Γενικές ειδήσεις
Ενημέρωση για την απόδοση ΚΑΕΦ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2023 08:17

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα,  21 Μαρτίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 1230

 Προς: Τους φαρμακοποιούς-δικαιούχους ΚΑΕΦ

Κοινοποίηση: Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της υπ΄ αριθμ. 1130/14.03.2023 επιστολής μας, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Φ.Σ. η Αναλογιστική Μελέτη για το 2022 που αφορά όσους συναδέλφους αποχωρούν από το επάγγελμα για την απόδοση του Κεφαλαίου Αποζημιώσεως Εξόδου Φαρμακοποιών (Κ.Α.Ε.Φ.)

Το ποσό που αναλογεί για κάθε έτος, ανέρχεται στα 746 ευρώ για τη φετινή χρονιά, δίδοντας μιας αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. προχώρησε τάχιστα στην ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης μέσω εξειδικευμένου γραφείου σε συνεργασία με τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους διασφαλίζοντας την εγκυρότητα και την βιωσιμότητα του ΚΑΕΦ.

Παράλληλα δημιούργησε ένα μηχανογραφικό σύστημα που εκσυγχρονίζει την όλη διαδικασία με στόχο την ταχύτερη απόδοση του ποσού. Για να προχωρήσει λοιπόν η διαδικασία αποζημίωσής σας θα πρέπει να αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  μέχρι τις 5 Απρίλιου τα κάτωθι δικαιολογητικά :

1. Φωτοτυπία ταυτότητας

2. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθέσεων, όπου αναγράφεται ο ΙΒΑΝ με πρώτο δικαιούχο τον δικαιούχο ΚΑΕΦ

3. Φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από φορείς πλην Κεντρικής Διοίκησης

Για την αμεσότερη απάντηση σας ή διευκρινίσεις σε τυχόν ερωτήματα σας, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  αναγράφοντας το όνομα σας και το τηλέφωνό σας.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Εξαίρεση των φαρμακείων από το μέτρο του πρόσκαιρου κλεισίματος μετά από φορολογικές παραβάσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2023 08:16

Αθήνα,  21 Μαρτίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 1239

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά από αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το οποίο σας κοινοποιούμε, σχετικά με την αναστολή του μέτρου κλεισίματος φαρμακείου μετά από φορολογικές παραβάσεις  το οποίο έγινε αποδεκτό όπως αναφέρθηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, δημοσιεύθηκε η Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιου Πιτσιλή σύμφωνα με την οποία στα φαρμακεία δεν επιβάλλεται πλέον πρόσκαιρο κλείσιμο αλλά μόνο οικονομικές κυρώσεις.

Σας κοινοποιούμε τη σχετική απόφαση.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εις μνήμην των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Μάρτιος 2023 13:17

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

18 Μαρτίου 2023

Όλοι οι φαρμακοποιοί συγκλονισμένοι παρακολουθήσαμε τα γεγονότα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, που στοίχισε την ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, ως επί το πλείστον νέους, και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων άλλων επιβατών.

Ως λειτουργοί της Υγείας, που ζούμε καθημερινά την αγωνία και τον πόνο των συνάνθρωπων μας, υπηρετώντας την φροντίδα της υγείας και την προστασία της ζωής, εκ της φύσεως του επαγγέλματός μας αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της αναντικατάστατης απώλειας.

Μας εξοργίζει και στηλιτεύουμε το γεγονός της διαφαινόμενης αδιαφορίας και των παραλείψεων στη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών, για όποια αιτία εν τέλει οφείλεται αυτή.

Μας κάνει όμως περήφανους η  δράση των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπολοίπων σωμάτων ασφαλείας, των εργαζομένων σε υπηρεσίες και των απλών εθελοντών, που συνέδραμαν με αυταπάρνηση στις προσπάθειες διάσωσης και απεγκλωβισμού των επιβατών, και δυστυχώς της ανάσυρσης των θυμάτων της πρωτοφανούς τραγωδίας.

ΖΗΤΟΥΜΕ

  • Την πλήρη διερεύνηση των συνθήκων του τραγικού δυστυχήματος και την άμεση απόδοση ευθυνών σε όλους όσους ευθύνονται, όπου και αν βρίσκονται, όσο «ψηλά» και αν είναι.
  • Τον εκσυγχρονισμό και τη διασφάλιση των μεταφορών, με την αγορά και τοποθέτηση του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την ασφαλή διέλευση των τραίνων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Το Σώμα της Γ.Σ. των φαρμακοποιών εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειές και τους οικείους των θυμάτων της τραγωδίας και τη συμπαράσταση του, στους τραυματίες και στις οικογένειές τους.

Ως ελάχιστη ένδειξη οδύνης, οι αντιπρόσωποι των Φαρμακευτικών Συλλόγων όλης της Χώρας τήρησαν ενός  λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

To Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη συνεδρίαση του στις 13/3/2023 έλαβε την  απόφαση για δωρεά χρηματικού ποσού για την αγορά ειδικού εξοπλισμού  προς την ΕΜΑΚ, ως ελάχιστη αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς της σε καταστάσεις  έκτακτης ανάγκης.

Ευχόμαστε η χώρα μας να μην ξαναζήσει ποτέ ξανά ανάλογη πολύνεκρη  τραγωδία.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΦΣ

 
Παρέμβαση ΠΦΣ σχετικά με τις περικοπές σε έντυπα διενέργειας εμβολιασμού από ορισμένες ΠΕΔΙ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Μάρτιος 2023 13:16

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 1231

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας κοινοποιούμε επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γιώτα Λίτσα, που εστάλη στις 15 Μαρτίου 2023 μετά τα απαράδεκτα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες Περιφερειακές Διευθύνσεις οι οποίες προέβαιναν στην επιβολή περικοπών για την «απώλεια φύλλου έκδοσης ιατρού» σε έντυπα διενέργειας αντιγριπικού εμβολιασμού, ενώ είχαν την υποχρέωση και να είναι εν γνώση τους η σχετική νομοθεσία και να έχουν λάβει γνώση της σχετικής εγκυκλίου που είχε αποσταλεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις από την Κεντρική Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση που παρατηρούνται τέτοια περιστατικά, παρακαλούνται οι Πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων να ενημερώνουν είτε τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ,είτε τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου είτε το helpdesk του Π.Φ.Σ.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ψηφίστηκε η κατάργηση υποχρέωσης rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Μάρτιος 2023 13:14

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Νόμος 5034/2023-Α' 69/10.03.2023) η μη παράταση της υποχρέωσης για διενέργεια rapid test από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εξαιρούνται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε υγειονομικές δομές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 63 αναφέρεται ότι "η ισχύς του άρθρου 205 του ν. 4820/2021 (Α' 130) περί της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιος και ιδιωτικό τομέα παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 30.06.2023 μόνο για τους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων".

Επισυνάπτεται το ΦΕΚ.

 
 
«Πρόληψη και Αυτοφροντίδα στο Σύγχρονο Φαρμακείο» PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 17 Μάρτιος 2023 07:16

 

«Πρόληψη και Αυτοφροντίδα στο Σύγχρονο Φαρμακείο»
Εκπαιδευτική Ημερίδα σε 7 πόλεις της Ελλάδας

4η Διοργάνωση: Κυριακή 23/04/23, Θεσσαλονίκη
MediterraneanPalaceHotelΘεσσαλονίκης

Διοργάνωση: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Χαραμή ΑΕ, και το PHARMACYmanagement ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με την υποστήριξη των Φαρμακευτικών Συλλόγων και της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, παρουσιάζουν για πρώτη φορά, μία σειρά εκπαιδευτικών Ημερίδων μέσα στο 2023, με κεντρικό θέμα: «Πρόληψη & Αυτoφροντίδα στο Σύγχρονο Φαρμακείο»,σε 7 πόλεις της Ελλάδας: Τρίπολη, Ηράκλειο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη, Ιωάννινα.

Η Ημερίδα, έχει ως στόχο να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο του φαρμακοποιού ως συμμάχου
του πολίτη στην πρόληψη, παροχή σωστής πληροφόρησης και πρόταση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και παραφαρμάκων, ενισχύοντας την αναφορά του Φαρμακείου ως ένα σημαντικό σημείο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η τέταρτη διοργάνωση του RoadShowτων Ημερίδων, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, υπό τη διοργάνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,από τις 09:45 π.μ. έως τις 15:40 μ.μ., στο Mediterranean Palace Hotel Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα Ομιλιών, το οποίο απευθύνεται σε Φαρμακοποιούς και Βοηθούς Φαρμακείων,
θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στους τομείς της πρόληψης, παροχής συμβουλών, υπηρεσιών, αλλά και διαχείριση της αυτοφροντίδας στο φαρμακείο του σήμερα.

Η διεξαγωγή της Ημερίδας υπό τη διοργάνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στοχεύει στην προσέλκυση των Φαρμακοποιών και Βοηθών Φαρμακείου όλης της Μακεδονίας, τους οποίους καλούμε να συμμετάσχουν!


«Γιατί ο δρόμος για μία πιο υγιή ζωή, περνά μέσα από το Φαρμακείο»

Σας περιμένουμε!

 
Ενημέρωση για την αναλογιστική μελέτη και την καταβολή του ΚΑΕΦ 2023 στους δικαιούχους φαρμακοποιούς PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2023 09:01

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 1130

 

Προς: Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Θέμα: «Ενημέρωση για την αναλογιστική μελέτη και την καταβολή του ΚΑΕΦ 2023 στους δικαιούχους φαρμακοποιούς»

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ι. Όπως είναι γνωστό, εδώ και τρία χρόνια ο Π.Φ.Σ. κάνει χρήση της εφαρμογής του νέου ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος ελέγχου για το ΚΑΕΦ, το οποίο δίνει την δυνατότητα: α) αποτελεσματικότερου ελέγχου της είσπραξης του πόρου 4‰ από τις φαρμακευτικές εταιρείες, β) ελέγχου της επιστροφής του πόρου 4‰ των φαρμακαποθηκών που αφορά σε εξαγώγιμα προϊόντα, και γ) άμεσης έκδοσης των ενταλμάτων πληρωμής μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου των δικαιολογητικών των δικαιούχων του ΚΑΕΦ.

Πλέον, με τη συστηματική οργάνωση του τμήματος και κατόπιν αδιάκοπων και συστηματικών προσπαθειών της Διοίκησης του Π.Φ.Σ., του νομικού συμβούλου και εργαζομένων, επιτεύχθηκε η συστηματική είσπραξη του πόρου του 4‰ από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η οικονομική δυναμική του ταμείου μας αποδεικνύεται από την αναλογιστική μελέτη και του έτους 2023, όπου αποτυπώνεται ότι η αποθεματοποίηση του λογαριασμού του ΚΑΕΦ ξεπερνά για μια ακόμα χρονιά το 150% (με ελάχιστο απαιτούμενο το 100%) και τα έσοδα από εισφορές προς το Ταμείο να καλύπτουν κατά πολύ τις δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα, τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια. Ταυτόχρονα, σταθερά αυξάνουν οι καταθέσεις του ταμείου, ενώ η εισροή των εσόδων παρουσιάζει σταθερότητα με τάσεις βελτίωσης. Η οργάνωση του ταμείου και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών οδηγούν σε πληρωμή των δικαιούχων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε πλέον, να καταβάλλεται το ΚΑΕΦ φέτος, εντός δύο μηνών στους δικαιούχους φαρμακοποιούς που αποχωρούν από το επάγγελμα, σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν το 2019, όπου η αναμονή έφτανε τους 9 ή 10 μήνες για την καταβολή του ΚΑΕΦ στους δικαιούχους.

Με βάση την αναλογιστική μελέτη του ΚΑΕΦ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Φ.Σ. αποφάσισε ότι αυτή τη χρονιά οι εφάπαξ αποζημιώσεις για τους 270 φαρμακοποιούς που αποχώρησαν για το 2022 να είναι 746,00 Ευρώ ανά έτος, δίδοντας αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Επομένως αυτή την χρονιά το ποσό που αντιστοιχεί σε όσους ανελλιπώς διατηρούν φαρμακείο από το 1993 – ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΑΕΦ  – είναι  22.380,00 ευρώ (για 30 έτη), σε σχέση με το ποσό των 19.865,00 ευρώ (για 29 έτη) της προηγούμενη χρονιάς, που αντιστοιχούσε στο ποσό των 685,00 Ευρώ ανά έτος.

Ο στόχος μας είναι το ΚΑΕΦ να αποτελέσει ένα αυτόνομο τμήμα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ώστε να παρακολουθείται συστηματικά και με αυτοματοποιημένο τρόπο, οι οφειλές και οι εισροές των εταιρειών, όπως επίσης αυτοματοποιημένο πλέον είναι το σύστημα ενημέρωσης από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους για τους φαρμακοποιούς πρόκειται να αποχωρούν από το επάγγελμα.

ΙΙ. Ενημέρωση για το ΚΑΕΦ

  1. Πώς προκύπτουν οι πόροι του ΚΑΕΦ;
  2. Ποιοι είναι Δικαιούχοι αποζημίωσης του ΚΑΕΦ;
  3. Πότε λαμβάνουν οι δικαιούχοι την αποζημίωση από το ΚΑΕΦ;

Με το άρθρο 59 του Εσωτερικού Κανονισμού του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου «Διατάξεις – Σκοπός – Διαχείριση ΚΑΕΦ», ορίζονται οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία και την διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού ΚΑΕΦ ήτοι «Κεφάλαιο Αποζημίωσης Εξόδου Φαρμακοποιού», όπως ονομάζεται η εφάπαξ παροχή χρηματικού ποσού στους δικαιούχους φαρμακοποιούς που εξέρχονται από την άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος για οποιονδήποτε λόγο.  

Έτσι:

α) Η εισφορά του 4‰ (4 τοις χιλίοις επί της χονδρικής τιμής πωλήσεως), την οποία υποχρεωτικά παρακρατούν και αποδίδουν ως εισφορά υπέρ του Π.Φ.Σ., οι παρασκευαστές, οι συσκευαστές και οι εισαγωγείς φαρμάκων κατά τις πωλήσεις τους προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, δεν επηρεάζει  την  τιμή του φαρμάκου, δεν επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, και δεν επιβαρύνει τον καταναλωτή.

Η εισφορά  αυτή αποτελεί μορφή αποταμίευσης, η οποία τροφοδοτεί το ΚΑΕΦ, δηλαδή χρηματοδοτεί την εφάπαξ αποζημίωση την οποία λαμβάνουν, όταν ανακαλείται η άδεια ιδρύσεως φαρμακείου που τους έχει χορηγηθεί.

β) Δικαίωμα συμμετοχής στο ΚΑΕΦ, έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα, φαρμακοποιοί, τα οποία διατηρούν σε νόμιμη λειτουργία φαρμακείο, ατομικό, συστεγασμένο ή εταιρικό και είναι μέλη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου και γενικά όσοι φαρμακοποιοί διατηρούν σε νόμιμη λειτουργία φαρμακείο από 01.01.1993.

γ) Οι κληρονόμοι αποβιώσαντος φαρμακοποιού αναλαμβάνουν τα δικαιώματα από το ΚΑΕΦ, εφόσον ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του κληρονομικού φαρμακείου.

δ) Ως μέγιστος χρόνος παραμονής του δικαιούχου φαρμακοποιού στο ΚΑΕΦ, ορίζονται τα 35 έτη, αρχής γενομένης από 01.01.1993. Η παραμονή του φαρμακοποιού στο επάγγελμα πέραν αυτού του διαστήματος, δεν συνυπολογίζεται ως πρόσθετη αποζημίωση από το ΚΑΕΦ.

ε) Δικαιούχοι φαρμακοποιοί είναι εκείνοι που αποχώρησαν από το επάγγελμα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, και είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν στον Φαρμακευτικό Σύλλογο τα δικαιολογητικά τα οποία θα τους ζητηθούν.

στ) Ως χρόνος έναρξης συμμετοχής στο ΚΑΕΦ νεοεισερχόμενών στο επάγγελμα φαρμακοποιών, ορίζεται η 1η Ιανουάριου του επόμενου έτους, από την χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά όλων των Συλλόγων στην επικαιροποίηση των στοιχείων του Συστήματος apodosis.pfs.gr που δίνει τη δυνατότητα πλέον οι πολύμηνες καθυστερήσεις απόδοσης του ποσού στους δικαιούχους συναδέλφους να αποτελούν παρελθόν.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Ξεκίνησε ο νέος Κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων του ΙΔΕΕΑΦ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2023 11:20

Αθήνα,  14 Μαρτίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 1098

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με την συμμετοχή εκατοντάδων φαρμακοποιών ξεκίνησε ο νέος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων Π.Φ.Σ. και ΙΔΕΕΑΦ σε Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας.

Τα μέλη των Φαρμακευτικών Συλλόγων Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης & Ροδόπης, είχαν την ευκαιρία την Κυριακή 12 Μαρτίου, να υποδεχτούν την έναρξη του νέου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος που αφορά στη χρηματοοικονομική διαχείριση φαρμακείου, ο οποίος θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την Ελλάδα.

Στην έναρξη του νέου κύκλου εκπαιδευτικού προγράμματος απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος τόνισε ότι στη διάρκεια της πανδημίας, τα φαρμακεία μετείχαν σε πολλές δράσεις στηρίζοντας  πρωτίστως τους πολίτες αλλά και την πολιτεία. Η δράση αυτή των φαρμακείων εδραίωσε το ρόλο τους στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανέδειξε τα πολλαπλά οφέλη από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα για τη Δημόσια Υγεία αλλά και την αναγκαιότητα θωράκισης της λειτουργίας τους με εφόδια τις γνώσεις σχετικές με την ορθή οικονομική διαχείριση των φαρμακείων.

Το σεμινάριο για την οικονομική διαχείριση που διοργανώθηκε στην Ξάνθη, προλόγισε η κα Δέσποινα Κάλφα, Πρόεδρος του Φ.Σ. Ξάνθης και οι κ.κ. Κουκάκης και Ανθόπουλος. Εισηγητής του σεμιναρίου με κεντρικό τίτλο «Εφαρμοσμένα χρηματοοικονομικά φαρμακείου-από την θεωρία στη πράξη», ήταν ο κ. Αλέξανδρος Δεληκούρας, σύμβουλος επιχειρήσεων, με πολύχρονη εμπειρία στην υποστήριξη και στη συμβουλευτική λειτουργίας φαρμακείων.

Σκοπός του σεμιναρίου  είναι η βελτιστοποίηση της κερδοφορίας και της εμπορικής στρατηγικής του φαρμακείου, αναπτύσσοντας θεματικές ενότητες όπως η αποτύπωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης, η βελτιστοποίηση της κερδοφορίας, η αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση του εμπορεύματος, η επιλογή  κερδοφόρου προϊοντικού μείγματος, η επισήμανση κινδύνων στις εμπορικές αποφάσεις του φαρμακοποιού κ.α.

Στο τέλος του σεμιναρίου ακολούθησε διάλογος, στην διάρκεια του οποίου οι φαρμακοποιοί έλυσαν ποικίλες απορίες τους σχετικά με την οικονομική διαχείριση του φαρμακείου, συμβάλλοντας  με τις παρατηρήσεις  τους  στην επισήμανση των κύριων θεμάτων που τους απασχολούν σχετικά με τη λειτουργία του φαρμακείου τους.

Το επόμενο σεμινάριο σχετικά με την οικονομική διαχείριση θα πραγματοποιηθεί στις 2/4ου στη Λαμία  για τους Συλλόγους  Φθιώτιδας, Θήβας, Λιβαδειάς, Φωκίδας και Εύβοιας.

Ταυτόχρονα στη Βέροια πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο με θέμα την ορθή χρήση των συσκευών εισπνεόμενων φαρμάκων, που αφορούσε στα μέλη των Φαρμακευτικών Συλλόγων Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας & Φλώρινας, με χορηγό τη φαρμακευτική εταιρεία ELPEN. Χαιρετίζοντας τις εργασίες του, ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ κ. Σεραφείμ Ζήκας τόνισε ότι ο φαρμακοποιός αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ του ιατρού και του ασθενούς στη διαχείριση της ασθένειας και την προσήλωσή του στην ορθή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Με τις γνώσεις που διαθέτει, συνεπικουρεί στην προσπάθεια του ιατρού για μία στοχευμένη και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και στην κατανόηση των οδηγιών λήψης των φαρμάκων από τους ασθενείς. Λόγω της αύξησης στην χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων, εν μέσω πανδημίας και έξαρσης των εποχικών ιώσεων του αναπνευστικού, η σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών αποτελεί και το «κλειδί» στην αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Φ.Σ. Ημαθίας κα Σοφία Κατή η οποία αναφέρθηκε στην  αναγκαιότητα των σεμιναρίων που προάγουν την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των φαρμακοποιών ώστε να υποστηρίζουν καλύτερα το ρόλο μας καθώς και ο κ. Ι. Τσανάκας, Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ο οποίος ήταν  κεντρικός ομιλητής και επιστημονικά υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν επίσης η κα Ελπίς Χατζηαγόρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ, ο κ. Φώτιος Κυρβασίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ, και η κα Ελένη Καρέτση, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συνολικά το ΙΔΕΕΑΦ, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, με την στήριξη και τη  συνεργασία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, υλοποιεί ένα τεράστιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τα 4 τελευταία χρόνια, με σκοπό την συνεχή αναβάθμιση του ρόλου μας, διενεργώντας σεμινάρια με ποικιλία επιστημονικού  περιεχομένου, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, σε επίπεδο Φαρμακευτικών Συλλόγων αλλά και περιφερειών, τα οποία έχουν καταστήσει το ΙΔΕΕΑΦ, ένα σύγχρονο, έγκυρο και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό μηχανισμό σημαντικής επιστημονικής προσφοράς και κατάρτισης του φαρμακοποιού, εφοδιάζοντάς τον με πιστοποιήσεις και γνώσεις για τη συνεχή ενίσχυση του ρόλου του.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

Photo Gallery

Σεμινάριο Βέροιας 

alt        alt

alt

Σεμινάριο Ξάνθης

alt       alt

alt        alt

 
ΕΟΠΥΥ: Δεν εκτελούνται σε ιδιωτικά φαρμακεία συνταγές που αφορούν σε χορήγηση αυξητικής ορμόνης PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Μάρτιος 2023 15:02

ΕΟΠΥΥ

Μαρούσι, 9 Μαρτίου 2023

 Αρ. Πρωτ.: ΔΒ4Α/οικ.6436

ΘΕΜΑ: Σχετικά με εκτέλεση συνταγών σε ιδιωτικά φαρμακεία που αφορούν σε χορήγηση αυξητικής ορμόνης

Σχετ.: Η υπ΄αριθμ. Πρωτ: οικ. 33199 εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Χορήγηση φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία για θεραπεία σοβαρών παθήσεων».

Όσον αφορά στην αυξητική ορμόνη σας υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:

Με βάση την εγκύκλιο οικ. 33199/10.04.2013 (ΑΔΑ: ΒΕΑΘΘ-ΚΗΖ) του Υπουργείου Υγείας, η αυξητική ορμόνη ανήκει στα φάρμακα που χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Με βάση τα ανωτέρω διευκρινίζουμε ότι συνταγές εκτελεσμένες σε ιδιωτικά φαρμακεία που αφορούν σε χορήγηση αυξητικής ορμόνης σε παιδιά και ενήλικες, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. 

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΕΟΠΥΥ

ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ

 
 
 
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια του ΙΔΕΕΑΦ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Μάρτιος 2023 14:57

Αθήνα,  10 Μαρτίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 1069

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Θέμα: «Εκπαιδευτικά Σεμινάρια του ΙΔΕΕΑΦ»

Το ΙΔΕΕΑΦ τα τελευταία 4 χρόνια, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, υλοποιεί ένα τεράστιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με σκοπό την συνεχή αναβάθμιση του ρόλου μας, διενεργώντας σεμινάρια με ποικιλία επιστημονικού  περιεχομένου, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, σε επίπεδο Φαρμακευτικών Συλλόγων αλλά και περιφερειών, τα οποία έχουν καταστήσει το ΙΔΕΕΑΦ, ένα σύγχρονο, έγκυρο και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό μηχανισμό σημαντικής επιστημονικής προσφοράς και κατάρτισης του φαρμακοποιού, εφοδιάζοντάς τον με πιστοποιήσεις και γνώσεις για τη συνεχή ενίσχυση του ρόλου του.

        Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΙΔΕΕΑΦ για το 2023, με δια ζώσης σεμινάρια για Φαρμακευτικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Τα σεμινάρια αυτά, έχουν επιλεγεί και διαμορφωθεί με επίκαιρη και στοχευμένη θεματολογία όπως η διακοπή του καπνίσματος, η παχυσαρκία, η επιχειρηματικότητα στο φαρμακείο, το εργαστήριο, η χρήση αναπνευστικών συσκευών, και τελούν υπό την ευθύνη και  εποπτεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά νέος κύκλος εκπαιδευτικού προγράμματος, που αφορά στη χρηματοοικονομική διαχείριση φαρμακείου, απόφαση που βασίστηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης του φαρμακοποιού σε θέματα σύγχρονης επιχειρηματικής λειτουργίας του φαρμακείου, τα οποία δεν τα έχει διδαχθεί στη διάρκεια των σπουδών του, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της κερδοφορίας, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εμπορευμάτων, την στοχευμένη τιμολόγηση των προϊόντων και την επιλογή κατάλληλης εμπορικής στρατηγικής για το φαρμακείο.

Εισηγητής του σεμιναρίου με κεντρικό τίτλο  «Εφαρμοσμένα χρηματοοικονομικά φαρμακείου-από την θεωρία στη πράξη» είναι ο κ. Αλέξανδρος Δεληκούρας, σύμβουλος επιχειρήσεων, με πολύχρονη εμπειρία στην υποστήριξη και στη συμβουλευτική λειτουργίας φαρμακείων.

        Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Ξάνθη την Κυριακή 12 Μαρτίου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης & Ροδόπης.

(Πληροφορίες και πρόγραμμα: www.ideeaf.gr/xrimatooikonomika)

Παράλληλα συνεχίζεται το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σωστή χρήση αναπνευστικών συσκευών, σε συνεργασία με τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Τα σεμινάρια υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, κ. Ιωάννη Ν. Τσανάκα και πανεπιστημιακής επιστημονικής ομάδας του, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, την Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία και την Παιδοπνευμονολογική Μονάδα Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ.

        Το πρώτο σεμινάριο για το 2023 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου, στη Βέροια για τα μέλη των Φ. Συλλόγων Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας & Φλώρινας.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο φαρμακοποιός να γίνει «εργαλείο αποτελεσματικής παρέμβασης» για τη σωστή χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και για τη συμμόρφωση στη θεραπεία  σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Το σεμινάριο μοριοδοτείται με 8 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.

(Πληροφορίες και πρόγραμμα: www.ideeaf.gr/anapneustikes)

        Επίσης, συνεχίζονται τα σεμινάρια εργαστηρίου φαρμακείου με θέμα: «Υποδειγματική  Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία», τα οποία τελούν υπό την αιγίδα των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πατρών και ΑΠΘ και υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευά Δάλλα, της Επ. Καθηγήτριας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, κας Σοφία Χατζηαντωνίου και του Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ κ. Δημήτριου Φατούρου. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν 14 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.

(Πληροφορίες και πρόγραμμα: www.ideeaf.gr/ergastirio)

        Συνεχίζονται επίσης, τα πιστοποιημένα σεμινάρια «Α΄ Βοήθειες για Φαρμακοποιούς», που διοργανώνονται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΦΣ και ΙΔΕΕΑΦ με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε συνεργασία με τοπικούς Συλλόγους.  Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό από τον ΕΕΣ πενταετούς διάρκειας και 24 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.

(Πληροφορίες και περιεχόμενο σεμιναρίου: www.ideeaf.gr/ees)

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 193