ΠΦΣ: Ενημέρωση επί του εγγράφου του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Πετρόπουλου για τις ασφαλιστικές εισφορές Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 03 Οκτώβριος 2018 09:30

              Αθήνα, 03 Οκτωβρίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

                              ΝΠΔΔ

           

Αριθμ. Πρωτ. 4970

           

Προς: 1. Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Φ.Σ.

           2. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Θέμα: «Ενημέρωση επί του εγγράφου του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Πετρόπουλου για τις ασφαλιστικές εισφορές Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ»

   Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Πετρόπουλος, αποδεχόμενος την υπ’ αριθμόν 198/2017 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εξέδωσε το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Δ.15/Δ'/27715/ 722/01.10.2018 έγγραφό του με θέμα «Ασφαλιστικές εισφορές Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ».

Τα κυριότερα σημεία του ως άνω εγγράφου έχουν ως εξής:

1. Τα προβλεπόμενα στην ως άνω γνωμοδότηση εφαρμόζονται στο σύνολο των ασφαλισμένων του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων, ανεξάρτητα εάν έχουν υποβάλει ή όχι αίτηση διαγραφής από τον Κλάδο και επιστροφής ή συμψηφισμού των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών, ή το σχετικό αίτημα έχει ανακληθεί, και ανεξάρτητα του χρόνου υπαγωγής τους στον Κλάδο.

2. Οφειλές (κεφάλαιο και προσαυξήσεις) που αφορούν σε χρόνο ασφάλισης στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων μέχρι και 31.12.2015 (ημερομηνία κατάργησης του Κλάδου σύμφωνα με το Ν. 4387/2016) δεν αναζητούνται, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής, και χωρίς να εξετάζεται εάν έχει υποβληθεί ή όχι αίτημα διαγραφής από τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων και επιστροφής ή συμψηφισμού των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.

Φαίνεται συνεπώς ότι:

α) Όσοι έχουν σταματήσει για οιονδήποτε λόγο να καταβάλουν εισφορές στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων, θα λάβουν την προσαύξηση που προβλέπεται στο άρθρο 94 παρ. 5 του Ν. 4387/2016 ως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 234 παρ. 11 του Ν. 4389/2016, με βάση μόνο τα χρόνια που κατέβαλαν εισφορές.

β) Τα ποσά που έχουν καταβληθεί οποτεδήποτε για χρόνο ασφάλισης στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων δεν επιστρέφονται και ο σχετικός χρόνος ασφάλισης αξιοποιείται για τη λήψη συνταξιοδοτικής παροχής σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη.

γ) Ο ασφαλισμένος, ο οποίος ουδέν ποσό εισφοράς όφειλε στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων έως την 31.12.2015, όταν συνταξιοδοτηθεί , θα λάβει κανονικά την προσαύξηση που προβλέπεται σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη.

 

            3. Εάν ο ασφαλισμένος έχει υποβάλει αίτημα διαγραφής από τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων και συμψηφισμού των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών με τις ασφαλιστικές εισφορές των λοιπών κλάδων ασφάλισης (κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, εφάπαξ παροχή), και εφόσον το σχετικό αίτημα δεν έχει ανακληθεί, είναι δυνατός ο αιτούμενος συμψηφισμός μόνο με οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου κύριας σύνταξης (κεφάλαιο και προσαυξήσεις). Στην περίπτωση αυτή, οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο κύριας σύνταξης δεν επιβαρύνονται με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμψηφισμού και μετά.

            4. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος σε μεταγενέστερο χρόνο επιθυμεί να εξοφλήσει την οφειλή του προς τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων μπορεί να υποβάλει αίτημα για εξόφληση μέχρι 31.12.2019 ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης εάν το αίτημα συνταξιοδότησης υποβληθεί μέχρι 31.12.2019, και ο σχετικός χρόνος ασφάλισης αξιοποιείται για τη λήψη συνταξιοδοτικής παροχής. Εντός των ανωτέρω προθεσμιών μπορεί το σχετικό αίτημα να ανακληθεί.

Στην περίπτωση αυτή εξοφλείται το σύνολο της οφειλής προς τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων, χωρίς την επιβολή προσαυξήσεων.

Το ποσό της οφειλής εξοφλείται είτε εφάπαξ, μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης, είτε σε 3 διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής τα σχετικά ποσά επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

5. Όσον αφορά στον υπολογισμό της συνταξιοδοτικής παροχής που θα χορηγηθεί από τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων με βάση το χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 5 του Ν. 4387/2016 ως ισχύει, οι οποίες ορίζουν ότι: «5. Ο Κλάδος Μονοσυνταξιούχων του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) καταργείται από 1.1.2016. Για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από το ΤΣΑΥ και έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων, η επιπλέον παροχή θα υπολογίζεται, για κάθε έτος καταβολής επιπλέον εισφοράς, με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισθός σε αυτήν την περίπτωση θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς. Οι διατάξεις των άρθρων 28 και 33 εφαρμόζονται αναλόγως».

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση

Ηλίας Ανδρ. Δημητρέλλος

Νομικός Σύμβουλος

Π.Φ.Σ.