ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φ.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ:ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Σεπτέμβριος 2020 10:31

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΜΟΝΟ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΑΠΟ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ένα από τα σημαντικότερα υγειονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η κατάχρηση των αντιβιοτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει την ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων τα οποία ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Από 1η Σεπτεμβρίου τα αντιβιοτικά χορηγούνται από τα φαρμακεία όλης της χώρας μόνο με ηλεκτρονική συνταγή όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α157).

Στη συνταγή θα αναγράφεται η νόσος για την οποία χορηγείται το εγκεκριμένο φάρμακο καθώς και η συνιστώμενη δοσολογία. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας έκδοσης της ηλεκτρονικής συνταγής θα επιτρέπεται η χειρόγραφη συνταγή στην οποία θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία που έχει η ηλεκτρονική.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί κατάκτηση και πάγιο αίτημα των επιστημόνων υγείας, η εφαρμογή της θα βάλει φρένο στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών και θα συμβάλει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

 

Η Πρόεδρος                                Η Γ. Γραμματέας

Κατή Σοφία                                Οικονομοπούλου Αικατερίνη

 

                                ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ