Υπ. Υγείας: Από την Δευτέρα 19/4/21 επεκτείνεται η διάθεση και διενέργεια self tests σε εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021 06:07
 
 
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αθήνα, 14  Απριλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι "σήμερα, η Πρόεδρος της Commission Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως επισπεύδεται η παράδοση 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech, οι οποίες θα παραδοθούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή σε αυτούς τους μήνες, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο.

Κυρίες και κύριοι, αυτό σημαίνει ότι για τη χώρα μας αναλογούν επιπλέον για αυτό το τρίμηνο 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer/BioNTech και αυτό μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης για την πορεία του εμβολιασμού και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε πιο γρήγορα σε πιο πολλούς συμπολίτες μας.

Να συνεχίσω με τους εμβολιασμούς λέγοντας ότι ξεπεράσαμε τα 2,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 2.280.934. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, 1.524.912, ενώ 756.022 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις".

Self tests στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι "στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουμε για την προστασία της Δημόσιας Υγείας επιστρατεύουμε, όπως είναι γνωστό, και τα self-tests τα οποία θα συμβάλλουν στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας.

Επεκτείνουμε, λοιπόν, την χρήση αυτού του χρήσιμου εργαλείου σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς.

-Το λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.

-Η εστίαση.

-Οι μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.

-Οι υπηρεσίες καθαρισμού.

-Τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. 

Αυτές είναι οι δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και για την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Πρώτα από όλα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, εργοδότες στους κλάδους που μόλις προανέφερα, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία.

Κάθε βδομάδα, το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας την ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή, νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας και λοιπά.

Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που προανέφερα υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self-test να κάνει rapid test ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει, έχει, επαναλαμβάνω, και αυτή την δυνατότητα.

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με την διαδικασία που θα περιγράψω παρακάτω και είναι απλή, δεν χρειάζεται για αυτό το λόγο να τρομάζει κανένας.

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Είναι  απλό. Όσοι το ακούτε περιπεπλεγμένο θα δείτε ότι μόλις μπείτε σε αυτές τις ιστοσελίδες, εκεί που παραπέμπω τώρα, όλα θα λειτουργήσουν ομαλά. Και όλα αυτά που λέω τώρα, θα είναι  σε λίγη ώρα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και μπορείτε να βρείτε όλα τα στοιχεία, είναι φιλικά στο χρήστη.

Εκεί λοιπόν υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με την συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19»

Εννοείται ότι αν το αποτέλεσμα του self-test είναι  αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του, είναι αυτονόητο.

Εάν τώρα το αποτέλεσμα το self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο. Δεν προσέρχεται στην εργασία του. Κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι  αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του. Αν πάει σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του.

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν τώρα το αποτέλεσμα και του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα αντίστροφα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self-test».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωση να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self-tests, έτσι ώστε το πράγμα να λειτουργήσει ομαλά.

Τελειώνω λέγοντας τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθεί αυτή η διαδικασία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός δεν έχει κάνει self-test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο, προφανώς, εάν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self-test. Είναι δεδομένο, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε αυτό.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται ο εργοδότης από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις του δηλαδή για τα self-tests, (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.), για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας, πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ τώρα, του Σώματος Επιθεωρητών, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self-test και παρόλα αυτά είναι εκεί στη δουλειά του, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Και εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Θα ήθελα, τέλος, να ενημερώσω ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self-tests από τα φαρμακεία ξεκινά την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή, από την Δευτέρα 19 μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου.

Και επαναλαμβάνω για όλους όσοι τους φάνηκαν αυτά που είπα λίγο περίπλοκα, διότι στον προφορικό λόγο δεν είναι όλα απομνημονεύσιμα, εάν μπείτε σε λίγη ώρα στην ιστοσελίδα μας θα δείτε ότι όλα είναι απλά και μπορούν να λειτουργήσουν εύκολα για όλους τους ενδιαφερόμενους".

Self tests στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι "ο εφοδιασμός των φαρμακείων και η διάθεση των self test από αυτά εξελίσσεται ομαλά. Μέχρι στιγμής, 10.155 φαρμακεία έχουν διαθέσει 832.831 self test σε συμπολίτες μας. Όπως έχει ήδη τονιστεί, η δράση αυτή συμπληρώνει τη στρατηγική μας σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους ανίχνευσης του κορονοϊού.

Μετά τα σχολεία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα και το σχέδιο αυτό εισέρχεται στη δεύτερη φάση υλοποίησής του από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.

Η προτεραιότητα που έχει δοθεί σε αυτές τις ομάδες στηρίχθηκε στα εξής κριτήρια.

Πρώτον, στην ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του Κράτους και δεύτερον, στα διαθέσιμα αποθέματα self test με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει ως σήμερα από τους αναδόχους και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες οι οποίες καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test είναι οι εξής:

Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Οι υπάλληλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας. 

Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε και από τον Υπουργό Εργασίας, οι εργαζόμενοι που σήμερα ανακοινώνονται θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr τη βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Και στον δημόσιο τομέα, στις κατηγορίες αυτές, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την  ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδος που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος καλείται εκτάκτως να παραστεί στο χώρο εργασίας του, δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.

 Όπως με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, έτσι και για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα, η διαδικασία παραλαβής των τεστ από τα φαρμακεία είναι η ίδια. Κατόπιν επίδειξης του ΑΜΚΑ, τα στοιχεία των οποίων θα δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών στην ΗΔΙΚΑ.

Η διαδικασία καταχώρησης, όπως είπαμε, είναι η ίδια και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα, ο υπάλληλος ή ο λειτουργός μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Τέλος, στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευση τους στην εργασία δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου και σύμφωνα με το άρθρο 43 το υπαλληλικού κώδικα ή άλλες αντίστοιχες διατάξεις

Οι σχετικές δηλώσεις κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία προσωπικού. Ο αρμόδιος προϊστάμενος προσωπικού είναι υπεύθυνος και υποχρεωμένος για την τήρηση των ως άνω μέτρων και φέρει ευθύνη που ελέγχεται πειθαρχικώς, εφόσον προσέλθει στο χώρο εργασίας υπάλληλος χωρίς την σχετική δήλωση αρνητικού αποτελέσματος".

Η σημασία των self tests

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι "τα self-tests στην παρούσα φάση πρόκειται για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου, το λεγόμενο screening, το οποίο στην ουσία αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση με σκοπό την πρόληψη. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ακολουθείται πάντα από πιο ειδικό έλεγχο, που έχει την λογική της τελικής διάγνωσης-επιβεβαίωσης, ώστε να εφαρμοστούν και τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Η πρόληψη, λοιπόν, είναι βασικό συστατικό του προσυμπτωματικού ελέγχου και το σημαντικότερο στοιχείο στην πρόληψη της νόσου COVID-19. Το καλύτερό μας όπλο αυτή τη στιγμή, εκτός από τα εμβόλια, είναι η διακοπή της μετάδοσης.

Συνεπώς, ακρογωνιαίος λίθος ενός επιτυχημένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στην COVID-19 ,είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανεύρεση των ατόμων που δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Έτσι, λοιπόν, στην πρόληψη της μετάδοσης ο χρόνος του αποτελέσματος του τεστ έχει τεράστια σημασία. Ένα αποτέλεσμα που είναι πολύ ακριβές αλλά χρειάζεται μία ημέρα για να ολοκληρωθεί, έχει μικρότερη προληπτική αξία από ένα αποτέλεσμα που έχει ελαφρώς μικρότερη ακρίβεια αλλά ολοκληρώνεται σε 15 με 20 λεπτά. Και αυτό διότι στις ώρες που περιμένει κάποιος το αποτέλεσμα, θα μπορούσε να μεταδίδει τη νόσο.

Στο σχεδιασμό προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, μεγάλο ρόλο παίζει και η ευκολία της δοκιμασίας. Εάν η δοκιμασία είναι επεμβατική και προκαλεί πόνο ή δυσάρεστη αίσθηση, τότε η πιθανότητα να συμμετέχει κάποιος εθελοντικά στο πρόγραμμα μειώνεται.

Για αυτό το λόγο, τα τεστ που έχουμε επιλέξει για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έχουν επιλογή να γίνονται με τη λήψη απλού ρινικού δείγματος, που δημιουργεί λιγότερο δυσάρεστη αίσθηση κατά τη λήψη, από τα γνωστά ρινοφαρυγγικά, αλλά και είναι ευκολότερα στη χρήση λοιπόν.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών αυτοδιαγνωστικής ανίχνευσης για τον συγκεκριμένο, έλεγχο είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω δύο πράγματα σε αυτά.

Η ευαισθησία του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα εφόσον έχω τη νόσο. Δηλαδή η ευαισθησία 80% σημαίνει από τους 100 που έχουν τη νόσο, το τεστ θα εντοπίσει τους 80.

Η ειδικότητα του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο. Δηλαδή ειδικότητα 99% σημαίνει από τους 100 που δεν έχουν τον ιό, το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί.

Τα συγκεκριμένα αυτοδιαγνωστικά τεστ που διατίθενται, χαρακτηρίζονται κατ’ αρχήν από την πολύ υψηλή ειδικότητα, υψηλότερη από 99%, έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό ακόμα και όταν ο ιός δεν είναι τόσο συχνός ανάμεσά μας.

Επίσης, οι δοκιμασίες έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία, δηλαδή υψηλότερη και από 80%. Ωστόσο, η ευαισθησία αυτών αυξάνεται παραπάνω από το 80%, αρκετά παραπάνω, και φτάνει και το 95%, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο του ιού στον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον πιάσει το συγκεκριμένο τεστ και να προλάβουμε με αυτό τον τρόπο τη μετάδοση.

Η ευρεία χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε επίπεδο πληθυσμού, είναι μία στρατηγική Δημόσιας Υγείας που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αυτοδιαγνωστικά τεστ χρησιμοποιούνται σταδιακά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μας του self-test, λοιπόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα και ο ΕΟΔΥ έχουν συλλεγεί 254.157 δηλώσεις. Ακολούθως, στη διαδικασία του self-test προσήλθαν 4.201 συμπολίτες μας οι οποίοι αναζήτησαν επανάληψη της διαδικασίας και τελικά έχουμε 575 οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν ως θετικοί, ενώ ακόμα εκκρεμούν περίπου 144 αποτελέσματα.

Να επισημάνουμε ότι η διαδικασία της επανάληψης είναι αναγκαία όταν υπάρχουν πολλοί ειδικοί λόγοι, κυρίως αν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, αλλά και όταν και υπάρχουν συμπτώματα. Αν κάποιος έχει συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσει να κάνει ένα τεστ από επαγγελματία υγείας.

Είναι, λοιπόν, καταρχήν εξαιρετικά σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε το αρνητικό αυτοδιαγνωστικό τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Όχι σε αυτή τη φάση.

Κανένα τεστ, ούτε το μοριακό, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε αυτή τη φάση για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Πρώτον, γιατί κανένα τεστ δεν είναι τέλειο. Δεύτερον, γιατί ένας που έχει εκτεθεί στον ιό μπορεί εκείνη τη στιγμή να είναι αρνητικός και μερικές ώρες αργότερα να γίνει θετικός.

Σε αυτή τη φάση της επιδημίας, λοιπόν, συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τη χρήση της μάσκας όπου είναι εφικτό.

Ο σκοπός είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις μεταδόσεις σε επίπεδο πληθυσμού και μέσω αυτής της διαδικασίας θα προστατεύσουμε και τα κοντινά μας πρόσωπα.

Τέλος, θα ήθελα να ζητήσω ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων κατά την αναφορά της αυτοδιάγνωσης, καθότι η προσεκτική συμπλήρωση της δήλωσης, που παίρνει πολύ λίγα λεπτά, βοηθά στην ακριβέστερη και ταχύτερη επιτήρηση της διαδικασίας της αυτοδιάγνωσης".