ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2012 20:12

Επιστολή Κ.Λουράντου προς Α.Λοβέρδο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Από προχθεσινές δηλώσεις σας στα ΜΜΕ, μάθαμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη για το 2012 δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 2,88 δις Ευρώ και ότι ενώ η Τρόικα προτείνει ως ένα από τα μέτρα τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, το Υπουργείο Υγείας αρνείται και επιμένει σε δικές του λύσεις.
Σήμερα, στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο σας με όλους τους συναρμόδιους φορείς, επιβεβαιώθηκαν τα ανωτέρω και μάλιστα ετέθη από εσάς η προειδοποίηση ότι εάν ξεπεραστεί το νούμερο αυτό που αφορά την κατανάλωση φαρμάκων, θα κληθούν η βιομηχανία, οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακοποιοί να επιστρέψουν το επιπλέον ποσό δαπάνης. Για τον καλύτερο μάλιστα έλεγχο της δαπάνης, η όλη διαδικασία προβλέπει έλεγχο τριμήνου, που σύμφωνα με την ετήσια δαπάνη δεν θα υπερβαίνει τα  720 εκ. Ευρώ.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
•         Τα νούμερα και οι αριθμοί, όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία, έχουν μεν ενδιαφέρον λογιστικό αλλά όχι ουσιαστικό και σίγουρα καθόλου ρεαλιστικό.
•         Η φαρμακευτική δαπάνη προκαλείται αποκλειστικά από την ανάγκη του πληθυσμού σε φάρμακα όταν κλονίζεται η υγεία του, η οποία δεν είναι ούτε προβλέψιμη, ούτε μπορεί να μπει σε καλούπια.
•         Η φαρμακευτική δαπάνη προέρχεται από δυο παράγοντες: την τιμή των φαρμάκων και την αναγραφόμενη ποσότητά τους στις συνταγές των ασφαλισμένων. Οι τιμές έχουν μειωθεί τόσο ώστε σε γενικές γραμμές να είμαστε από τις φθηνότερες χώρες στην Ευρώπη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στην Ελληνική αγορά. Την ποσότητα όμως των φαρμάκων πως θα την ελέγξετε;

Θεωρώ σκόπιμο να σας ρωτήσω πάλι αυτά που σας ρώτησα στη σημερινή σύσκεψη αλλά δεν απαντήθηκαν.
Ο φαρμακοποιός δεν ευθύνεται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αφού δεν συνταγογραφεί. Τουναντίον η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης (η οποία δεν είναι πάντοτε κατακριτέα όταν μειώνονται άλλες δαπάνες π.χ. νοσοκομειακές ,πράγμα που σας εξήγησα ) οφείλεται στην προκλητή ζήτηση που προέρχεται από άλλους παράγοντες, που έχουμε αναφέρει πολλάκις και πάντως όχι από τις φαρμακαποθήκες ή τους φαρμακοποιούς.

Ερωτώ λοιπόν, αναφέροντας μια πιθανή περίπτωση ( για μένα σίγουρη περίπτωση) : το πρώτο τρίμηνο του 2012, η φαρμακευτική δαπάνη φτάνει τα 800 εκ. ευρώ. Συνεπώς τα 80 εκ. της λεγόμενης «υπερσυνταγογράφησης» θα πρέπει να επιστραφούν εν είδει rebate από φαρμακοποιούς και φαρμακεμπόρους.  Γιατί αυτό το ενδεχόμενο της «υπερσυνταγογράφησης» να το πληρώνουν αυτοί που δεν το προκαλούν; Και γιατί θα πρέπει να δηλώνεται ως υπερσυνταγογράφηση η ανάγκη των ελλήνων πολιτών για φαρμακευτική περίθαλψη, όταν πράγματι αυτή απαιτείται;

Είναι δυνατόν να δρομολογούνται τέτοιες αποφάσεις προς υλοποίηση;;; είναι δυνατόν ο γιατρός να συνταγογραφεί, ο ασθενής να παίρνει το φάρμακο για την υγεία του και να πληρώνουν τη δαπάνη, αυτοί που δεν συμμετέχουν σε αυτή; Ειναι δυνατόν να πληρώνουν οι φαρμακοποιοί τα φάρμακα των ασφαλισμένων;

Γιατί τελικά αρνείστε πεισματικά τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία; Και γιατί σήμερα ΟΛΟΙ οι παρευρεθέντες φορείς απέρριψαν ΟΜΟΦΩΝΑ (πλην εμού)  μετά βδελυγμίας την πρόταση αυτή της τρόικας; Μήπως το μόνο όπλο για την αντιμετώπιση της ποσότητος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που ανέφερα ανωτέρω παραμένει αδρανές, για λόγους που δεν πρέπει να αποκαλυφθούν;

Κατάλαβα σήμερα ότι έγινε πάλι μια συνάντηση για να προωθηθούν κάποιες προειλημμένες αποφάσεις. Κατάλαβα επίσης ότι υπάρχει στόχευση εις βάρος των φαρμακοποιών εκ μέρους του Υπουργείου ενώ γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχουμε πληρώσει πολλά περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον για την Υγεία. Όσο και να προσπαθείτε να μας υποβάλετε σε νέες δοκιμασίες, δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα περισσότερο από το να ενισχύετε την άποψη ότι για εσάς και τους συνεργάτες σας, οι φαρμακοποιοί αποτελούν τον αποδιοπομπαίο τράγο.

Αναφέρατε επίσης για τα ΜΥΣΥΦΑ ότι θα «χαλαρώσετε» την τιμή τους πράγμα που ομολογουμένως δεν κατάλαβα, αλλά και που δεν είχα την ευκαιρία να σας ρωτήσω. Τι σημαίνει ... χαλάρωση; Και ποιά η διαφορά της από την απελευθέρωση; Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και μερικά εξ αυτών απαραίτητα. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το Υπουργείο σας να παραμείνουν σε προσιτές τιμές; Η μήπως εν αντιθέσει με τις δηλώσεις σας, προορίζονται για άλλα κανάλια που θα εξυπηρετήσουν τα γνωστά καρτέλ; Θα επιθυμούσα μιά ξεκάθαρη θέση.

Ειπατε ότι όλα αυτά είναι υπό την σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την Κυβέρνηση. Ο υφυπουργός κος Βαρτζόπουλος , που παρευρίσκετο , δεν το διέψευσε και προφανώς έτσι θα είναι.

Σας υπενθύμισα όμως ότι εμείς όλοι που είμαστε σήμερα στο χώρο της υγείας και τον υπηρετούμε, θα είμαστε και αύριο στον ίδιο χώρο, αλλά εσείς σίγουρα θα είστε κάπου αλλού. Συνεπώς ο προβληματισμός μας  είναι δικαιολογημένος και έχουμε κάθε δικαίωμα να γνωρίζουμε τα μελλούμενα.

Αυτό που μου είπατε αμέσως μετά είναι αυτό που με ανησυχεί περισσότερο: οτι δηλ.αυτό που θα υπογράψετε αύριο θα δεσμεύσει και την επόμενη Κυβέρνηση. ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ!!!

Μετά τιμής

Κωνσταντίνος Λουράντος