκαθάρισης και η διαδικασία οριστικοποίησης για το μεγαλύτερο αριθμό των Περιφερειακών Διευθύνσεων της χώρας. Εξαιτίας της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, της ημιαργίας της παραμονής ή της αργίας της ημέρας εορτής του πολιούχου Αγίου για τη  Θεσσαλονίκη, με τις συνακόλουθες απουσίες που αυτό συνεπάγεται, υπήρξαν ορισμένες ΠΕΔΙ ανά τη χώρα με μεγάλο αριθμό φαρμακείων στον τομέα ευθύνης τους, που δεν ολοκλήρωσαν την πράξη εκκαθάρισης και οριστικοποίησης. Επιβεβαιώνεται έτσι η επιμονή μας και η πάγια θέση μας ότι η διαδικασία του διοικητικού ελέγχου πρέπει να διεξάγεται σε κεντρικό επίπεδο, όπως και ο φαρμακευτικός έλεγχος.

Για τους λόγους αυτούς σήμερα ή το αργότερο αύριο, οι ΠΕΔΙ με τις ανωτέρω εκκρεμότητες θα προβούν σε πράξη οριστικοποίησης και η εξόφληση του 5% θα πραγματοποιηθεί όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Οικονομικών του ΕΟΠΥΥ κύριος Ψυχογιός το αργότερο την Παρασκευή 4 του μήνα.

Στη συνάντηση την οποία είχαμε σήμερα με τον Γενικό Διευθυντή ΕΟΠΥΥ κύριο Αγγούρη συζητήθηκε το ζήτημα της εμπρόθεσμης πληρωμής του 5% μηνός Αυγούστου. Εφόσον από την κεντρική υπηρεσία της ΚΜΕΣ βρίσκονται ήδη έτοιμα και έχουν αποσταλεί τα σαρωμένα αρχεία εικόνας για το φαρμακευτικό και το διοικητικό έλεγχο, θεωρούμε επιβεβλημένο η πληρωμή  να είναι εντός των χρονικών πλαισίων που ορίζει η ΚΥΑ, γιατί υπάρχει τώρα διαθέσιμο ένα εύλογο χρονικό διάστημα 20-25 ημερών για να γίνουν όλες οι διαδικασίες για την εξόφληση μας.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 187