Π.Φ.Σ. : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΗΔΙΚΑ (ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ) PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Μάιος 2019 10:29

                                                                                                                       

 

Αθήνα, 14.5.2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

ΝΠΔΔ

 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ

ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΦΣ

 

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 13.5.2019, σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Αθαν. Γιαννόπουλου, του πρόεδρου της ΗΔΙΚΑ κ. Αν. Τάγαρη και υπηρεσιακών παραγόντων με την συμμετοχή του προέδρου του ΠΦΣ κ. Αποστ. Βαλτά και μελών του προεδρείου.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της εγκύκλιου του ΕΟΠΥΥ για εφαρμογή από 2.05.2019 του νόμου 4600/2019 περί κατάργησης των χειρόγραφων συνταγών και έκδοσης ηλεκτρονικών ειδικών συνταγών για τα ναρκωτικά.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ έθεσαν επίσης το ζήτημα της διαχείρισης από την πλευρά των φαρμακείων, των συνταγών ναρκωτικών που συνταγογραφούνται εκτός ασφαλιστικών ταμείων (ελεύθερες) και των περιπτώσεων που ο συνταγογράφος ιατρός αδυνατεί να συνταγογραφεί μέσω ΗΔΙΚΑ (επισκέψεις κατ΄ οίκον) όπως και αυτές των ταμείων που δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Μετά την ανάδειξη των προβλημάτων από τον ΠΦΣ και την επιβεβαίωση της ΗΔΙΚΑ ότι   δεν είναι έτοιμη για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου ο Γεν. Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος μέχρι την εναρμόνιση των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος.

Επομένως οι συνταγές των ναρκωτικών θα συνεχίσουν να εκτελούνται όπως μέχρι σήμερα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

 

 

 

 

Α.Π. 1912/10-5-2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας είχε το προεδρείο του ΠΦΣ την Τετάρτη 8/5.

Στην συνάντηση υπήρξε ενημέρωση για την εφαρμογή του άρθρου 90 του νόμου 4600/2019, σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ναρκωτικών και την κατάργηση της χειρόγραφης ειδικής συνταγής ναρκωτικών (μονόγραμμη και δίγραμμη) του νόμου 3459/2016.

Ο Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κ. Τάγαρης μας ανέφερε ότι η εφαρμογή δεν είναι έτοιμη διότι θα πρέπει να καταχωρηθούν στο σύστημα, σκευάσματα με ναρκωτικές ουσίες που ανήκουν στην αρνητική λίστα και ότι η εφαρμογή υπολογίζεται να λειτουργήσει στα τέλη Μαΐου.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την βελτίωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων για την διευκόλυνση της έκδοσης και της εκτέλεσης των συνταγών φαρμάκων, όπως και έγινε αναφορά στις προθέσεις της ΗΔΙΚΑ όσον αφορά στην υλοποίηση της απόφασης του υπουργείου για άυλη συνταγή.

Στην συζήτηση συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν η ΗΔΙΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και ο ΠΦΣ, που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ανταλλαγή απόψεων και την επίλυση των προβλημάτων που σας αναφέραμε παραπάνω.